Σάλιακας: Από την κόκκινη στο 90λεπτο της Μασσαλίας
Ο Μανώλης Σάλιακας, τέσσερις ημέρες μετά την αποβολή του στο ντέρμπι, αγωνίστηκε 90 λεπτά στη Μασσαλία. Η ανάρτησή του, το σχόλιο του Κωστούλα και η απόφαση του Αλγουαθίλ.
Ο Μανώλης Σάλιακας αποβλήθηκε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τέσσερις ημέρες αργότερα έπαιξε ολόκληρο το 90λεπτο στο Βελοντρόμ. Ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 τη Μαρσέιγ, με τον Έλληνα δεξιό μπακ να ξεκινά ξανά βασικός. Αυτή είναι η ποδοσφαιρική πλευρά της ιστορίας, πέρα από τη συγκίνηση της ανάρτησής του.
Ο Σάλιακας έγραψε για τις ευρωπαϊκές βραδιές που ονειρευόταν από παιδί και αφιέρωσε τη νίκη στους οπαδούς του Ολυμπιακού που δεν μπορούσαν να βρεθούν στις εξέδρες. Η διαδρομή του εξηγεί το συναίσθημα. Ξεκίνησε από την ακαδημία, ακολούθησαν δανεισμοί, ΠΑΣ Γιάννινα και τέσσερα χρόνια στη Ζανκτ Πάουλι, πριν επιστρέψει στον Πειραιά το καλοκαίρι.
Κάτω από τη δημοσίευση σχολίασαν οι Έσε και Ρέτσος, ενώ ο Μπάμπης Κωστούλας, που πλέον αγωνίζεται στην Μπράιτον, έγραψε «Μανώλο γίγαντα». Ο Κωστούλας έφυγε από τον Ολυμπιακό για το εξωτερικό, ενώ ο Σάλιακας έκανε την αντίστροφη διαδρομή. Δύο ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες του συλλόγου, σε διαφορετικές εποχές.
Το αγωνιστικό δεδομένο είναι συγκεκριμένο. Ο Αλγουαθίλ δεν άφησε τον Σάλιακα στον πάγκο μετά την αποβολή, αλλά τον εμπιστεύτηκε σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό εκτός έδρας παιχνίδι. Ούτε η νίκη διορθώνει αναδρομικά την κόκκινη του ντέρμπι ούτε ένα 90λεπτο εγγυάται μόνιμη θέση βασικού.
Δείχνει όμως ότι ο προπονητής δεν τον έκρινε μόνο από τρία κακά λεπτά. Με τον Πέντερσεν να διεκδικεί επίσης τη θέση, η παρουσία του Σάλιακα στη Μασσαλία έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Η συνέχεια θα κριθεί από την αμυντική του συνέπεια και τις επιλογές του Αλγουαθίλ, όχι από τις αναρτήσεις.
