Τι θα συνέβαινε αν έκλεινε ο Κηφισός λόγω κατολίσθησης εξαιτίας των τριών λιμνών;
Eίναι ένας από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής.Αν ο Κηφισός, ο βασικός οδικός άξονας της Αθήνας που συνδέει τα βόρεια προάστια με το κέντρο και τη νότια πλευρά της πόλης, έκλεινε λόγω κατολίσθησης, οι συνέπειες θα ήταν άμεσες και σημαντικές, επηρεάζοντας τη ζωή των κατοίκων, την κυκλοφορία και την οικονομία της πόλης.
Ο Κηφισός είναι ένας από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Οι οδηγοί θα κατευθύνονταν σε εναλλακτικές διαδρομές, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας, η Λεωφόρος Αθηνών και άλλοι τοπικοί δρόμοι, δημιουργώντας έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τη συγκεκριμένη διαδρομή θα επηρεάζονταν, καθώς και τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω του οδικού δικτύου καθώς ο Κηφισός είναι βασικός άξονας για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τον Πειραιά και τις βιομηχανικές ζώνες.
Οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις των εργαζομένων θα μείωναν την παραγωγικότητα και θα αύξαναν το κόστος μεταφοράς. Οι καθυστερήσεις θα επηρέαζαν επίσης τις εμπορικές δραστηριότητες σε περιοχές που εξαρτώνται από την ομαλή ροή της κυκλοφορίας.
Η συμφόρηση στους εναλλακτικούς δρόμους θα αύξανε τις εκπομπές καυσαερίων, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα θορύβου.
Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και η αστυνομία θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση.
Η ταλαιπωρία για όσους μετακινούνται καθημερινά μέσω του Κηφισού θα ήταν έντονη, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν ΙΧ.
Σε περίπτωση κατολίσθησης στον Κηφισό θα απαιτηθεί άμεση εκτροπή της κυκλοφορίας σε εναλλακτικές διαδρομές με την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης καθώς και επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης.
Θα απαιτηθεί επίσης προσθήκη δρομολογίων για την αποσυμφόρηση των δρόμων.
Μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί και ενίσχυση των πρανών για την αποφυγή μελλοντικών κατολισθήσεων.
Το πιθανό κλείσιμο του Κηφισού λόγω κατολίσθησης θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, την οικονομία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Αττικής.
Η πρόληψη μέσω ενισχυμένων έργων υποδομής παραμένει η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.
Διαβάστε επίσης: