Τα 100 χρόνια ΑΕΚ έμελλε να εορταστούν σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το οξύμωρο ήταν πως ο κόσμος της Ένωσης έλειπε, ενώ στην άκρη του πάγκου της αντίπαλης ομάδας ήταν ένας Τούρκος. Ο Φατίχ Τερίμ. Οξύμωρο…
Αν μη τι άλλο δεν είναι σύνηθες. Να συμπληρώνονται 100 Χρόνια Ιστορίας στην Νέα Φιλαδέλφεια της ιστορικής ΑΕΚ και να έρχεται ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού ο οποίος αποκαλεί Ιστανμπούλ (Είς την Πόλη) την Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος προπονητής να βλέπει ιδίοις όμασι την άλλη πλευρά της ιστορίας, εκείνη της Προσφυγιάς, του Δικεφάλου Αετού και της Αγίας Σοφιάς!!!
Ένα πολιτισμικό σοκ άθελά του θα το έχει πάθει ο άνθρωπος, δεν μπορεί..
Θυμάμαι την δική μου πρώτη επαφή με την τουρκική Πλευρά όπου ως φοιτητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής στην Κομοτηνή πήγαμε να δούμε το ντέρμπι της γείτονας χώρας ανάμεσα σε Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε στο νέο γήπεδο Τουρκ Τέλεκομ Αρένα και με προπονητή τον τεράστιο Γκεόργκι Χάτζι όπου έχει γράψει ιστορία με την ομάδα φυσικά που διεύθυνε κάποτε ο Φατίχ Τεριμ!
Επισκεφτήκαμε με μουσουλμάνους συμπαίκτες μου από την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής την Κωνσταντινούπολη, όπου τότε δυστυχώς ως ανιστόρητος νέος δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ελληνικότητα της περιοχής από χιλιάδες χρόνια με αποκορύφωμα την χιλιόχρονη αυτοκρατορία του Βυζαντίου ή αλλιώς ποιο ορθά την Ρωμιοσύνη! Περνώντας με το λεωφορείο τα κύτταρα μου με πληροφορούσαν έντονα ότι είσαι σε πολύ δικό σου τόπο, σαν τα βουνά και οι ουρανοί να θέλαν να μου μιλήσουν! Το θυμάμαι πολύ έντονα και αισθανόμουν αρκετά μπερδεμένος!
Ώσπου άρχισα όπως πολύς κόσμος να διαβάζει ιστορία μετά τα σχολικά χρόνια, να συνδέει επιτέλους τα γεγονότα και τις εποχές όπου συνέβησαν, να ξεχωρίζει την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τους λόγους υπέρ Πίστεως και Πατρίδας όπου εμπνεύστηκαν οι ήρωες. Να ανατρέχει στην ένδοξη χιλιόχρονη αυτοκρατορία, την μόνη όπου κράτησε τόσα χρόνια και μάλιστα την Ελληνικότητα και Οικουμενικότητα της όλης υπόθεσης με τον πολιτισμό, την γλώσσα και πάνω απ’ όλα τα μαρτύρια των Αγίων που όπως το λέει η λέξη μαρτυρούσαν και αποδεχόντουσαν την αποκάλυψη του ίδιου του Θεού στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, Κεφαλή της ζωντανής Εκκλησίας μας μέσα στους αιώνες.
Αυτό συμβολίζει και η υδρόγειος σφαίρα με τον σταυρό που κρατάει ο Δικέφαλος Αετός στο ένα του χέρι, την κοσμική και πνευματική εξουσία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου και στο άλλο χέρι το σπαθί όπου τονίζει τον διμέτωπο αγώνα της Ρωμιοσύνης ανά τους αιώνες για την επανάκτηση των απολεσθέντων εδαφών της σε Ανατολή και Δύση, ένα υπόμνημα της ένδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Ο Βυζαντινός Δικέφαλος Αετός!
Αυτό σημαίνει ΑΕΚ, Προσφυγιά Ξεριζωμένη!!!