Ξεχωριστή ήταν η χθεσινή ημέρα για τον ελληνικό πολιτισμό, τη γαστρονομική μας κληρονομιά, τους διασημότερους σεφ της χώρας, τα κορυφαία εστιατόρια, αλλά και τον… Κριστιάν Καρεμπέ!
Ο άλλοτε σταρ του ποδοσφαίρου και νυν στρατηγικός σύμβουλος του Ολυμπιακού ανήκει από χθες και επίσημα στη μεγάλη οικογένεια του Greek Taste Beyond Borders, ενός σπουδαίου οργανισμού που στόχο έχει την προώθηση και αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας στα πέρατα της γης…
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν μερικοί από τους καλύτερους σεφ και γευσιγνώστες της χώρας, μικροπαραγωγοί ελληνικών – ντόπιων προϊόντων, συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο εξωτερικό, αλλά και εκπρόσωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού με πρώτο και καλύτερο τον σπουδαίο Κριστιάν Καρεμπέ.
Ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος βρέθηκε λοιπόν χθες στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, τιμήθηκε για την προσφορά και τη συμβολή του, έγινε Αmbassador of Τaste for the Global Gastronomy, μίλησε με όλους τους νέους του «συμπαίκτες» σ’ αυτή την ωραία προσπάθεια και έστειλε το μήνυμά του σε όλο τον κόσμο (μέσω live streaming που οργάνωσε η επιτροπή του Greek Taste Beyond Borders)!
«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή, που βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας», είπε αρχικά ο Καρεμπέ και συνέχισε: «Ανάμεσα στους κορυφαίους σεφ της Ελλάδας, σε ανθρώπους που προσπαθούν πολύ σκληρά καθημερινά, όχι μόνο να μαγειρέψουν πολύ ωραία πιάτα, αλλά και να περάσουν μέσα από αυτά τα πιάτα εικόνες, αναμνήσεις και αρώματα από κάθε περιοχή της χώρας. Ανάλογα από πού είναι η κάθε συνταγή.
Μπράβο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και για την αφοσίωσή τους. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας και θεωρώ ότι μέσα και από αυτή την κίνηση, μέσα από το φαγητό, από την ελληνική κουζίνα, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο! Το φαγητό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…
Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, η μητέρα της φιλοσοφίας. Φιλοσοφία, όμως, είναι και το φαγητό. Υπάρχει σπουδαία φιλοσοφία και πίσω από τη γαστρονομία και αυτό, όλα αυτά, είναι που θα πρέπει να αναδείξουμε έτσι ώστε να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο.
Να ενώσουμε τον κόσμο. Να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα, τις τόσες πολλές και διαφορετικές συνταγές, από κάθε μέρος της χώρας και να μιλήσουμε για ενότητα. Ένα πιάτο, έστω και ένα πιάτο φαγητό, μπορεί να ενώσει τον κόσμο»…
Νέα ομάδα, λοιπόν, για τον Κριστιάν! Μετά τις Ρεάλ Μαδρίτης, Σαμπντόρια, Ναντ, Μίντλεσμπρο, Σερβέτ, Μπαστιά, Εθνική Γαλλίας και φυσικά τον Ολυμπιακό, ο 49χρονος σήμερα Καρεμπέ αποκτά νέους -και πολύ διαφορετικούς αυτή τη φορά- συμπαίκτες και ρίχνεται πάλι στη δράση…
Μαζί του θα έχει τον ιδρυτή του παγκόσμιου οργανισμού γαστρονομίας Ambassadors of Taste Φίλιππο Κούτρα, τον γενικό διευθυντή του Grand Hyatt Hotel, Κώστα Παπαχριστοφόρου, μερικούς εκ των κορυφαίων σεφ της Ελλάδας, όπως τους Άλεξ Σαμοΐλη, Πέτρο Συρίγο, Μίλτο Καρούμπα, Τάσο Ντούμα, Δημήτρη Αϊβαλιώτη, Γιώργο Κορολή, ανθρώπους της εστίασης και γευσιγνώστες όπως τους Νικόλαο Φάλια από το ιστορικό «Οινομαγειρείο των Θεών» και το «Old School – The Food Project» στην Ακρόπολη και τον γνωστό μπαρτέντερ, Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Ευχή όλων είναι αυτή η ομάδα να κατακτήσει τον κόσμο και να προβάλει παντού και με επιτυχία την ελληνική κληρονομιά και παράδοση. Έχουν όλοι το Know How, άλλωστε, για να πατήσουν σε αμέτρητες κορυφές.