MUST READ

Πως συνδέεται η αλεπού με την καραφλίτσα σου;

Γιατί η αλωπεκία πήρε το όνομά της από την αλεπού;
Πως συνδέεται η αλεπού με την καραφλίτσα σου;

Αν ξυπνήσεις ένα πρωί, κοιταχτείς στον καθρέφτη και δεις ότι τα μαλλιά σου έχουν αρχίσει να αραιώνουν, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς είναι μια αλεπού. Κι όμως, οι αρχαίοι Έλληνες, με την αστείρευτη παρατηρητικότητά τους, έκαναν αυτήν ακριβώς τη σύνδεση. Η λέξη “αλωπεκία”, που σήμερα χρησιμοποιούμε για την τριχόπτωση, προέρχεται από τη λέξη “ἀλώπηξ”, που σημαίνει αλεπού.

Οι αλεπούδες, εκτός από την πονηριά που τους αποδίδει ο μύθος, έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: χάνουν το τρίχωμά τους περιοδικά. Κάποιοι το απέδιδαν στις αλλαγές των εποχών, άλλοι σε δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τα άγρια ζώα. Οι αρχαίοι Έλληνες, βλέποντας μια αλεπού να κυκλοφορεί μισοφαλακρή, δεν άργησαν να παραλληλίσουν το φαινόμενο με αυτό που συνέβαινε και σε κάποιους ανθρώπους. Όταν κάποιος άρχιζε να χάνει τα μαλλιά του, έμοιαζε, κατά τη δική τους λογική, με την εικόνα μιας αλεπούς που είχε μείνει χωρίς τρίχωμα. Και έτσι γεννήθηκε η λέξη “αλωπεκία”.

Ο όρος πέρασε από τα ελληνικά στα λατινικά ως “alopecia” και από εκεί, μέσα στους αιώνες, διατήρησε τη σημασία του σε πολλές γλώσσες. Σήμερα, χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να περιγράψει κάθε μορφή τριχόπτωσης, είτε είναι προσωρινή είτε μόνιμη. Το αστείο είναι πως, παρά την εντυπωσιακή ιατρική πρόοδο και τη βαθύτερη κατανόηση των αιτιών της τριχόπτωσης, κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξει την ονομασία. Έτσι, ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται έναν δερματολόγο ανησυχώντας για τα μαλλιά του, ουσιαστικά αναφέρεται σε μια πάθηση που ονομάστηκε έτσι επειδή κάποτε οι αρχαίοι παρατήρησαν μια φαλακρή αλεπού να τριγυρνά στη φύση.

Μπορεί πλέον να γνωρίζουμε ότι η τριχόπτωση προκαλείται από γενετικούς, ορμονικούς ή ακόμα και ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά η εικόνα της αλεπούς χωρίς τρίχωμα φαίνεται πως ήταν τόσο ισχυρή που μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Ίσως γιατί, στην πραγματικότητα, ακόμα και η επιστήμη έχει τις ρίζες της στην παρατήρηση της φύσης. Και αν οι αλεπούδες εκείνων των χρόνων ήξεραν ότι οι άνθρωποι τις θεωρούν υπεύθυνες για την ονομασία της τριχόπτωσης, μάλλον θα χαμογελούσαν πονηρά και θα εξαφανίζονταν μέσα στο δάσος, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πώς γίνεται κάτι τόσο περίεργο να μοιάζει τελικά τόσο λογικό.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ποια ζώα θα ήταν ικανά να κάνουν επανάσταση εναντίον των ανθρώπων και να κερδίσουν;

Ποια ζώα θα ήταν ικανά να κάνουν επανάσταση εναντίον των ανθρώπων και να κερδίσουν;

Σε έναν υποθετικό κόσμο όπου τα ζώα επαναστατούν, κάποια είδη θα μπορούσαν να συντρίψουν τους ανθρώπους

Must Read
Must Read: Ήταν Στρατάρχης, αλλά τον κρέμασαν σαν κοινό εγκληματία. Χρειάστηκαν 24 λεπτά γιατί το σκοινί δεν έσπαγε σωστά.

Ήταν Στρατάρχης, αλλά τον κρέμασαν σαν κοινό εγκληματία. Χρειάστηκαν 24 λεπτά γιατί το σκοινί δεν έσπαγε σωστά.

Ήταν στρατάρχης της Βέρμαχτ και το δεξί χέρι του Χίτλερ. Τον κρέμασαν σαν εγκληματία και η εκτέλεσή του διήρκεσε 24 λεπτά.

Must Read
Must Read: Εγκατέλειψε την Ελλάδα για να τη σώσει. Ο κυβερνήτης που διέσωσε το Βασίλισσα Όλγα λίγες μέρες πριν πέσει η χώρα.

Εγκατέλειψε την Ελλάδα για να τη σώσει. Ο κυβερνήτης που διέσωσε το Βασίλισσα Όλγα λίγες μέρες πριν πέσει η χώρα.

Στα τέλη Απριλίου 1941, το "Βασίλισσα Όλγα" έφυγε για να σωθεί. Ο κυβερνήτης του, Αλφρέδος Λεοντόπουλος, αρνήθηκε να παραδοθεί και έγραψε ιστορία.

Must Read
Must Read: Ήταν απόγονος πασάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τελικά έγινε ο πιο αγαπημένος σκιτσογράφος της Αθήνας.

Ήταν απόγονος πασάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τελικά έγινε ο πιο αγαπημένος σκιτσογράφος της Αθήνας.

Γεννήθηκε για να κυβερνά, αλλά διάλεξε να σατιρίζει. Ο Αλή Ντίνο έγινε ο πιο αγαπημένος σκιτσογράφος της Αθήνας και έφυγε νωρίς, γελώντας με τη μοίρα.

Must Read
Must Read: Όταν το τρένο διαλύθηκε, ο Αλέξανδρος Γ’ στήριξε με τα χέρια του το ταβάνι για να σωθεί η οικογένειά του

Όταν το τρένο διαλύθηκε, ο Αλέξανδρος Γ’ στήριξε με τα χέρια του το ταβάνι για να σωθεί η οικογένειά του

Το 1888, ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ απέδειξε ότι ο τίτλος του δεν ήταν τίποτα μπροστά στην οικογένειά του, στηρίζοντας το κατεστραμμένο βαγόνι με τα χέρια του.

Must Read
Must Read: Μπορεί να φτάσουμε κάποια στιγμή στον Άρη αλλά θα μπορούμε να επιστρέψουμε; Γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η επιστροφή στη Γη για όσους πάνε;

Μπορεί να φτάσουμε κάποια στιγμή στον Άρη αλλά θα μπορούμε να επιστρέψουμε; Γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η επιστροφή στη Γη για όσους πάνε;

Η πραγματική πρόκληση στον Άρη δεν είναι να φτάσεις, αλλά να επιστρέψεις. Γιατί το ταξίδι επιστροφής στη Γη είναι σχεδόν αδύνατο με τη σημερινή τεχνολογία.

Must Read
Must Read: Τους έλεγαν σαμοβάρια γιατί έμοιαζαν με δοχεία τσαγιού και τους εξαφάνισαν για να μην χαλάνε την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης

Τους έλεγαν σαμοβάρια γιατί έμοιαζαν με δοχεία τσαγιού και τους εξαφάνισαν για να μην χαλάνε την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης

Τους έλεγαν «σαμοβάρια» και τους εξαφάνισαν για να μην χαλάνε την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης.

Must Read
Must Read: Το μυστήριο με τις θέσεις ειδικών καθηκόντων της Αστυνομίας – Πώς μπαίνεις χωρίς να το ξέρει κανείς

Το μυστήριο με τις θέσεις ειδικών καθηκόντων της Αστυνομίας – Πώς μπαίνεις χωρίς να το ξέρει κανείς

Οι θέσεις που θεωρούνται για λίγους.

Must Read
Must Read: Οι Τούρκοι παράγουν ψεύτικη μαστίχα Χίου – Προσπαθούν από το 1959 να την κλέψουν

Οι Τούρκοι παράγουν ψεύτικη μαστίχα Χίου – Προσπαθούν από το 1959 να την κλέψουν

Ποια η αντίδραση της Ελλάδας.

Must Read