Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια απίστευτη μηχανή αποθήκευσης πληροφοριών, που ξεπερνά κάθε σύγχρονο υπολογιστή. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 2.5 petabytes δεδομένων – ισοδύναμο με περίπου 2.500 terabytes ή 2.500.000 GB. Αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός βασίζεται στην πολυπλοκότητα των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων, οι οποίες λειτουργούν ως «διακόπτες» για την αποθήκευση και τη μετάδοση δεδομένων.
Η λειτουργία του εγκεφάλου δεν περιορίζεται απλά στην αποθήκευση, αλλά περιλαμβάνει και την επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Η κατανομή της «μνήμης» εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της πληροφορίας και η διάρκεια αποθήκευσης. Για παράδειγμα, τα μακροχρόνια βιώματα αποθηκεύονται στον ιππόκαμπο, ενώ οι άμεσες πληροφορίες διαχειρίζονται από τον προμετωπιαίο φλοιό.
Αν και ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί όπως ένας σκληρός δίσκος, το μοντέλο των petabytes μας βοηθά να κατανοήσουμε την τεράστια δυναμική του. Ο συνδυασμός μνήμης, προσαρμοστικότητας και ταχύτητας επεξεργασίας καθιστούν τον εγκέφαλο έναν από τους πιο συναρπαστικούς «υπολογιστές» που έχουν ποτέ υπάρξει.
Πόσο διήρκησαν οι πόλεμοι στους οποίους συμμετείχε η Ελλάδα;
Η κινέζικη τεχνική που κάνει το κοτόπουλο ζουμερό και νόστιμο
Γιατί τα αυγά στον Όλυμπο βράζουν διαφορετικά;
Μπορεί ένας αθλητής να βελτιώσει τις επιδόσεις του μέσα απο τα όνειρά του;
Οι 3 φορές που η κακιά μητριά προσπάθησε να σκοτώσει τη Χιονάτη στην αυθεντική ιστορία