ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Ο μεγάλος «γρίφος» των κεντρικών χαφ

Ο Δικέφαλος πάλεψε πολύ για να τελειοποιήσει το κέντρο του πέρσι όμως φέτος τα πάντα άλλαξαν...
ΠΑΟΚ: Ο μεγάλος «γρίφος» των κεντρικών χαφ

Κεντρικοί μέσοι, αμυντικά χαφ, «box to box» παίκτες. Οπως και να τους αποκαλέσει κανείς θα βγάλει στην επιφάνεια τον πιο περίπλοκο γρίφο του φετινού ΠΑΟΚ. Τα τελευταία χρόνια ο Δικέφαλος «πονούσε» σε αυτή τη θέση και έψαχνε να βρει τις κατάλληλες λύσεις.

Η μεγάλη ανάσα ήρθε με την άφιξη του Ζοσέ Μαουρίσιο στην Τούμπα. Ο Βραζιλιάνος πρώην παίκτης της Ζενίτ ανέβασε επίπεδο τη μεσαία γραμμή των Θεσσαλονικέων.

Πότε με τον Σάχοφ και πότε με τον Κάνιας κατάφερε να αποτελέσει έναν χαφ εγγύηση για τους «ασπρόμαυρους» τόσο με επιθετικές όσο και με ανασταλτικές ικανότητες. Πέρσι ήταν το αποκορύφωμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των κεντρικών μέσων στον Δικέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σβιντέρσκι: «Λίρα εκατό» για ΠΑΟΚ – Φερέιρα

Με την άφιξη του Βέρνμπλουμ (ακόμη κι αν αγωνίστηκε λίγο) και στη συνέχεια την παρουσία του Ολιβέιρα ο Δικέφαλος εκτοξεύτηκε ποιοτικά.

Όταν μάλιστα στον άξονα της ομάδας βρέθηκαν μαζί Μαουρίσιο και Ολιβέιρα τότε ίσως μιλούσαμε για το κορυφαίο δίδυμο εδώ και πολλά χρόνια στο κέντρο της ομάδας. Αν ο ΠΑΟΚ είχε αυτούς τους δύο στα προκριματικά του Champions League, τότε ίσως να συζητούσαμε για την πρώτη πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Επειδή όμως με τα «αν» δεν έγραψε καμία ομάδα ιστορία, οι αναποδιές ήταν απανωτές και ο ΠΑΟΚ αντί να ενισχυθεί στο κέντρο του αποδυναμώθηκε και μέχρι σήμερα «ψάχνεται». Ο τραυματισμός του Μαουρίσιο, η μεγάλη καθυστέρηση στην επανένταξη του Βέρνμπλουμ και οι όχι και τόσο ποιοτικές προσθήκες ήρθαν να μπερδέψουν το παιχνίδι του Δικεφάλου και κατ’ επέκταση τα σχέδια του Φερέιρα.

ΠΑΟΚ: Ντόουγκλας, Ελ Καντουρί, Μίσιτς και Εσίτι 

Πρώτη μεταγραφή των νταμπλούχων Ελλάδας στη μεσαία γραμμή ήταν ο Ντόουγκλας Αουγκούστο. Με εξαιρετικές προδιαγραφές αλλά χωρίς παραστάσεις από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ο 22χρονος Βραζιλιάνος χρειάζεται χρόνο προσαρμογής μέχρι να βρει τα πατήματά του.

Ο Φερέιρα είδε στο πρόσωπο του Ελ Καντουρί την πιο ποιοτική λύση για τον άξονα της ομάδας του και τον εδραίωσε στη συγκεκριμένη θέση. Ο Μαροκινός πράγματι διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες αλλά είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς κάτι, που στοίχισε την πιο κρίσιμη στιγμή (ρεβάνς με τη Σλόβαν).

Ξεχωριστή λύση ήταν από την αρχή και ο Γιόσιπ Μίσιτς, τον οποίο όμως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε στα βασικά πλάνα του και έχει πάρει χρόνο συμμετοχής από τη στιγμή, που όλοι οι υπόλοιποι είναι τραυματίες.

Για μεγάλο διάστημα οι ιθύνοντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έψαχναν μεταγραφική ενίσχυση στη θέση αυτή και αφού ναυάγησαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (Παλίνια, Μπράνταριτς, Ολιβέιρα κ.α.) κατέληξαν στην επιλογή του Αντερσον Εσίτι. Ο Νιγηριανός είναι ένας πολύ δυναμικός ποδοσφαιριστής αλλά χωρίς την απαιτούμενη επιθετική ικανότητα για έναν μέσο σε σύστημα 4-4-2.

Η εικόνα του ΠΑΟΚ στα πρώτα ματς της σεζόν ήταν προβληματική και ο Φερέιρα καλείται να ρίξει το βάρος στα χαφ, των οποίων η λειτουργία πρέπει να βελτιωθεί εάν οι «ασπρόμαυροι» θέλουν να κοιτάξουν ψηλά και τη φετινή σεζόν. Φυσικά, καθοριστικές θα είναι οι επιστροφές των Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ.

Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουν οι δυο τους, τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψει η σιγουριά και η ασφάλεια, που χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Κάνε follow το Sportime στο Instagram και like στο Facebook

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΠΑΟΚ: Ο μεγάλος «γρίφος» των κεντρικών χαφ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.