Πόσα δισεκατομμύρια έδωσε η Ελλάδα για το Μέγαρο Μαξίμου;
Η αγορά του Μεγάρου Μαξίμου το 1952 ήταν καθοριστική για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας.Το 1952, η ελληνική κυβέρνηση απέκτησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σήμερα αποτελεί το εμβληματικό κέντρο της πρωθυπουργικής εξουσίας. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 5,5 δισεκατομμύρια δραχμές, μια δαπάνη που για την εποχή θεωρούνταν αξιοσημείωτη. Ωστόσο, η αξία του κτιρίου είχε εκτιμηθεί από κυβερνητική επιτροπή στα 11 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά ο τότε ιδιοκτήτης, Δημήτριος Μάξιμος, δέχθηκε να το πουλήσει στη μισή τιμή.
Η συμφωνία δεν περιορίστηκε μόνο στο κτίριο. Ο Μάξιμος προσέφερε επίσης την πλήρη επίπλωση της κατοικίας, καθώς και τη συλλογή πολύτιμων ζωγραφικών πινάκων, που στόλιζαν το εσωτερικό του Μεγάρου. Ως ένδειξη αναγνώρισης για αυτή την ευγενική παραχώρηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το όνομα “Μέγαρο Μαξίμου”.
Το κτίριο, θεμελιωμένο το 1912 από τον Χιώτη εφοπλιστή Αλέξανδρο Μιχαληνό και σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Χέλμη, πέρασε διάφορες φάσεις ιδιοκτησίας πριν καταλήξει στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία Γερμανού αξιωματούχου, ενώ αργότερα φιλοξένησε τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγοράσει το Μέγαρο Μαξίμου το 1952 είχε στρατηγική και συμβολική σημασία. Το κτίριο, με τη νεοκλασική του αρχιτεκτονική, βρισκόταν σε προνομιακή τοποθεσία κοντά στη Βουλή των Ελλήνων και έγινε το επίσημο κέντρο λήψης αποφάσεων. Από τότε, το Μέγαρο φιλοξενεί συναντήσεις και ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας.
Η δαπάνη των 5,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αν και σημαντική για την εποχή, αντανακλούσε τη βαρύτητα της επένδυσης. Το Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από ένα επιβλητικό αρχιτεκτόνημα, αποτελεί σύμβολο πολιτικής σταθερότητας και εξουσίας στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα.