MUST READ

Παγκράτι: Πως θα είναι σε 20 χρόνια;

Το Παγκράτι αλλάζει δραματικά μέχρι το 2045, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής.
Παγκράτι: Πως θα είναι σε 20 χρόνια;

Το Παγκράτι, η γειτονιά με την ακαταμάχητη γοητεία, τη μεσοαστική ταυτότητα και τις καλλιτεχνικές επιρροές, αλλάζει. Όχι αργά, όχι σταδιακά, αλλά με ρυθμούς που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: το 2045, το Παγκράτι δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που ξέρουμε σήμερα. Και αν νομίζετε πως η γειτονιά θα χάσει τη μοναδικότητά της, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε.

Οι πεζόδρομοι έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί. Η έλλειψη πάρκινγκ που σήμερα βασανίζει κατοίκους και επισκέπτες έχει οδηγήσει σε μια ριζική αλλαγή στις μετακινήσεις. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν περιοριστεί δραματικά, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν τις υπερσύγχρονες αυτόνομες δημόσιες συγκοινωνίες. Το Παγκράτι έχει συνδεθεί με το μετρό και τις υπέργειες ελαφριές σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ η πλειοψηφία των δρόμων που κάποτε έβριθαν από παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι πλέον φαρδείς ποδηλατόδρομοι και γραφικά σοκάκια γεμάτα με δέντρα και κάθετους κήπους.

Τα ενοίκια, άλλοτε ένας παράγοντας αποθαρρυντικός για τους νέους κατοίκους, έχουν μεταβληθεί με την είσοδο νέων στεγαστικών προγραμμάτων. Ο αστικός σχεδιασμός έχει φροντίσει να ισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση, διατηρώντας τη γειτονιά ανοιχτή τόσο για την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και για τους μόνιμους κατοίκους. Πολλές πολυκατοικίες έχουν ανακαινιστεί με πρωτοποριακές βιοκλιματικές τεχνολογίες, ελαχιστοποιώντας την ενεργειακή τους κατανάλωση. Οι πράσινες στέγες και οι κάθετοι κήποι έχουν μετατρέψει την πυκνοδομημένη γειτονιά σε ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Παγκράτι της τεχνολογίας και της τέχνης

Τα συνοικιακά σινεμά και τα καφέ-βιβλιοπωλεία παραμένουν το σήμα κατατεθέν, αλλά πλέον έχουν ενσωματώσει προηγμένη τεχνολογία. Προβολές με ολογράμματα, καλλιτεχνικά installations με τεχνητή νοημοσύνη και μικροθεατρικές σκηνές με live interactive περιεχόμενο έχουν καταστήσει το Παγκράτι τον πολιτιστικό πυρήνα της Αθήνας. Η ιστορική του φυσιογνωμία συνδυάζεται με μια νέα, τεχνολογικά αναβαθμισμένη αισθητική που προσελκύει καλλιτέχνες και καινοτόμους από όλον τον κόσμο.

Η γαστρονομική σκηνή, φυσικά, δεν έχει μείνει πίσω. Η εστίαση στο βιώσιμο και το τοπικό έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη της farm-to-table κουλτούρας. Μικρές αστικές φάρμες προμηθεύουν εστιατόρια και καταστήματα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η γειτονιά που κάποτε έσφυζε από παραδοσιακά ταβερνάκια τώρα αποτελεί παράδειγμα για τις smart γαστρονομικές κοινότητες που δημιουργούν εμπειρίες, όχι απλώς γεύματα.

Το 2045, το Παγκράτι είναι η απόδειξη ότι μια περιοχή μπορεί να αλλάξει χωρίς να αλλοιωθεί. Το ιστορικό του DNA έχει μεταμορφωθεί σε κάτι νέο, πιο ανθεκτικό, πιο λειτουργικό και πιο φιλικό προς τους κατοίκους. Μια γειτονιά που δεν έχασε ποτέ την ταυτότητά της, αλλά την εξέλιξε σε κάτι συναρπαστικά απρόβλεπτο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Υπήρχε κάτι σαν κάλτσα στην Αρχαία Ελλάδα; Πώς ζεσταίνονταν οι αρχαίοι το χειμώνα και τι φορούσαν στα πόδια τους;

Must Read
Must Read: Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Μήπως θα έπρεπε να κρατάμε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό; Πώς ξεκίνησε το πρότυπο που ακολουθούμε όλοι στο φαγητό;

Must Read
Must Read: Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν γενέθλια ή όχι;

Must Read
Must Read: Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί η ανθρωπότητα ονειρεύεται να ζήσει μόνο στον Άρη;

Must Read
Must Read: Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Έπαιξε Μήδεια, Άμλετ και Τόσκα. Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν τις άμαξές της στους δρόμους. Όταν πέθανε, δεν την θυμόταν κανείς.

Must Read
Must Read: Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως να μην ήταν νεκρός όταν κηδεύτηκε. Η σοκαριστική θεωρία που ανατρέπει την Ιστορία.

Must Read
Must Read: Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Από τα καμένα ερείπια του Ρεθύμνου μέχρι τα άδυτα του παλατιού Τοπ Καπί, η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς έγινε το πιο ισχυρό πρόσωπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Στην Κωνσταντινούπολη του 17ου αιώνα, μια Ελληνίδα άνοιγε τις πόρτες του πρώτου λογοτεχνικού σαλονιού. Η Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου δεν ζήτησε απλώς την ελευθερία της Ελλάδας. Την πλήρωσε με τη ζωή της.

Must Read
Must Read: Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Τον πούλησαν σαν σκλάβο, αλλά το μυαλό του έκανε υπολογισμούς που σταματούσαν ακόμα και τους πιο μορφωμένους επιστήμονες της εποχής.

Must Read