ΠΑΟΚ: Ο Μπάνζα δικαίωσε τον Λίσι και τον στρίμωξε
Η είσοδος του Μπάνζα άλλαξε την επίθεση του ΠΑΟΚ και έφερε την ισοφάριση απέναντι στον Ηρακλή. Το 4-4-2 όμως δημιουργεί ένα δύσκολο δίλημμα στον Λίσι για την ισορροπία της ομάδας.
Ο Σιμόν Μπάνζα μπήκε στο 53ο λεπτό του ντέρμπι με τον Ηρακλή και χρειάστηκε μόλις εννέα λεπτά για να σκοράρει. Ο Αλέσιο Λίσι βρήκε την ισοφάριση από μια αλλαγή που έκανε με την ομάδα του πίσω στο σκορ. Μαζί, όμως, απέκτησε και ένα σοβαρό δίλημμα για τη συνέχεια. Αν ο ΠΑΟΚ γίνεται πιο επικίνδυνος με δύο φορ, γιατί να μην παίζει έτσι από την αρχή;
Στο 0-1 ο Ιταλός προπονητής απέσυρε τον Γιάκιτς και πέρασε τον Μπάνζα δίπλα στον Εντιαγέ. Ο ΠΑΟΚ άφησε το 4-3-3 και στράφηκε στο 4-4-2, προσθέτοντας δεύτερο καθαρό επιθετικό μέσα στην περιοχή. Στο 62' ο Ζίβκοβιτς σέντραρε και ο Μπάνζα με κεφαλιά έκανε το 1-1.
Η παρουσία δύο φορ δίνει διαφορετικές δυνατότητες στην επίθεση. Οι αντίπαλοι στόπερ έχουν δύο παίκτες να αντιμετωπίσουν, οι σέντρες αποκτούν περισσότερους αποδέκτες και ο ΠΑΟΚ μπορεί να κρατά μεγαλύτερη πίεση κοντά στην αντίπαλη εστία. Το αρχικό σχήμα είχε δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά δεν είχε βρει γκολ. Η αλλαγή έδωσε στον Λίσι μια επιπλέον επιθετική λύση.
Βέβαια, η ανατροπή δεν εξηγείται μόνο από τον Μπάνζα. Στο 59' ακυρώθηκε γκολ του Ηρακλή, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ακυρωθέν τέρμα στις καθυστερήσεις, με τις αποφάσεις του VAR να προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Η συνεισφορά του Μπάνζα είναι ξεχωριστό αγωνιστικό δεδομένο, όχι απόδειξη ότι ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε ανεξάρτητα από τις επίμαχες φάσεις.
Το 4-4-2 έδωσε λύση μπροστά αλλά άφησε το πρόβλημα πίσω
Το δύσκολο για τον Λίσι είναι ότι η χρησιμοποίηση δεύτερου φορ έχει κόστος στον άξονα. Με την αποχώρηση του Γιάκιτς ο ΠΑΟΚ αφαίρεσε έναν χαφ για να προσθέσει επιθετικό. Αυτό σημαίνει διαφορετικές απαιτήσεις από τους υπόλοιπους μέσους, ιδιαίτερα όταν χάνεται η κατοχή και ο αντίπαλος βρίσκει χώρο να αντεπιτεθεί.
Ο ίδιος ο προπονητής αναγνώρισε μετά το παιχνίδι ότι η ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη αμυντική ισορροπία. Στάθηκε μάλιστα στις λανθασμένες μεταβιβάσεις όταν ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να πιέσει, επιτρέποντας στον αντίπαλο να φτάσει στην περιοχή του.
Και το φινάλε ήταν χαρακτηριστικό. Παρότι ο Ηρακλής είχε μείνει με δέκα ποδοσφαιριστές και ο Μιχαηλίδης είχε κάνει το 2-1 στις καθυστερήσεις, οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν νέα ευκαιρία για την ισοφάριση. Ο Μοναστηρλής χρειάστηκε να επέμβει ώστε να διατηρηθεί το προβάδισμα. Δεν αποδεικνύεται ότι γι' αυτό ευθυνόταν αποκλειστικά ο νέος σχηματισμός, αποδεικνύεται όμως ότι η αλλαγή δεν εξαφάνισε τις αμυντικές αδυναμίες.
Εδώ βρίσκεται πλέον η επιλογή που καλείται να κάνει ο Λίσι. Να αξιοποιεί τον Μπάνζα δίπλα στον Εντιαγέ, διατηρώντας περισσότερη παρουσία στην περιοχή, ή να επιστρέψει στον επιπλέον χαφ για μεγαλύτερο έλεγχο του κέντρου; Υπάρχει φυσικά και η λύση να χρησιμοποιεί το 4-4-2 ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει η ομάδα του να μπορεί να παίζει με δύο επιθετικούς μαζί.
Απέναντι στον ΟΦΗ, στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, η επιλογή αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν ξεκινήσουν μαζί Μπάνζα και Εντιαγέ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες καλύψεις πίσω τους. Διαφορετικά, μια διάταξη που του πρόσφερε γκολ απέναντι στον Ηρακλή θα συνεχίσει να τον εκθέτει όταν χάνει την μπάλα.
