Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 67 μ.Χ. έμειναν στην ιστορία όχι για τα αθλητικά επιτεύγματα, αλλά για την πλήρη αλλοίωση των αξιών τους. Ο αυτοκράτορας Νέρωνας, γνωστός για την εμμονή του με τη δόξα και την προβολή του ως καλλιτέχνης και αθλητής, αποφάσισε να συμμετάσχει στους Αγώνες, διαμορφώνοντας τους όρους σύμφωνα με τις επιθυμίες του.
Για να εξυπηρετηθεί η συμμετοχή του, οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Αυτό το πρωτοφανές γεγονός μαρτυρά τη δύναμη που είχε ο αυτοκράτορας να επηρεάζει ακόμα και τους ιερούς κανόνες των Αγώνων. Στόχος του Νέρωνα δεν ήταν απλώς η συμμετοχή, αλλά η απόλυτη κυριαρχία.
Ο αυτοκράτορας αγωνίστηκε σε πολλά αγωνίσματα, μεταξύ των οποίων και η αρματοδρομία, στην οποία συμμετείχε με ένα άρμα που έσερναν δέκα άλογα, παραβιάζοντας τους καθιερωμένους κανονισμούς που προέβλεπαν τέσσερα άλογα. Παρά το γεγονός ότι έπεσε από το άρμα του κατά τη διάρκεια της κούρσας και δεν ολοκλήρωσε τη διαδρομή, ανακηρύχθηκε νικητής. Οι κριτές, υπό τον φόβο της οργής του αυτοκράτορα, του έδωσαν τη νίκη.
Εκτός από την αρματοδρομία, ο Νέρωνας συμμετείχε και σε καλλιτεχνικά αγωνίσματα, όπως απαγγελίες και μουσικούς διαγωνισμούς, όπου επίσης αναδείχθηκε νικητής. Οι επιδόσεις του δεν είχαν καμία σημασία, καθώς οι τίτλοι του απονεμήθηκαν καθαρά λόγω της θέσης του. Οι Αγώνες αυτοί χαρακτηρίζονται συχνά ως οι πιο στημένοι στην ιστορία, καθώς κάθε στοιχείο τους προσαρμόστηκε για να εξυπηρετήσει τον αυτοκράτορα.
Η συμμετοχή του Νέρωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 67 μ.Χ. είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάχρησης εξουσίας και αλλοίωσης των αθλητικών αξιών. Οι νίκες του, αν και κωμικές από τη φύση τους, αποτελούν ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η ματαιοδοξία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις πιο ιερές παραδόσεις της αρχαιότητας.