ΝΑΓΚΟΡΝΟ - ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Βρετανία: Θέλει νέα οπλισμένα drones τύπου Τουρκίας σε Μέση Ανατολή, Λιβύη και Καύκασο

Όπως αναφέρει ο «Guardian», αξιωματούχοι στη Βρετανία πιστεύουν πως η αξιοποίηση τέτοιων drones από τους Αζέρους (ή καλύτερα από τους Τούρκους όπως οι αναλυτές θεωρούν)

Βρετανία
Βρετανία
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η κυβέρνηση στη Βρετανία προτίθεται να προμηθευτεί φτηνά, οπλισμένα drones στο άμεσο μέλλον αφού είδε την αποτελεσματικότητά τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», αξιωματούχοι στη Βρετανία πιστεύουν πως η αξιοποίηση τέτοιων drones από τους Αζέρους (ή καλύτερα από τους Τούρκους όπως οι αναλυτές θεωρούν) ήταν κρίσιμη για την ήττα των Αρμενίων, σε έναν πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων που σφραγίστηκε με μια συμφωνία εκεχειρίας στις 9 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αποχώρηση των Αρμενίων από τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία αμφισβητεί με Navtex περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης!

Οι Βρετανοί φέρονται επηρεασμένοι από την επιτυχία των τουρκικών drones Bayraktar TB2, κυρίως από το υποστηριζόμενο μικρό κόστος κατασκευής τους. Το τελευταίο εκτιμάται σε $1-2 εκατ., σημειώνει το δημοσίευμα.

Το εγκώμιο των Τούρκων είχε πλέξει νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι παράδειγμα και πρωτοπόρος στον τομέα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα drones που η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει, είναι υπεύθυνα για την καταστροφή εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς επίσης Α/Α συστημάτων.

Οι τελικές σκέψεις από τη Βρετανία θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.

Πηγή: ptisidiastima.com

Ελληνοτουρκικά: Τα ΜΗ-60R είναι τα «F-35» του Ναυτικού

«Με την απόκτηση του πιο προηγμένου ναυτιλιακού ελικοπτέρου στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ, το Ελληνικό Ναυτικό κάνει ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός στη ναυτική τεχνολογία» αναφέρει ο captain Tοντ Εβανς, διευθυντής του προγράμματος των ελικοπτέρων στην εταιρεία που τα κατασκευάζει. Και, όπως φαίνεται, όσα λέει δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ανώτατος αξιωματικός του «Πενταγώνου» έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι τα ελικόπτερα Romeo δεν διακρίνονται μόνο για τις ανθυποβρυχιακές αρετές τους. «Είναι τα F-35 του Nαυτικού. Τόσο εξελιγμένης τεχνολογίας. Διαθέτουν υψηλού επιπέδου δυνατότητες να σκανάρουν περιοχές από απόσταση δεκάδων μιλίων, κατοπτεύοντας ουσιαστικά όλο το Αιγαίο. Μπορεί από το Ταίναρο να έχεις εικόνα στην άλλη άκρη του Αν. Αιγαίου. Θεωρούνται πολυεργαλεία μάχης». Έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας. Και βέβαια μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημαντικός και ο οπλισμός που μπορούν να φέρουν. Ανάμεσά τους τα βλήματα AGM-114 Hellfire (για προσβολή στόχων επιφανείας) αλλά και οι τορπίλες Mk.50 και Mk.46 για ανθυποβρυχιακές αποστολές.

Όπως είναι πρόδηλο, με αυτές τις δυνατότητες τα ελικόπτερα αν είναι οργανικά σε ελληνικές φρεγάτες θα αποτελέσουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος και αποτροπής για το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι σαφές ότι με την απόκτησή τους οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εκμηδενίσουν αυτόματα το πλεονέκτημα που επιχειρούν να πάρουν οι Τούρκοι με την απόκτηση των 6 υποβρυχίων 214.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα αποκτά τα 4 ελικόπτερα MH-60R σε τιμή ευκαιρίας. Οι Αμερικανοί μάς προμηθεύουν τα τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών. Η Αθήνα κατάφερε να μπει την κατάλληλη στιγμή στην «ουρά» μιας συμφωνίας της Ινδίας για την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το κόστος της προμήθειας υπολογίζεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ (193 εκατ. δολάρια) και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Η εκτίμηση είναι ότι τα ελικόπτερα θα ενταχθούν στο ΠΝ μέσα στο 2022. Εντούτοις, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται την τροποποιητική συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παράδοσης, «ώστε να έχουμε κάποια από αυτά τα ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν, ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022».

Πηγή: pentapostagma.gr

Exit mobile version