MUST READ

Τι θα γινόταν αν απαγορεύονταν τελείως τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανές;

Θα ήταν απίθανη η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας;

Τι θα γινόταν αν απαγορεύονταν τελείως τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανές;
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αν απαγορεύονταν τελείως τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανές, θα προκαλούνταν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι θετικές και αρνητικές, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής της απαγόρευσης και τη χρονική περίοδο προσαρμογής.

Τα αποτελέσματα θα ήταν αρχικά η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) και άλλων ρύπων, καθαρότερη ατμόσφαιρα, ειδικά σε αστικά κέντρα, μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Θα υπήρχε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πράγμα που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής, μειώνοντας τις αναπνευστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σημαντικά πιο αθόρυβα, κάτι που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Όμως θα ήταν μεγάλο το κόστος αντικατάστασης των συμβατικών οχημάτων, ειδικά για χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και θα προκαλούνταν σημαντική αναστάτωση σε βιομηχανίες πετρελαίου, συμβατικών αυτοκινήτων και συναφών κλάδων.

Δεν θα ήταν απίθανη η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στα αρχικά στάδια της μετάβασης.

Την ίδια ώρα, μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε αντιδράσεις από ομάδες που εξαρτώνται από τη χρήση φθηνών και παλαιότερων συμβατικών οχημάτων και θα δημιουργούνταν πιθανές ανισότητες μεταξύ πόλεων και αγροτικών περιοχών όπου η ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολα διαθέσιμη.

Η παραγωγή μπαταριών απαιτεί σπάνια μέταλλα, όπως λίθιο και κοβάλτιο, η εξόρυξη των οποίων μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η απαγόρευση των μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σήμαινε μείωση των θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες που σχετίζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης και βενζινοκίνητα οχήματα.

Αν γίνει σταδιακή μετάβαση, τα οφέλη θα είναι πιο έντονα, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις θα μειωθούν.

Η πλήρης απαγόρευση μη ηλεκτρικών οχημάτων και μηχανών θα ήταν επαναστατική, αλλά θα απαιτούσε μακροχρόνιο σχεδιασμό και προσαρμογή για να είναι βιώσιμη και δίκαιη.

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα είναι ξανά ο πληθυσμός της Γης 100 εκατ.;

Αν έχεις αυτό το 2ευρω μην το δώσεις στο supermarket, κάνει 5000 ευρώ

Exit mobile version