MUST READ

Πότε σταμάτησαν οι Έλληνες να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά;

Η μετάβαση από τα Αρχαία στα Νέα Ελληνικά ήταν μια διαδικασία αιώνων.
Πότε σταμάτησαν οι Έλληνες να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά;

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μέσα στους αιώνες. Τα Αρχαία Ελληνικά, η γλώσσα του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, δεν εξαφανίστηκαν ξαφνικά, αλλά μετασχηματίστηκαν σταδιακά, οδηγώντας στη σύγχρονη Ελληνική. Το ερώτημα «πότε σταμάτησαν οι Έλληνες να μιλάνε Αρχαία Ελληνικά;» δεν έχει μια απλή απάντηση, καθώς η γλωσσική μετάβαση διήρκεσε αιώνες και επηρεάστηκε από ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή ξεκίνησε ήδη από την Ελληνιστική περίοδο (4ος-1ος αιώνας π.Χ.), όταν η Κοινή Ελληνική αντικατέστησε τις διάφορες αρχαίες διαλέκτους και έγινε η lingua franca του ελληνόφωνου κόσμου. Με την κατάκτηση της Ανατολής από τον Μέγα Αλέξανδρο, η ελληνική γλώσσα απλώθηκε από την Αίγυπτο έως την Ινδία, αποκτώντας νέα στοιχεία και απλοποιώντας πολλές γραμματικές δομές. Η Κοινή Ελληνική ήταν πιο κατανοητή από τα πολύπλοκα Αρχαία Ελληνικά της κλασικής Αθήνας και αποτέλεσε τη βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη της γλώσσας.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας π.Χ. – 4ος αιώνας μ.Χ.), η Κοινή Ελληνική παρέμεινε η γλώσσα του ανατολικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ σταδιακά άρχισε να διαφοροποιείται ακόμα περισσότερο από την αρχαία μορφή της. Η προφορά άλλαξε, η γραμματική απλοποιήθηκε και νέα λέξεις εισήχθησαν, κυρίως από τη λατινική. Παράλληλα, τα έργα της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν σε Κοινή Ελληνική, γεγονός που συνέβαλε στη διάδοση και παγίωση αυτής της μορφής της γλώσσας.

Η επόμενη μεγάλη μετάβαση συνέβη στη Βυζαντινή περίοδο (4ος-15ος αιώνας). Τα Ελληνικά παρέμειναν η γλώσσα του Βυζαντίου, όμως η καθημερινή ομιλία απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την αρχαία μορφή. Σταδιακά, οι πτώσεις των ουσιαστικών μειώθηκαν, οι σύνθετες συντακτικές δομές εγκαταλείφθηκαν και η προφορά πλησίασε περισσότερο αυτήν της σημερινής γλώσσας. Αν και οι λόγιοι εξακολουθούσαν να γράφουν σε μια αρχαΐζουσα μορφή, ο λαός μιλούσε μια γλώσσα που είχε ήδη πολλές διαφορές από τα Αρχαία Ελληνικά.

Τον 11ο αιώνα, η γλώσσα των απλών ανθρώπων είχε πλέον ελάχιστη σχέση με την κλασική μορφή. Η λογοτεχνία του Μεσαίωνα, όπως το έπος του Διγενή Ακρίτα, είναι γραμμένη σε μια πρώιμη μορφή της Νέας Ελληνικής. Το Βυζαντινό κράτος εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί αρχαϊκές μορφές για διοικητικά και θρησκευτικά κείμενα, αλλά η προφορική γλώσσα είχε ήδη εξελιχθεί σημαντικά. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, η Νέα Ελληνική είχε πλέον διαμορφωθεί, ενώ τα Αρχαία Ελληνικά παρέμεναν μόνο ως γλώσσα της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Σήμερα, αν και τα Αρχαία Ελληνικά δεν μιλιούνται ως ζωντανή γλώσσα, η επιρροή τους είναι εμφανής στη σύγχρονη Ελληνική. Χιλιάδες λέξεις, συντακτικές δομές και εκφράσεις προέρχονται από την αρχαιότητα, ενώ η γνώση της αρχαίας γλώσσας εξακολουθεί να διδάσκεται, διατηρώντας την ιστορική σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Χάρισε τα πάντα για να μορφώσει τα φτωχά ελληνόπουλα της Κέρκυρας και της Κύπρου

Χάρισε τα πάντα για να μορφώσει τα φτωχά ελληνόπουλα της Κέρκυρας και της Κύπρου

Δεν άφησε ούτε ένα παιδί πίσω του, αλλά άφησε σχολεία, λύτρα, προίκες και φως. Η ιστορία του Θωμά Φλαγγίνη συγκινεί ακόμα.

Must Read
Must Read: Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Τον έκανε διάδοχό του ο Πλάτωνας και αυτός απέρριψε τη θεωρία του

Ο Πλάτωνας του εμπιστεύτηκε την Ακαδημία, αλλά ο Σπεύσιππος επέλεξε τον δικό του δρόμο. Αρνήθηκε τις Ιδέες και έβαλε τον αριθμό στο κέντρο του σύμπαντος.

Must Read
Must Read: Ο Πατριάρχης που έμεινε στην ιστορία γιατί ανέβηκε στον θρόνο πέντε φορές και εκθρονίστηκε άλλες τόσες

Ο Πατριάρχης που έμεινε στην ιστορία γιατί ανέβηκε στον θρόνο πέντε φορές και εκθρονίστηκε άλλες τόσες

Διώξεις, φυλακίσεις, επιστροφές και θρόνοι. Ο Διονύσιος Δ΄ έμεινε στην ιστορία ως ο Πατριάρχης που δεν σταματούσε να επιστρέφει, όσες φορές κι αν τον έριχναν.

Must Read
Must Read: Υπήρχαν Ιθαγενείς στην Αρχαία Ελλάδα σε σημεία που δεν είχαν πάει οι Έλληνες;

Υπήρχαν Ιθαγενείς στην Αρχαία Ελλάδα σε σημεία που δεν είχαν πάει οι Έλληνες;

Ποιοι ζούσαν στην Αρχαία Ελλάδα πριν από τους Έλληνες; Η άγνωστη ιστορία των ιθαγενών που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη γη και στον πολιτισμό.

Must Read
Must Read: Τι θα συμβεί αν ολόκληρη η Ελλάδα μείνει χωρίς ρεύμα για 72 ώρες

Τι θα συμβεί αν ολόκληρη η Ελλάδα μείνει χωρίς ρεύμα για 72 ώρες

Τρεις μέρες χωρίς ρεύμα δεν σημαίνουν απλά χαλασμένα τρόφιμα. Μάθε πώς αλλάζει όλη σου η ζωή, μέσα σε ώρες, αν η Ελλάδα βυθιστεί στο σκοτάδι.

Must Read
Must Read: Ο μικρόσωμος καμπούρης ποιητής της Επανάστασης που έτρεχε στις μάχες, έγραφε τραγούδια για τους ήρωες και πέθανε με μια χούφτα κορόμηλα

Ο μικρόσωμος καμπούρης ποιητής της Επανάστασης που έτρεχε στις μάχες, έγραφε τραγούδια για τους ήρωες και πέθανε με μια χούφτα κορόμηλα

Ένας μικρός καμπούρης από τη Δημητσάνα έγινε ο ποιητής της Επανάστασης. Ο Παναγιώτης Κάλας, ο «Τσοπανάκος», έτρεχε στις μάχες, έγραφε τραγούδια για τους ήρωες και πέθανε μ' ένα χούφτα κορόμηλα στο χέρι.

Must Read
Must Read: Πώς μια μπυραρία του 1870 έδωσε όνομα σε μια από τις πιο γραφικές και ακριβές συνοικίες της Αθήνας

Πώς μια μπυραρία του 1870 έδωσε όνομα σε μια από τις πιο γραφικές και ακριβές συνοικίες της Αθήνας

Το Μετς είναι μία από τις ομορφότερες και ακριβότερες γειτονιές της Αθήνας. Πίσω από το όνομά του όμως κρύβεται μια μικρή μπυραρία του 1870 και μια εποχή γεμάτη μουσική, έρωτες και παράνομες συναντήσεις.

Must Read
Must Read: Έχασε και τους δυο γονείς του την ίδια μέρα, μετά τον αδερφό του. Γλίτωσε από την Έξοδο του Μεσολογγίου και έγραψε την πιο θλιμμένη ποίηση του ’21.

Έχασε και τους δυο γονείς του την ίδια μέρα, μετά τον αδερφό του. Γλίτωσε από την Έξοδο του Μεσολογγίου και έγραψε την πιο θλιμμένη ποίηση του ’21.

Ο Γεώργιος Ζαλοκώστας ήταν αγωνιστής του 1821, ποιητής και πατέρας που έχασε σχεδόν όλα τα παιδιά του.

Must Read
Must Read: Ο Κύπριος που πήγε να γίνει δάσκαλος και τελικά τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας

Ο Κύπριος που πήγε να γίνει δάσκαλος και τελικά τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας

Πήγε να γίνει δάσκαλος αλλά έγινε κάτι μεγαλύτερο: ο εκδότης που τύπωσε όλη τη σοφία της Ελλάδας. Η συγκλονιστική ιστορία του Ανέστη Κωνσταντινίδη.

Must Read