MUST READ

Πάλι με δανεικά το ταμείο αγοράς όπλων για την Ελλάδα

H εξάρτηση από δανεισμό αντί για επιχορηγήσεις ή κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Πάλι με δανεικά το ταμείο αγοράς όπλων για την Ελλάδα

Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμυνας (EDM) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρθηκε από το Reuters στις 7 Απριλίου 2025, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ απέναντι σε πιθανές απειλές, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρωσία. Το ταμείο αυτό, που θα λειτουργεί ως διακυβερνητικό όργανο, φαίνεται να είναι ένα φιλόδοξο βήμα για την αύξηση της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης, ειδικά σε μια περίοδο που η εξάρτηση από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια αμφισβητείται, λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, όπως η παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και χώρα που βρίσκεται σε γεωστρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, φαίνεται να επωφελείται από αυτό το ταμείο, αλλά η χρηματοδότηση μέσω δανείων εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ήδη, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επανεξοπλισμού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2036, με την πρωτοβουλία «Ασπίδα του Αχιλλέα» να αποτελεί κεντρικό πυλώνα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 2 Απριλίου 2025. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής, αντιαεροπορικής και αντι-drone άμυνας, κάτι που συνάδει με τις προτεραιότητες του EDM για συστήματα υψηλής αξίας, όπως μαχητικά αεροσκάφη, δορυφορική αναγνώριση και αεράμυνα.

Ωστόσο, η προσέγγιση της ΕΕ να βασίζεται σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση αυτών των αγορών προκαλεί προβληματισμό. Η ΕΕ σχεδιάζει να δανειστεί έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος τετραετίας, με 150 δισεκατομμύρια να προέρχονται από το πρόγραμμα SAFE (Security Action For Europe), το οποίο προσφέρει προνομιακά δάνεια για αμυντικές επενδύσεις. Για την Ελλάδα, που έχει ιστορικό υψηλού χρέους, η εξάρτηση από δανεικά για την κάλυψη αμυντικών αναγκών μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία της, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξουν παράλληλες επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Επιπλέον, η συμμετοχή μη μελών της ΕΕ, όπως η Ουκρανία και η Νορβηγία, στο ταμείο υποδεικνύει μια στρατηγική που υπερβαίνει τα όρια της Ένωσης, αλλά μπορεί να περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων, δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων. Η εστίαση σε προηγμένα συστήματα, όπως μαχητικά πέμπτης και έκτης γενιάς ή πυρηνική αποτροπή, αν και απαραίτητη για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, ενέχει τον κίνδυνο να παραμεληθούν πιο άμεσες ανάγκες, όπως η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών ή η ενίσχυση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοβουλία αυτή δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, κάτι που θεωρείται επιτακτικό, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης κοντά σε ζώνες συγκρούσεων και της μακροχρόνιας έντασης με την Τουρκία. Ωστόσο, η εξάρτηση από δανεισμό αντί για επιχορηγήσεις ή κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να περιορίσει τη δημοσιονομική ευελιξία της χώρας, ενώ η έλλειψη έμφασης σε εγχώρια παραγωγή όπλων ενδέχεται να διαιωνίσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή το Ισραήλ, με τα οποία η Ελλάδα φέρεται να διαπραγματεύεται για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Συνολικά, ενώ το ταμείο EDM προσφέρει μια ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει την άμυνά της, η προσέγγιση μέσω δανείων απαιτεί προσεκτική διαχείριση για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Μια πιο ισορροπημένη στρατηγική, που θα συνδυάζει δανεισμό με επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη βιωσιμότητα και αυτονομία.

Διαβάστε επίσης:

Πρώην στέλεχος της Μοσάντ: Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία αλλά πότε

Βασιλικό παλάτι στην πλατεία Ομονοίας;

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον έστειλε ο πατέρας του Όθωνα για να του μάθει ελληνικά, αλλά αυτός έφτιαξε την Εκκλησία της Ελλάδας

Τον έστειλε ο πατέρας του Όθωνα για να του μάθει ελληνικά, αλλά αυτός έφτιαξε την Εκκλησία της Ελλάδας

Τον έφεραν ως δάσκαλο για τον βασιλιά Όθωνα, αλλά κατέληξε να ιδρύσει την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδας.

Must Read
Must Read: Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή στήριξε τον Κολοκοτρώνη. Στη Γερμανία υπάρχει προτομή του.

Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή στήριξε τον Κολοκοτρώνη. Στη Γερμανία υπάρχει προτομή του.

Στάθηκε δίπλα στον Κολοκοτρώνη, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και συνέχισε να υπηρετεί.

Must Read
Must Read: Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ουράνιο τόξο μονοπάτι των θεών;

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ουράνιο τόξο μονοπάτι των θεών;

Η Ίριδα δεν ήταν απλώς θεά. Ήταν η προσωποποίηση του ουράνιου τόξου.

Must Read
Must Read: Ήταν κόρη μοδίστρας αλλά έφτιαξε πλαστή ταυτότητα για να μπει στα Ανάκτορα και να γίνει ερωμένη του Βασιλιά

Ήταν κόρη μοδίστρας αλλά έφτιαξε πλαστή ταυτότητα για να μπει στα Ανάκτορα και να γίνει ερωμένη του Βασιλιά

Η Μαντάμ ντι Μπαρύ γεννήθηκε φτωχή αλλά κατάφερε να γίνει ερωμένη του βασιλιά φτιάχνοντας πλαστή ταυτότητα και ανεβαίνοντας στην κορυφή του γαλλικού παλατιού.

Must Read
Must Read: Ήξερε ότι θα πεθάνει. Άφησε το κουνούπι να τον τσιμπήσει για να σώσει την ανθρωπότητα από τον κίτρινο πυρετό.

Ήξερε ότι θα πεθάνει. Άφησε το κουνούπι να τον τσιμπήσει για να σώσει την ανθρωπότητα από τον κίτρινο πυρετό.

Ένας γιατρός έβαλε το χέρι του σε γυάλα με μολυσμένα κουνούπια για να αποδείξει τη θεωρία του.

Must Read
Must Read: Χάρισε τα πάντα για να μορφώσει τα φτωχά ελληνόπουλα της Κέρκυρας και της Κύπρου

Χάρισε τα πάντα για να μορφώσει τα φτωχά ελληνόπουλα της Κέρκυρας και της Κύπρου

Δεν άφησε ούτε ένα παιδί πίσω του, αλλά άφησε σχολεία, λύτρα, προίκες και φως. Η ιστορία του Θωμά Φλαγγίνη συγκινεί ακόμα.

Must Read
Must Read: Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Ο Πλάτωνας του εμπιστεύτηκε την Ακαδημία, αλλά ο Σπεύσιππος επέλεξε τον δικό του δρόμο. Αρνήθηκε τις Ιδέες και έβαλε τον αριθμό στο κέντρο του σύμπαντος.

Must Read
Must Read: Ο Πατριάρχης που έμεινε στην ιστορία γιατί ανέβηκε στον θρόνο πέντε φορές και εκθρονίστηκε άλλες τόσες

Ο Πατριάρχης που έμεινε στην ιστορία γιατί ανέβηκε στον θρόνο πέντε φορές και εκθρονίστηκε άλλες τόσες

Διώξεις, φυλακίσεις, επιστροφές και θρόνοι. Ο Διονύσιος Δ΄ έμεινε στην ιστορία ως ο Πατριάρχης που δεν σταματούσε να επιστρέφει, όσες φορές κι αν τον έριχναν.

Must Read
Must Read: Υπήρχαν Ιθαγενείς στην Αρχαία Ελλάδα σε σημεία που δεν είχαν πάει οι Έλληνες;

Υπήρχαν Ιθαγενείς στην Αρχαία Ελλάδα σε σημεία που δεν είχαν πάει οι Έλληνες;

Ποιοι ζούσαν στην Αρχαία Ελλάδα πριν από τους Έλληνες; Η άγνωστη ιστορία των ιθαγενών που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη γη και στον πολιτισμό.

Must Read