MUST READ

Βασιλικό παλάτι στην πλατεία Ομονοίας;

Η Ομόνοια σήμερα μοιάζει αδιανόητο να φιλοξενούσε παλάτι. Κι όμως, κάποτε ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο.
Βασιλικό παλάτι στην πλατεία Ομονοίας;

Η εικόνα της σημερινής Ομόνοιας με την κίνηση, το σιντριβάνι και τα ψηλά ξενοδοχεία απέχει έτη φωτός από τα αρχικά σχέδια που υπήρχαν για την περιοχή. Και όμως, λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η συγκεκριμένη πλατεία δεν προοριζόταν για συγκοινωνιακό κόμβο, ούτε για εμπορική διασταύρωση. Προοριζόταν για… βασιλική αυλή.

Το 1833, όταν οι αρχιτέκτονες Έντουαρντ Σάουμπερτ και Σταμάτης Κλεάνθης σχεδίαζαν τη νέα πρωτεύουσα των Ελλήνων, το σχέδιό τους για την καρδιά της Αθήνας ήταν φιλόδοξο και ξένο προς την εικόνα της Οθωνικής Αθήνας. Ανάμεσα στα πρώτα πλάνα ήταν η ανέγερση ενός τεράστιου βασιλικού παλατιού στην τοποθεσία που αργότερα έγινε γνωστή ως Πλατεία Ομονοίας.

Η περιοχή τότε ήταν ένα ακαθόριστο όριο της πόλης, με ελαιώνες, αμπέλια και χωμάτινους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, οι Βαυαροί ήθελαν η Αθήνα να αποκτήσει το δικό της σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Ένα παλάτι στο κέντρο της νέας πρωτεύουσας θα εδραίωνε το κύρος της βασιλείας και θα έδινε αρχιτεκτονικά την εικόνα μιας νεογέννητης, οργανωμένης χώρας.

Η ιδέα του παλατιού στην Ομόνοια δεν προχώρησε ποτέ. Το κόστος ανέγερσης ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής και η πολεοδομική ανάπτυξη δεν υποστήριζε ακόμη τόσο μεγαλεπήβολες κατασκευές. Αντ’ αυτού, το παλάτι ανεγέρθηκε τελικά νοτιοανατολικά, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή. Όμως για ένα μικρό διάστημα, τα σχέδια του παρελθόντος επέμεναν. Η πλατεία που δημιουργήθηκε το 1846 πήρε το όνομα «Πλατεία Ανακτόρων» και λίγο αργότερα «Πλατεία Όθωνος». Το φάντασμα του παλατιού συνέχιζε να αιωρείται.

Όταν ο Όθωνας εκθρονίστηκε το 1862, η πλατεία πήρε την τελική της ονομασία: Ομόνοια. Ήταν το όνομα της εθνικής συμφιλίωσης, όχι της βασιλείας. Σιγά σιγά, άρχισε να αποκτά χαρακτήρα ψυχαγωγικό και κυκλοφοριακό. Το τραμ, η υπόγεια σήραγγα, τα πρώτα εμπορικά κέντρα, τα σιντριβάνια και οι Μούσες που στόλιζαν παλιά τις κορυφές των κιόνων, διαμόρφωσαν την Ομόνοια του 20ού αιώνα.

Όσοι περπατούν σήμερα την πλατεία και περιπλανώνται ανάμεσα στις σύγχρονες αναπλάσεις, δύσκολα φαντάζονται ότι κάποτε εκεί θα χτιζόταν το σύμβολο της βασιλείας. Ότι στη θέση των λεωφορείων και των καφετεριών, σχεδιαζόταν να υψωθούν σάλες δεξιώσεων και επίσημοι θρόνοι. Η Ομόνοια, στο κέντρο της πόλης, παραμένει σημείο συνάντησης. Όχι όμως βασιλέων, αλλά ανθρώπων απ’ όλα τα στρώματα, όλες τις ιστορίες και όλα τα όνειρα.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΜΗ ΤΗ ΧΑΣΕΙΣ

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Υπήρχε κάτι σαν κάλτσα στην Αρχαία Ελλάδα; Πώς ζεσταίνονταν οι αρχαίοι το χειμώνα και τι φορούσαν στα πόδια τους;

Must Read
Must Read: Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Μήπως θα έπρεπε να κρατάμε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό; Πώς ξεκίνησε το πρότυπο που ακολουθούμε όλοι στο φαγητό;

Must Read
Must Read: Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν γενέθλια ή όχι;

Must Read
Must Read: Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί η ανθρωπότητα ονειρεύεται να ζήσει μόνο στον Άρη;

Must Read
Must Read: Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Έπαιξε Μήδεια, Άμλετ και Τόσκα. Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν τις άμαξές της στους δρόμους. Όταν πέθανε, δεν την θυμόταν κανείς.

Must Read
Must Read: Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως να μην ήταν νεκρός όταν κηδεύτηκε. Η σοκαριστική θεωρία που ανατρέπει την Ιστορία.

Must Read
Must Read: Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Από τα καμένα ερείπια του Ρεθύμνου μέχρι τα άδυτα του παλατιού Τοπ Καπί, η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς έγινε το πιο ισχυρό πρόσωπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Στην Κωνσταντινούπολη του 17ου αιώνα, μια Ελληνίδα άνοιγε τις πόρτες του πρώτου λογοτεχνικού σαλονιού. Η Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου δεν ζήτησε απλώς την ελευθερία της Ελλάδας. Την πλήρωσε με τη ζωή της.

Must Read
Must Read: Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Τον πούλησαν σαν σκλάβο, αλλά το μυαλό του έκανε υπολογισμούς που σταματούσαν ακόμα και τους πιο μορφωμένους επιστήμονες της εποχής.

Must Read