ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός- Ζενίτ 96-81: Αντίπαλο είχε τον εαυτό του!

Ο Παναθηναϊκός αν και παρουσίασε αρκετά... νεκρά διαστήματα, επικράτησε της Ζενίτ που παρά τα λάθη των πρασίνων απλά... δεν μπορούσε!
Παναθηναϊκός- Ζενίτ 96-81: Αντίπαλο είχε τον εαυτό του!

Ο Παναθηναϊκός είχε αρκετά διαστήματα που προβλημάτισε. Είχε κι αρκετές ωραίες στιγμές. Σε γενικές γραμμές, σε ένα μάλλον… άνοστο παιχνίδι, νίκησε επειδή δεν γινόταν να χάσει απ’ αυτήν την Ζενίτ. Το τελικό σκορ (96-81) έφερε τον Παναθηναϊκό στο 14-10 και μια νίκη απόσταση από την τετράδα.

Ο ΝτεΣόν Τόμας ήταν εξαιρετικός επιθετικά. Πολύ καλή δουλειά αμυντικά από Τζόνσον, Παπαγιάννη, Ράις και Παππά στο δεύτερο μέρος. Περιόρισαν τα λάθη τους στο δεύτερο μέρος οι πράσινοι που έφτασαν και πάλι… κοντά στους 100 πόντους.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μαγικό. Ονειρεμένο… Ο Παναθηναϊκός προσέγγισε τον αγώνα όπως ακριβώς έπρεπε: Με πολύ σκληρή άμυνα, που θα του έδινε τη δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να έχει εύκολα καλάθια. Απόντος του Παπαπέτρου, ο Ρικ Πιτίνο προτίμησε στην αρχική πεντάδα τον Τόμας στο 3, τον Μπεντίλ με τον Παπαγιάννη στην front line και τον Ράουτινς δίπλα στον Καλάθη στην περιφέρεια.

Παρά το γεγονός ότι έκαναν αβίαστα λάθη (στην προσπάθειά τους να τρέξουν) οι πράσινοι χάρη στην άμυνά τους, είχαν τον απόλυτο έλεγχο.

Κι όταν λέμε αβίαστα λάθη, μπορείτε να δείτε εδώ ένα παράδειγμα

Προηγήθηκαν 14-3 στο 4′ έχοντας πάρει 5 πόντους από αιφνιδιασμούς, όσους και από λάθη αντιπάλων. Περίπου 35” πριν το τέλος του δεκαλέπτου έφτασαν τη διαφορά για πρώτη φορά στο +22 (σκορ 30-8).

Με το σκορ στο 30-11 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν πολλά πράγματα για να καυχιούνται. Τους 9 πόντους στον αιφνιδιασμό (άλλους τόσους και από λάιη αντιπάλου) την υπεροπλία στα ριμπάουντ (14-2) και το γεγονός ότι είχαν σκοράρει 7 από τους 9 παίκτες που είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα 4 κλεψίματα…

Βεβαίως τα 7 λάθη που είχε κάνει (για μόλις 6 ασίστ) ήταν θέμα. Που δεν… φαινόταν όμως χάρη στην άμυνα.

Η απόλυτη ανισορροπία

Ο Παναθηναϊκός, όμως άρχισε να παρουσιάζει τρομακτικά προβλήματα στην δεύτερη περίοδο. Η Ζενίτ σκόραρε 29 πόντους (!!!) στο διάστημα αυτό εκμεταλλευόμενη την ανισορροπία του Παναθηναϊκού στην επίθεση. Κι αυτό προκαλούσε αποδιοργάνωση στην άμυνα… Οι Ρώσοι άρχισαν να έχουν εύκολα καλάθια, καθώς οι γηπεδούχοι επιτίθονταν με αφέλεια και βιασύνη. Αντί να έχουν την υπομονή του πρώτου μέρους άρχισαν να σουτάρουν από την περιφέρεια (είχαν 0/5 τρίποντα μέχρι να πετύχει το τελευταίο σουτ του ημιχρόνου ο Τόμας από το… κέντρο) και να κάνουν λάθη.

Δείτε εδώ: Το εκπληκτικό σύστημα του Σφαιρόπουλου που χάρισε τη νίκη στην Μακάμπι μέσα στην έδρα της Φενέρ

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε το πρώτο μέρος με 13 λάθη και μόλις 7 ασίστ (είχε μία στο δεύτερο δεκάλεπτο). Μάλιστα είχε δώσει 11 πόντους από τα λάθη του στην Ζενίτ, που δεν έκανε τίποτα σπουδαίο από το να τιμωρεί τα αβίαστα λάθη και το αφελές μπάσκετ των πρασίνων.

Με το σκορ 46-40 στο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είχε… πετάξει στα σκουπίδια το πολύ καλό πρώτο του δεκάλεπτο. Κυρίως, όμως, η άμυνά του ήταν και πάλι προβληματική καθώς μετά το πρώτο σκριν… εξαφανιζόταν!!!

Η βελτίωση ήταν επιβεβλημένη

Δύο τρίποντα από τον Τόμας και τον Ράουτινς έφεραν τον Παναθηναϊκό στο +10 (σκορ 52-42) στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου. Παρόλ’ αυτά δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από την Ζενίτ, που πλέον είχε πάρει… θάρρος και ήταν μέσα στο παιχνίδι.

Ενώ απέμεναν 3’49” για το τέλος της 3ης περιόδου, η Ζενίτ μείωσε σε 57-52. Ο ΝτεΣόν Τόμας ήταν ο παίκτης που κρατούσε, επιθετικά, τον Παναθηναϊκό αλλά ήταν φανερό ότι η ομάδα είχε χάσει το ρυθμό της. Και ο μόνος παίκτης (πέρα από την επιθετική παρουσία του Τόμας) που ήταν συνεπής στην άμυνα και συγκεντρωμένος και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ήταν ο Γουέσλι Τζόνσον.

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε την 3η περίοδο με 71-60. Στο διάστημα αυτό μείωσε τα λάθη (μόλις 2), έκανε καλύτερη την παραγωγή του (5 ασίστ), σούταρε καλά (4/5 τρίποντα)

Ο Παναθηναϊκός με Ράις και Παππά

Η ταυτόχρονα παρουσία του Ταϊρίς Ράις με τον Νίκο Παππά στην περιφέρεια, έκανε πιο λειτουργικό τον Παναθηναϊκό σε άμυνα κι επίθεση. Ο Καλάθης και ο Φριντέτ έμειναν για μεγάλο διάστημα στον πάγκο.

Ο Τόμας εξακολούθησε να σκοράρει με συνέπεια (τρίποντο και 81-68) όταν η Ζενίτ επιχειρούσε να γίνει πιο απειλητική. Μόνο που ήταν… ενοχλητικό ότι ο Παναθηναϊκός δεχόταν καλάθι με τον ίδιο τρόπο. Κι ας είχε τον έλεγχο του αγώνα, με διψήφια διαφορά.

Ο Παπαγιάννης πάντως έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να σταματήσει το παιχνίδι της Ζενίτ στο low post. Κι αυτό είχε κάνει τη ζημιά στον Παναθηναϊκό στην δεύτερη περίοδο.

Ενα… τρελό τρίποντο του Ράις έστειλε τον Παναθηναϊκό στο +13 (σκορ 86-73) πριν ο Αμερικανός πάει στον πάγκο για να δώσει την θέση του στον Καλάθη.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη… Γιατί μόνος αντίπαλος ήταν ο εαυτός του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πιτίνο): Τόμας 27 (3/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 6/6 βολές, 6 ριμπάουντ), Ράις 15 (4/6 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4/4 βολές, 5 ασίστ), Παπαγιάννης 9 (2/3 δίποντα, 5/6 βολές, 8 ριμπάουντ), Ράουτινς 6 (2), Παππάς 4, Τζόνσον 5, Φριντέτ 2, Καλάθης 9 (3/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 0/2 βολές, 9 ασίστ), Γουάιλι 4, Μήτογλου 11 (2), Μπεντίλ 4

ΖΕΝΙΤ (Πλάθα): Αλμπισί 7 (2/6 τρίποντα, 7 ασίστ), Πονκρασόφ 7 (5 ριμπάουντ), Χόλινς 7 (1), Τόμας 10 (1), Κούστοβ 4, Πούσκοβ 3 (1),Τρούσκιν 6 (2), Βορόνοφ (1), Ζούμπκοφ 3 (1), Αμπρομάιτις 8 (2), Αγιόν 21 (10/14 δίποντα, 1/4 βολές)

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός- Ζενίτ 96-81: Αντίπαλο είχε τον εαυτό του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College