MUST READ

Τι είναι το αρνητικό σοκ ζήτησης που είπε ο Στουρνάρας;

Η Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα τέτοιο σοκ;
Τι είναι το αρνητικό σοκ ζήτησης που είπε ο Στουρνάρας;

Το “αρνητικό σοκ ζήτησης” που ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ένας οικονομικός όρος που περιγράφει μια ξαφνική και σημαντική μείωση της συνολικής ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες σε μια οικονομία. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες και συνήθως οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και πιθανώς πτώση των τιμών (αποπληθωρισμός), αν δεν αντιμετωπιστεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Στουρνάρας αναφέρθηκε στον κίνδυνο που προκύπτει από τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (με βάση δηλώσεις του στις 7 Απριλίου 2025, όπως δημοσιεύτηκαν σε συνέντευξή του στους Financial Times). Οι δασμοί αυτοί, που επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρώπη και άλλες περιοχές, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, θα αντιμετώπιζαν μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς οι δασμοί καθιστούν αυτά τα προϊόντα ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά. Η πτώση των εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις, μειωμένες επενδύσεις και απολύσεις, αποδυναμώνοντας την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Αν η ζήτηση πέσει απότομα, οι τιμές μπορεί να μειωθούν λόγω υπερπροσφοράς, απομακρύνοντας τον πληθωρισμό από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Στουρνάρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα τέτοιο σοκ, καθώς η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό εμπόριο, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν ήδη μέτριες πριν από αυτή την εξέλιξη. Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ηπιότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ αποτελούν μικρό ποσοστό (περίπου 4% του συνόλου), αλλά η έμμεση επίδραση μέσω της γενικότερης επιβράδυνσης στην Ευρώπη παραμένει σημαντική ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:

Το σκάνδαλο με τις Ελληνικές Φρεγάτες του 1824. Εκβιασμοί, Χρηματισμός και τεράστια κόστη

Έδωσε ολόκληρη την περιουσία του για την Ελληνική Επανάσταση και πέθανε πάμφτωχος, αφήνοντας την οικογένειά του χωρίς τίποτα

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.