MUST READ

Πόσα περισσότερα θα ήταν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αν υιοθετούσε αύριο το μοντέλο των ΗΠΑ; – Πότε θα ξεχρεώναμε το ελληνικό χρέος

Πιστεύετε ότι είναι αδύνατο να ξεχρεώσει σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα το δημοσιο χρέος της σε μόλις 20 χρόνια;

Πόσα περισσότερα θα ήταν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αν υιοθετούσε αύριο το μοντέλο των ΗΠΑ; - Πότε θα ξεχρεώναμε το ελληνικό χρέος
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η εκτίμηση για το πόσα περισσότερα θα ήταν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αν υιοθετούσε το φορολογικό μοντέλο των ΗΠΑ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο των φόρων, η φορολογική βάση, η οικονομική δραστηριότητα και το ποσοστό συμμόρφωσης με τη φορολογία.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν κλίμακες φορολογίας που φτάνουν μέχρι το 37% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει εθνικός φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), αλλά οι πολιτείες επιβάλλουν φόρους πωλήσεων (Sales Tax) που κυμαίνονται από 0% έως 10%.
Εταιρικοί φόροι: Ο εταιρικός φόρος είναι 21%, χαμηλότερος από πολλούς άλλους αναπτυγμένους οικονομικούς εταίρους.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν φόρους επί της περιουσίας (property taxes), που είναι βασικός πόρος για τις τοπικές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα έχει παρόμοιες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αλλά με υψηλότερη επιβάρυνση για χαμηλότερα εισοδήματα.

Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ (24%), κάτι που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα από την κατανάλωση.

Η Ελλάδα έχει υψηλότερα επίπεδα φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, τα οποία μειώνουν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα.

Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερο ανά κάτοικο, και έτσι η φορολογική βάση είναι ευρύτερη.

Η κατανάλωση στις ΗΠΑ είναι επίσης υψηλότερη, ενισχύοντας τα έσοδα από φόρους πωλήσεων και περιουσίας.

Αν η Ελλάδα υιοθετούσε το μοντέλο των ΗΠΑ η επέκταση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης της παραοικονομίας θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 10-20%.

Η υιοθέτηση ενός πιο αποδοτικού συστήματος φόρων περιουσίας, όπως στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να φέρει επιπλέον έσοδα περίπου 2-3 δισ. ευρώ.

Μείωση του ΦΠΑ και αντικατάσταση με φόρους πωλήσεων θα μπορούσε να είναι ουδέτερη ως προς τα έσοδα, αν και θα άλλαζε τη φορολογική κατανομή.

Με βάση το ελληνικό ΑΕΠ (~220 δισ. ευρώ το 2023) και τη φορολογική απόδοση, μια μείωση της φοροδιαφυγής στα επίπεδα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα κατά 10-15 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος (π.χ. φόροι περιουσίας) θα μπορούσε να προσθέσει 2-3 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν 15-20 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 10%-15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η υιοθέτηση του μοντέλου των ΗΠΑ απαιτεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις ενώ η πραγματική αύξηση των εσόδων εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές.

Αν το μισό του επιπλέον εσόδου το χρησιμοποιουσαμε για να πληρώσουμε το χρέος της Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 70% σε περίπου 20 με 27 χρόνια.

Περίπου 356 δισ. ευρώ το 2023, ή 165% του ΑΕΠ (με ΑΕΠ ~220 δισ. ευρώ).

Αν τα επιπλέον έσοδα από τη φορολογική μεταρρύθμιση εκτιμώνται σε 15-20 δισ. ευρώ ετησίως, τότε το μισό από αυτά, δηλαδή 7,5-10 δισ. ευρώ ετησίως, θα διατίθεται για την αποπληρωμή του χρέους.

Αν υποθέσουμε ότι τα 7,5-10 δισ. ευρώ ετησίως πηγαίνουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του κεφαλαίου του χρέους, τότε η μείωση του χρέους θα είναι σταθερή και γρήγορη.

Η διαφορά μεταξύ του τρέχοντος χρέους (356 δισ. ευρώ) και του στόχου (154 δισ. ευρώ) είναι 202 δισ. ευρώ. Με ετήσια αποπληρωμή 7,5 δισ. ευρώ Θα χρειαστούν περίπου 27 χρόνια ενώ με ετήσια αποπληρωμή 10 δισ. ευρώ θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια.

Το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ σε 20-27 χρόνια, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή της στρατηγικής.

Διαβάστε επίσης:

Πόση θα ήταν η μείωση στην τιμή του ρεύματος αν η Ελλαδα είχε πυρηνικό εργοστάσιο;

Το μυστικό της Μαρίνας Σάτι στην Τουρκία

Exit mobile version