Sportime

ΑΕΚ: Η απόφαση που πρέπει να πάρει ο Νίκολιτς με Βάργκα και Γιόβιτς

Η ΑΕΚ χρειάζεται διαφορετική τακτική προσέγγιση και ο Μάρκο Νίκολιτς καλείται να επανεξετάσει το δίδυμο Βάργκα – Γιόβιτς.

Βαγγέλης Λάσκαρης 3 λεπτά ανάγνωσης
Πρέπει να σπάσει το δίδυμο Βάργκα - Γιόβιτς στην ΑΕΚ;
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Ο Μάρκο Νίκολιτς έχει δείξει ότι είναι ένας προπονητής με ποδοσφαιρική αντίληψη και ικανότητα να διαβάζει τα παιχνίδια. Γι' αυτό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η επιμονή του σε μία συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση, η οποία το τελευταίο διάστημα δεν αποδίδει στην ΑΕΚ.

Το δίδυμο Βάργκα – Γιόβιτς μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του. Όχι επειδή οι δύο επιθετικοί στερούνται ποιότητας, αλλά επειδή η ομάδα δυσκολεύεται να τους υποστηρίξει. Και όταν δύο φορ περιμένουν διαρκώς την μπάλα χωρίς να τροφοδοτούνται, το πρόβλημα δεν βρίσκεται απαραίτητα στους ίδιους.

Η επιλογή να αγωνιστεί η ΑΕΚ με δύο καθαρούς επιθετικούς ακόμη και απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, στο Etihad, φανερώνει πόσο πιστεύει ο Σέρβος στο συγκεκριμένο σχήμα. Ωστόσο, άλλο πράγμα η εμπιστοσύνη σε μία αγωνιστική φιλοσοφία και άλλο η προσαρμογή στις απαιτήσεις κάθε αναμέτρησης.

Η ΑΕΚ δεν έχει πλέον τον Πινέδα

Εδώ βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο ζήτημα. Ο Πινέδα δεν είναι πια ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και η απουσία του έχει αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η μεσαία γραμμή.

Ο Μεξικανός είχε την ικανότητα να μεταφέρει την μπάλα, να ξεφεύγει από την πίεση και να συνδέει την άμυνα με την επίθεση. Χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν στον ίδιο βαθμό οι Βιτάλις, Καΐρίνεν και Μάγερ. Όχι επειδή πρόκειται για κακούς ποδοσφαιριστές. Απλώς είναι διαφορετικού τύπου μέσοι.

Επομένως, δεν μπορεί να ζητά κανείς από αυτούς να αναπαράγουν ακριβώς όσα έκανε ο Πινέδα. Χρειάζεται διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης και, ενδεχομένως, διαφορετική διάταξη.

Το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα εμφανές στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Νίστρουπ επέλεξε να δώσει χώρους και κατοχή στην ΑΕΚ, έχοντας παράλληλα ποδοσφαιριστές ικανούς να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.

Η Ένωση αναγκάστηκε να κυκλοφορεί την μπάλα με κουρασμένους παίκτες, χωρίς την απαραίτητη ταχύτητα και ένταση στη μεσαία γραμμή. Και όσο αυξανόταν η πίεση, τόσο μεγάλωνε η πιθανότητα ενός λάθους που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην άμυνα.

Οι επιλογές του Νίκολιτς και η διαχείριση του ρόστερ

Δεν είναι, όμως, μόνο το σύστημα. Είναι και η διαχείριση των ποδοσφαιριστών.

Ο Ρότα κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν Αντίνο σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς η ΑΕΚ να καταφέρει να περιορίσει αποτελεσματικά τη δράση του. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ο Γκεοργκίεφ, ένας ποδοσφαιριστής που δεν είχε την απαιτούμενη αγωνιστική συνέχεια για να ανταποκριθεί εύκολα στις συνθήκες ενός τόσο απαιτητικού ντέρμπι.

Αντίστοιχα, η παρουσία του Κοϊτά στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε διαφορετικά στοιχεία στην επίθεση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αρχική επιλογή του Ζούμπκοφ.

Και εδώ επιστρέφουμε στο βασικό ζήτημα. Ο Νίκολιτς έχει στη διάθεσή του αρκετούς ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά επιμένει σε συγκεκριμένες επιλογές και σε έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν δείχνει να αξιοποιεί πλήρως το υλικό του.

Η λύση δεν είναι απαραίτητα να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα με τους δύο επιθετικούς. Είναι, όμως, να αναγνωρίσει πότε αυτό δεν λειτουργεί και να προσαρμόζεται ανάλογα με τον αντίπαλο και τις δυνατότητες της ομάδας του.

Ο Νίκολιτς έχει την ποδοσφαιρική γνώση για να αλλάξει την κατάσταση. Το ερώτημα είναι αν θα αφήσει στην άκρη την επιμονή του σε συγκεκριμένες επιλογές.

Διότι αυτή τη στιγμή, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, μοιάζει να αδικεί τον ίδιο του τον εαυτό.

Επίσης σε κατηγορίες: ΑΕΚ

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Βαγγέλης Λάσκαρης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα