Πόση θα ήταν η μείωση στην τιμή του ρεύματος αν η Ελλαδα είχε πυρηνικό εργοστάσιο;
Αν η Ελλάδα είχε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ισχύος 1 GW;Η επίδραση ενός πυρηνικού εργοστασίου στη μείωση της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Το κόστος παραγωγής ρεύματος από πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Για παράδειγμα, σε χώρες με πυρηνικά εργοστάσια, το κόστος ανά MWh από πυρηνική ενέργεια μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 80 ευρώ, ανάλογα με το είδος του αντιδραστήρα και τη χρηματοδότηση του έργου.
Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαμηλά λειτουργικά έξοδα, ειδικά σε σύγκριση με εργοστάσια που βασίζονται σε φυσικό αέριο ή λιγνίτη.
Στην Ελλάδα, το ενεργειακό μίγμα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές, φυσικό αέριο και λιγνίτη. Το φυσικό αέριο, που έχει υψηλή τιμή λόγω γεωπολιτικών κρίσεων, επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος της κιλοβατώρας.
Αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο αντικαθιστούσε εν μέρει την εξάρτηση από φυσικό αέριο, η μέση τιμή ρεύματος θα μπορούσε να μειωθεί 10%-30%.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, που το 70% του ρεύματος παράγεται από πυρηνικά, οι τιμές είναι πιο σταθερές και ανταγωνιστικές.
Αν η Ελλάδα είχε ένα πυρηνικό εργοστάσιο που κάλυπτε το 20%-30% της ζήτησης, η σταθερότητα των τιμών θα ενισχυόταν σημαντικά.
Η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 10 δισ. ευρώ ανάλογα με την ισχύ και την τεχνολογία. Αυτή η δαπάνη θα ενσωματωθεί στις τιμές ρεύματος για κάποιο διάστημα.
Ειδικές ρυθμίσεις, όπως η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ή διεθνείς οργανισμούς, θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές.
Το συνολικό κέρδος εξαρτάται από το πώς θα ενταχθεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Αν η Ελλάδα είχε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ισχύος 1 GW που κάλυπτε το 20%-30% της ζήτησης.
Η μέση μείωση στην τιμή του ρεύματος θα μπορούσε να είναι 10-20 ευρώ/MWh.
Για τον μέσο καταναλωτή, αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε μείωση 10%-15% στον μηνιαίο λογαριασμό.
Ωστόσο, οι παραπάνω υπολογισμοί βασίζονται σε ιδανικές συνθήκες και απαιτούν προσεκτική ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας.
Διαβάστε επίσης:
Θα μπορούσε η μέση σύνταξη στην Ελλάδα να φτάσει στα 1500 ευρώ;
Ούτε με 400 drone δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία;