Το 1833, η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα. Ο Σταμάτης Κλεάνθης και ο Eduard Schaubert ανέλαβαν το φιλόδοξο έργο να σχεδιάσουν μια σύγχρονη πόλη που θα συνδύαζε την αρχαία κληρονομιά με τη νεοκλασική αισθητική. Το σχέδιο περιλάμβανε ευρύχωρες λεωφόρους, πλατείες, και εμβληματικά δημόσια κτίρια, εμπνευσμένα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις της εποχής.
Δυστυχώς, το φιλόδοξο αυτό όραμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές πιέσεις οδήγησαν στην εγκατάλειψη του σχεδίου. Η Αθήνα αναπτύχθηκε χαοτικά, με περιορισμένη πολεοδομική οργάνωση, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει μια πόλη αντάξια των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως η Βαρκελώνη ή το Λονδίνο.
Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο, η Αθήνα θα διέθετε έναν συνδυασμό εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας, εναρμονισμένη με το ιστορικό της τοπίο. Σήμερα, η παρακαταθήκη του Κλεάνθη υπενθυμίζει τι θα μπορούσε να είχε γίνει: μια πόλη-στολίδι, σύμβολο της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής δόξας της Ελλάδας.
Μπορεί ένας πίθηκος να γράψει συνταγές σαν τον Άκη Πετρετζίκη;
Είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο doppelgänger του Αντώνη Χρήστου;