ΝΑΓΚΟΡΝΟ - ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι αποχαιρετούν τις εκκλησίες τους πριν ξεριζωθούν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς οι Αρμένιοι πλέον αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τα εδάφη στα οποία ζούσαν. Αυτά περιέρχονται πλέον στα χέρια των Αζέρων. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού και Γεραβάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ
Συντάκτης: Γιώργος Διπλοΐδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς οι Αρμένιοι πλέον αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τα εδάφη στα οποία ζούσαν. Αυτά περιέρχονται πλέον στα χέρια των Αζέρων.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη ανάμεσα σε Μπακού και Γεραβάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ EΠΙΣΗΣ: Αρμενία: «Αποτράπηκε απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού»

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αποτέλεσε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων ασφαλείας. Επιπλέον, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, Αρμένιους να αποχαιρετούν με τον τρόπο τους εκκλησίες, πριν ξεριζωθούν από τα εδάφη τους.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 8.000, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την επίλυση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα στην περιοχή αυτή, μετά την κατάπαυση του πυρός στις 9 Νοεμβρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Γιεβγκένι Ζίνιτσεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της FSB, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ότι έχουν καταστραφεί πολλά πολιτιστικά μνημεία και αστικές υποδομές και ότι οι κάτοικοί του θα χρειασθούν πρόσθετη βοήθεια.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν σταματήσει πλήρως, όπως και ότι η τριμερής ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, του πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Ρώσου προέδρου, που έγινε στις 9 Νοεμβρίου, «επέτρεψε να σταματήσει η αιματοχυσία και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση». Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η λέξη «διένεξη» δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για την περιγραφή της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι σύντομα, όπως είπε, «θα συζητάμε άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων, φυσικά και το πιο επίκαιρο, είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα»

Exit mobile version