Οι αρχαίοι Έλληνες ανέπτυξαν μια εντυπωσιακή κατανόηση της κίνησης των πλανητών, δημιουργώντας το πρώτο μηχανικό υπολογιστικό σύστημα, τη Μηχανή των Αντικυθήρων. Κατασκευασμένη γύρω στο 100 π.Χ., η συσκευή αυτή αποτελούσε ένα απίστευτα περίπλοκο εργαλείο, σχεδιασμένο να υπολογίζει τις πλανητικές τροχιές, τις φάσεις της Σελήνης και τις ηλιακές εκλείψεις.
Αυτό που την κάνει τόσο εντυπωσιακή είναι η ικανότητά της να προβλέπει με ακρίβεια φαινόμενα που ακόμη και σήμερα χρειάζονται προηγμένους υπολογιστές. Οι Έλληνες επιστήμονες συνδύασαν τη γνώση των Βαβυλωνίων με τη γεωμετρική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα σύστημα γραναζιών και μηχανικών εξαρτημάτων που προσομοίωναν τον ουρανό. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στον Αρίσταρχο τον Σάμιο, ο οποίος πρώτος υποστήριξε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, ενώ οι γεωμετρικές μέθοδοι του Ιππάρχου έδωσαν τις βάσεις για τον υπολογισμό της εκλειπτικής κλίσης των πλανητών.
Οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν τη Μηχανή των Αντικυθήρων για πρακτικούς και θρησκευτικούς σκοπούς. Η συσκευή αποκάλυπτε πότε θα συμβούν συγκεκριμένα αστρονομικά γεγονότα, επιτρέποντας στους Έλληνες να οργανώσουν τα φεστιβάλ και τις αγροτικές δραστηριότητες. Ο μηχανισμός ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που αντίστοιχα τεχνολογικά επιτεύγματα εμφανίστηκαν ξανά μόνο κατά την Αναγέννηση, σχεδόν 1500 χρόνια αργότερα.
Η ανακάλυψη του μηχανισμού το 1901 στα ανοιχτά των Αντικυθήρων άφησε τους επιστήμονες άφωνους. Μελετώντας το, αποκαλύφθηκε ότι οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο κατανοούσαν τις πλανητικές κινήσεις αλλά διέθεταν και την τεχνολογία να τις προσομοιώνουν μηχανικά, κάτι που ακούγεται αδιανόητο για την εποχή τους.
Το παράδοξο του πλοίου του Θησέα: Μπορεί κάτι να παραμείνει το ίδιο αλλάζοντας ολοκληρωτικά;
Η άγνωστη μέθοδος της Αρχαίας Αθήνας για απόρρητη ψήφο στη δημοκρατία
Η πραγματική Κοκκινοσκουφίτσα: Μια ιστορία τρόμου που έγινε παραμύθι