ΠΑΟΚ

Ρέμπε: Ξέρει κολύμπι ο νέος Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ;

Στην ερώτηση γιατί έρχεται ο Όλαφ Ρέμπε στον ΠΑΟΚ, η απάντηση μπορεί να είναι: Για τρεις λόγους: Να  βοηθήσει στην αλλαγή της φιλοσοφία και της στρατηγικής της ΠΑΕ, να φέρει έσοδα στα ταμεία της ομάδας αλλα και να δώσει απαντήσεις σε μια διαφορετική ως τώρα για αυτόν πρόκληση.  Ο Γερμανός θέλει να αποδείξει ότι μπορεί...
Ρέμπε: Ξέρει κολύμπι ο νέος Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ;

Στην ερώτηση γιατί έρχεται ο Όλαφ Ρέμπε στον ΠΑΟΚ, η απάντηση μπορεί να είναι: Για τρεις λόγους: Να  βοηθήσει στην αλλαγή της φιλοσοφία και της στρατηγικής της ΠΑΕ, να φέρει έσοδα στα ταμεία της ομάδας αλλα και να δώσει απαντήσεις σε μια διαφορετική ως τώρα για αυτόν πρόκληση.  Ο Γερμανός θέλει να αποδείξει ότι μπορεί τελικά να κολυμπήσει στα βαθιά!

Η τελευταία δουλειά του Όλαφ Ρέμπε, κράτησε μόλις επτά μήνες. Ο Γερμανός Αθλητικός Διευθυντής, μάζεψε πρόωρα τα προσωπικά αντικείμενα του, από το γραφείο του στο Χάντερσφιλντ Τάουν και όταν ρωτήθηκε για το λόγο του «διαζυγίου», δεν ήθελε να μιλήσει. «Όλα είναι καλά. Αυτό είναι το γεγονός. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να ειπωθεί», είχε δηλώσει. Λογικό να είναι φειδωλός. Ειδικά στην Βρετανία, τα συμβόλαια έχουν ρήτρα εμπιστευτικότητας και το να συζητάς, δημόσια για λεπτομέρειες μπορεί να σου βγει ακριβό.

Ο 42χρονος πλέον Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ, κλήθηκε στην πραγματικότητα να μιλήσει για τις επιχειρηματικές πρακτικές της Premier League. Ωστόσο τα πράγματα ήταν σχετικά απλά: Με την απόλυση του Γερμανού προπονητή Νταβίντ Βάγκνερ στο Χάντερσφιλντ («το πλάνο ήταν να μείνει προπονητής για πολύ περισσότερο χρόνο»), αλλά και τις δύο μόλις νίκες σε 22 ματς, ο νέος Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ δεν ήταν πλέον απαραίτητος και αποτέλεσε παρελθόν, τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Ρέμπε πάντως, παρέμεινε στο Μάντσεστερ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ήθελε να πάρει πληροφορίες από τους κορυφαίους συλλόγους της πόλης Γιουνάιτεντ και Σίτι, έτσι ώστε να αυξήσει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο. Επίσης, συμμετείχε σε βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό, σχολιάζοντας τις γερμανοαγγλικές μονομαχίες στο Champions League ως ειδικός του ποδοσφαίρου.

Ο Ρέμπε, που μάλλον ήταν ατυχία για αυτόν, η εμπειρία του στο Βόλφσμπουργκ, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο δύσκολο είναι το… κολύμπι σε υψηλό επίπεδο.

Όλα ξεκίνησαν στην Βέρντερ το 2004 ως ασκούμενος: «Ημασταν μόνο 30,40 εργαζόμενοι, μερικές φορές έκανα πολλά περισσότερα απ’ ότι ήταν αρχικά να αναλάβω», είπε για εκείνη την «αθώα» ακόμα εποχή του. Κάποια στιγμή όμως έγινε το δεξί χέρι του αφεντικού της Βέρντερ, του τότε Αθλητικού Διευθυντή, Κλάους Άλοφς, ο οποίος τον πήρε αργότερα στην Βόλφσμπουργκ.

Η πορεία του Ρέμπε από το μάρκετινγκ της Βέρντερ και μέλος της ομάδας βοήθειας του Άλοφς στην Βόλφσμπουργκ, μέχρι την ανάδειξη του σε Αθλητικό Διευθυντή των «λύκων» το 2016 όταν ο Άλοφς παραιτήθηκε ήταν σχετικά γρήγορη.

Εκείνη την εποχή ουσιαστικά η Βόλφσμπουργκ έριχνε τον 38χρονο Ρέμπε σε «βαθιά νερά». Όταν ρωτήθηκε για το αν άλλαξε η καθημερινότητα του από τότε που βγήκε στο προσκήνιο ως Αθλητικός Διευθυντής, ο Ρέμπε δήλωσε χαριτολογώντας: «Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι. Εκτός του ότι στον φούρνο το πρωί, πρέπει να εξηγώ-αναλύω το αποτέλεσμα της αγωνιστικής που πέρασε».

Υπό την καθοδήγησή του, η ομάδα της Κάτω Σαξονίας κινδύνεψε δύο φορές να υποβιβαστεί (τη μία στην έσωσε με γκολ του στα μπαράζ ο Βιεϊρίνια), κάτι που φαίνεται σαν αστείο σε όποιον διαβάζει τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της Μπουντεσλίγκα: Η Βολφσμπουργκ ξόδεψε το επιβλητικό πόσο των 139 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 (το 70 τοις εκατό για μισθούς). Μόνο η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, πληρώναν περισσότερο τους ποδοσφαιριστές στη Γερμανία.

Περισσότερο από ποτέ, είναι σαφές σε αυτόν τον τομέα, ότι ένας Διευθύνων Σύμβουλος ή ένας Αθλητικός Διευθυντής είναι αυτός που πρέπει να συνδυάσει την αγωνιστική επιτυχία με τα αθλητικά κέρδη.

«Δεν είχα δώσει σημασία ποτέ ως τότ,ε για τις δημόσιες σχέσεις. Δεν θα παραπονιόμουν επίσης αν η ευθύνη είχε κατανεμηθεί σε περισσότερες πλάτες», δήλωσε κάποια στιγμή για την εμπειρία του στο Βόλφσμπουργκ ο Ρέμπε.

Είναι αλήθεια πως ο Γερμανός ένιωθε αρκετά μόνος και η κριτική πήγαινε μόνο σε αυτόν ενώ παρέλαβε ένα…χάος. Δεν είναι τυχαίο ότι τους πρώτους εννιά μήνες της θητείας του στην Βόλφσμπουργκ απέλυσε δύο προπονητές. Έναν που προϋπήρχε (Βαλεριάν Ισμαέλ) και έναν που αυτός είχε προσλάβει (Άντριες Γιόνκερ). Τότε οι γερμανικές εφημερίδες έγραφαν: «Μπορεί να φαίνεται πράος και ντροπαλός αλλά δεν διστάζει να παίρνει σκληρές αποφάσεις”. Ο ίδιος ανέφερε: “Στο Βόλφσμπουργκ μέσα σε 12 μήνες έγιναν τέσσερις αλλαγές προπονητών. Ακούγεται ακραίο αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι εδώ, προσπαθούμε να φέρουμε ξανά την ηρεμία και την ισορροπία στον σύλλογο». Όσο για το γεγονός ότι δεν προέρχεται απο το ποδόσφαιρο καθώς δεν ήταν επαγγελματίας παίκτης ποτέ έχει πει: «Υπάρχουν αρκετοί πετυχημένοι Αθλητικοί Διευθυντές που δεν έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο».

Μερικές από τις κριτικές, ο νεαρός Αθλητικός Διευθυντής εξακολουθεί να τις βλέπει ως κίνητρο για βελτίωση. Η επανένταξη του στην Μπουντεσλίγκα ήταν ο μεγάλος στόχος του. Ο ΠΑΟΚ ήρθε ξαφνικά στη ζωή του και το πρότζεκτ του δικεφάλου, το είδε εξ αρχής ως μεγάλη πρόκληση.

Έρχεται στην Τούμπα για να βοήθησει τον ΠΑΟΚ, προσπαθώντας να φέρει τον ορθολογισμό στη λειτουργία του και να φέρει έσοδα στα ταμεία του συλλόγου από πωλήσεις παικτών. Το κίνητρο για αυτόν είναι μεγάλο, καθώς θα δουλέψει με διαφορετικά δεδομένα από αυτά στην Βόλφσμπουργκ. Γνωρίζει πως αν πετύχει στον ΠΑΟΚ, θα δώσει απαντήσεις στους συμπατριώτες του και θα ανοίξει ξανά το «παράθυρο» για το λαμπρό πρώταθλημα της πατρίδας του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρέμπε: Ξέρει κολύμπι ο νέος Αθλητικός Διευθυντής του ΠΑΟΚ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.