Τι θα γίνει αν η Γερμανία βγει από το ευρώ;
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις.Αν η Γερμανία αποφάσιζε να βγει από το ευρώ και να επαναφέρει το γερμανικό μάρκο (ή άλλο εθνικό νόμισμα), οι συνέπειες για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν εξαιρετικά σημαντικές και πιθανότατα καταστροφικές για πολλές οικονομίες. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η ισχυρότερη χώρα στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο της ΕΕ, οπότε μια τέτοια κίνηση θα είχε βαθιές και πολύπλοκες επιπτώσεις.
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα προκαλούσε σοκ στις αγορές, διότι η χώρα αυτή είναι ο μεγαλύτερος και πιο σταθερός εταίρος της Ευρωζώνης.
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Το ευρώ βασίζεται στη συμμετοχή ισχυρών οικονομιών όπως η Γερμανία, και η απουσία της θα προκαλούσε σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του.
Αν η Γερμανία έβγαινε από το ευρώ, το ευρώ πιθανότατα θα υπέστη σοβαρή υποτίμηση, καθώς οι αγορές θα αντιλαμβάνονταν τη διαίρεση της Ευρωζώνης ως απειλή για τη σταθερότητά του. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες των χωρών που παραμένουν στο ευρώ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η Γερμανία, αν και θα κέρδιζε εθνική νομισματική αυτονομία, θα αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα οδηγούσε πιθανότατα σε ισχυρή ανατίμηση του νέου νομίσματος. Αυτό θα καθιστούσε τις γερμανικές εξαγωγές ακριβότερες και λιγότερο ανταγωνιστικές, ενώ θα αυξάνονταν οι τιμές των γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Η Γερμανία, αν επανέφερε το μάρκο, θα έπρεπε να αποδεχτεί υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι αγορές θα θεωρούσαν το νέο γερμανικό νόμισμα λιγότερο σταθερό από το ευρώ. Αυτό θα αύξανε το κόστος δανεισμού και θα έκανε πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του δημοσίου και των επιχειρήσεων.
Η αλλαγή νομίσματος θα έφερνε αναταραχή στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Οι καταθέσεις θα πρέπει να μετατραπούν από το ευρώ σε μάρκο, με πιθανές διακυμάνσεις και ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες εξαρτώνται από τη σταθερότητα του ευρώ και από την οικονομική ισχύ της Γερμανίας, θα αντιμετώπιζαν σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Οι αγορές θα φοβούνταν ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα ακολουθούσαν την πορεία της Γερμανίας, οδηγώντας σε έξοδους άλλων κρατών από το ευρώ και αποσταθεροποίηση των εθνικών οικονομιών.
Οι χώρες της Ευρωζώνης που παραμένουν στο ευρώ θα αντιμετώπιζαν αυξημένο χρέος και υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς η αξία του ευρώ θα υποχωρούσε και η εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης θα μειωνόταν.
Η πολιτική ένταση εντός της ΕΕ θα εντεινόταν, καθώς οι χώρες που δεν συμμετείχαν στην Ευρωζώνη, όπως η Πολωνία και η Σουηδία, θα αναρωτιόνταν για τη σκοπιμότητα της συμμετοχής τους σε έναν τέτοιο ασταθή οικονομικό συνασπισμό.
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε επίσης επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.
Η Ευρωζώνη και η Γερμανία αποτελούν σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες στην παγκόσμια οικονομία. Μια τέτοια αποχώρηση θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, προκαλώντας αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις και το νομισματικό σύστημα θα ταλαντεύονταν, καθώς πολλές χώρες βασίζονται στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία για το εμπόριο και τις επενδύσεις τους. Μια αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για άλλες σταθερές νομισματικές ζώνες, όπως το δολάριο, αλλά και να προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Οι συνέπειες θα ήταν οικονομικά καταστροφικές τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωζώνη. Παρόλο που η Γερμανία θα μπορούσε να επανακτήσει τη νομισματική ανεξαρτησία της, το κόστος αυτής της επιλογής θα ήταν τεράστιο και θα προκαλούσε αναστάτωση στις αγορές, τα νομισματικά συστήματα και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.
Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα του AfD, το οποίο όλο και αυξάνει τα ποσοστά του στη Γερμανία, τονίζεται πως η χώρα πρέπει να βγει από την Ε.Ε. και να εισαγάγει ένα σταθερό εθνικό νόμισμα, αν χρειαστεί, διατηρώντας ταυτόχρονα το ευρώ.
Διαβάστε επίσης: