MUST READ

Ήταν ο Παπαφλέσσας παπάς;

Ο Παπαφλέσσας, ήρωας της Επανάστασης του 1821, είναι γνωστός ως παπάς και επαναστάτης
Ήταν ο Παπαφλέσσας παπάς;

Η μορφή του Παπαφλέσσα, κατά κόσμον Γρηγόριος Δικαίος ή Φλέσσας, έχει περάσει στη συλλογική μνήμη ως ηρωική, ανυπότακτη και έντονα επαναστατική. Για πολλούς, είναι το σύμβολο του παθιασμένου κληρικού που έβαλε φωτιά στον Αγώνα του 1821. Όμως η ιστορία του, όταν την εξετάσει κανείς με προσοχή, φέρνει στο φως ένα πρόσωπο πιο σύνθετο και πιο ανθρώπινο από την αγιογραφία που έχει επικρατήσει. Ήταν πράγματι ιερέας με τον τρόπο που το κατανοούμε σήμερα; Ή ήταν ένας ανυπότακτος, χαρισματικός, αμφιλεγόμενος άνθρωπος που φόρεσε το ράσο περισσότερο σαν εργαλείο παρά σαν πνευματική αποστολή;

Ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε το 1788 στη Μηλέα Μεσσηνίας και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δικαίος. Σε νεαρή ηλικία πήγε στη Μονή Βελανιδιάς κοντά στην Καλαμάτα, όπου εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Γρηγόριος. Η χειροτονία του σε διάκονο έγινε μάλλον πρόχειρα και χωρίς την αναμενόμενη εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το «παπάς» που τον συνοδεύει φαίνεται να είναι περισσότερο τιμητικός ή λειτουργικός τίτλος, καθώς οι πηγές δεν είναι σαφείς αν ποτέ έγινε κανονικός ιερέας, δηλαδή πρεσβύτερος με δικαίωμα τέλεσης Θείων Μυστηρίων. Εδώ αρχίζει το θολό κομμάτι της ταυτότητάς του: η Εκκλησία τον αναγνώριζε; Ή ήταν ένας επαναστάτης που φορούσε το ράσο όπως άλλοι φορούσαν το γιαταγάνι;

Ο ίδιος ο Παπαφλέσσας φαίνεται πως χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως μοναχού ή διακόνου για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύκλους που διαφορετικά δεν θα τον αποδέχονταν. Εγγράφηκε σε σχολές, συμμετείχε σε φιλολογικούς και πολιτικούς κύκλους, ενώ η φήμη του ως παρορμητικού, συχνά ασεβούς και ριψοκίνδυνου ανθρώπου τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή. Έφυγε για τη Σμύρνη και αργότερα για την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Εκεί δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την εκκλησιαστική του ιδιότητα ως κάλυψη για τις επαναστατικές του δράσεις.

Τα αρχεία της Εκκλησίας δεν αναφέρουν επίσημα τη χειροτονία του σε πρεσβύτερο, ούτε κάποια αναγνώριση του έργου του από την επίσημη Ιεραρχία της εποχής. Αντιθέτως, υπήρξαν εντάσεις και αντιπάθειες λόγω της ασυμβίβαστης και παρορμητικής του φύσης. Ορισμένοι επίσκοποι και ανώτεροι κληρικοί τον αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, όχι μόνο για τον χαρακτήρα του, αλλά και επειδή έθετε σε κίνδυνο τις εύθραυστες ισορροπίες με την Οθωμανική διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη δράση του.

Η προσωπική του ζωή ήταν επίσης έξω από τα όρια που θα περίμενε κανείς από έναν παραδοσιακό κληρικό. Οι μαρτυρίες για τις σχέσεις του με γυναίκες, το φλογερό ταμπεραμέντο του και η έλλειψη εγκράτειας ήταν κοινό μυστικό. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως το ράσο ήταν γι’ αυτόν ένας ρόλος, ένας τρόπος να κινηθεί με άνεση στο ρευστό και επικίνδυνο τοπίο του προεπαναστατικού κόσμου. Άλλοι όμως τον βλέπουν ως ένα αληθινό παιδί της Εκκλησίας που πάλεψε για την πατρίδα και δεν δίστασε να δώσει τη ζωή του για την πίστη και την ελευθερία.

Το αποκορύφωμα της πορείας του ήρθε το 1825, στη μάχη στο Μανιάκι, όπου έπεσε πολεμώντας τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Η εικόνα του ρασοφόρου που πέφτει ηρωικά στη μάχη έχει αποτυπωθεί βαθιά στο εθνικό φαντασιακό. Και ίσως αυτή η εικόνα είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν ήταν παπάς ή όχι. Γιατί για πολλούς, ο Παπαφλέσσας δεν ήταν απλώς ένας κληρικός, αλλά ένας επαναστάτης με ψυχή ιεραποστόλου, που δεν περιοριζόταν από τους τύπους.

Η επίσημη Εκκλησία, αν και αρχικά επιφυλακτική, τον τιμά σήμερα ως Εθνομάρτυρα, ενώ η Πολιτεία αναγνωρίζει τη συμβολή του στον Αγώνα του ’21. Κι όμως, το ερώτημα παραμένει γοητευτικά ανοιχτό: ήταν πραγματικά παπάς ή ένας άνδρας που φόρεσε το ράσο για να κάνει επανάσταση; Η απάντηση ίσως κρύβεται στην ίδια του τη ζωή: ταραχώδης, σύνθετη, γεμάτη αντιφάσεις – όπως ακριβώς και η Ιστορία.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι πάθαιναν οι Έλληνες πολιτικοί που έπαιρναν φακελάκι πριν 2.500 χρόνια

Τι πάθαιναν οι Έλληνες πολιτικοί που έπαιρναν φακελάκι πριν 2.500 χρόνια

Όποιος πολιτικός έπαιρνε φακελάκι στην Αρχαία Αθήνα, αποκλειόταν διά βίου από τα κοινά.

Must Read
Must Read: Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν συγχωρούσαν ούτε την αθωότητα. Δύο παιδιά που μπήκαν κατά λάθος στον ιερό χώρο, σφαγιάστηκαν αμέσως.

Must Read
Must Read: Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Από τα 3 έως τα 8. Αυτά τα χρόνια έκριναν όλη τη ζωή του ανθρώπου, έλεγαν οι Πυθαγόρειοι. Αν το παιδί δεν διδασκόταν τότε, μετά ήταν πια αργά.

Must Read
Must Read: Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880.

Must Read
Must Read: Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Δεν ήταν αρχαιολόγος ούτε συλλέκτης. Κι όμως, το 1889, ο Talmage πήρε μαζί του ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Ο Ιωαννίδης λέγεται ότι του φώναξε να παίζει πιο... ήρεμα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Συνθέτης, φιλόσοφος, οραματιστής. Ο Γιάννης Χρήστου πέθανε στα 44 του σε μια στροφή, αφήνοντας πίσω μουσική από άλλες διαστάσεις.

Must Read
Must Read: Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Δεν περπατούσε καλά. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και όμως, με τη φανέλα του Ολυμπιακού έγραψε 450 φορές το όνομά του στα δίχτυα.

Must Read
Must Read: Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο, είπε στο τραγούδι του. Στην κηδεία του, αυτή η εικόνα έγινε πραγματικότητα.

Must Read