ΑΕΚ: Ηλιόπουλος και Ριμπάλτα παίζουν σκάκι ενόψει καλοκαιριού
Η ΑΕΚ μπαίνει στο καλοκαίρι με Ηλιόπουλο και Ριμπάλτα σε πρώτο πλάνο, έχοντας ανοιχτά μέτωπα σε διαιτησία και μεταγραφές.
Το καλοκαίρι της ΑΕΚέχει ήδη ανοίξει με κινήσεις σε πολλά επίπεδα, από τη διαιτησία μέχρι τον μεταγραφικό σχεδιασμό.
Στην Ένωση φαίνεται πως υπάρχει πλέον διαφορετικός τρόπος σκέψης. Το κλαμπ προσπαθεί να διαβάσει νωρίς τις ανάγκες του και να πάρει θέση πριν τρέξουν οι εξελίξεις. Ο Μάριος Ηλιόπουλος και ο Χαβιέρ Ριμπάλταέχουν ήδη ενεργό ρόλο σε κρίσιμα μέτωπα, με στόχο η ομάδα να μπει πιο έτοιμη στη νέα σεζόν.
Ο Ηλιόπουλος προέρχεται από μια χρονιά με μεγάλη ένταση γύρω από τη διαιτησία. Η ΑΕΚ πίεσε σε όλα τα επίπεδα, έφτασε μέχρι την UEFA και στο τέλος της σεζόν θεωρεί πως πέτυχε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση. Αυτή την εικόνα θέλει να προστατεύσει, γι’ αυτό και η στάση της στο θέμα Λανουά έχει συγκεκριμένη λογική.
Η στήριξη στην παραμονή του Γάλλου αρχιδιαιτητή προκάλεσε συζήτηση
Στην ΑΕΚ, όμως, ζύγισαν τα δεδομένα με βάση το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει σε διαφορετικό σενάριο. Ένας νέος αρχιδιαιτητής θα έμπαινε αμέσως σε περιβάλλον μεγάλης πίεσης, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε ανεβάσει τους τόνους στο συγκεκριμένο θέμα.
Η Ένωση δεν ήθελε να βρεθεί πίσω από μια επιλογή που θα μπορούσε να της δημιουργήσει μεγαλύτερη ανησυχία στη συνέχεια. Η παραμονή Λανουά δεν παρουσιάζεται ως τέλεια λύση, αντιμετωπίζεται όμως ως πιο ελεγχόμενη επιλογή σε σχέση με όσα θα μπορούσαν να ανοίξουν στο παρασκήνιο της διαιτησίας.
Στο μεταγραφικό κομμάτι, ο Ριμπάλτα έχει ήδη δείξει τον τρόπο που κινείται. Η περίπτωση Ζουμπκόφ εντοπίστηκε γρήγορα στην Τουρκία και η ΑΕΚ έτρεξε την υπόθεση πριν μπει το καλοκαίρι σε πιο βαριά φάση. Ο Καταλανός παρουσίασε την ευκαιρία στον ΜάρκοΝίκολιτς και στον Μάριο Ηλιόπουλο, με το πράσινο φως να δίνεται από κάθε πλευρά.
Η κίνηση για τον Ουκρανό μεσοεπιθετικό δείχνει πολλά για το πώς θέλει να δουλέψει η ΑΕΚ. Χωρίς θόρυβο, χωρίς διαρροές σε κάθε βήμα και με στόχευση σε παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Η ομάδα έχει μπροστά της την προσπάθεια για είσοδο στη League Phase του Champions League και θέλει να παρουσιαστεί πιο έτοιμη όταν αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια.
Ο Ριμπάλτα έχει δείξει πως προτιμά τις κινήσεις χαμηλού προφίλ μέχρι να φτάσουν σε ουσιαστικό σημείο. Αυτό δίνει στην ΑΕΚ μεγαλύτερη ηρεμία στην αγορά και μειώνει τον κίνδυνο να μπουν εμπόδια από ανταγωνιστές ή από υπερβολική δημοσιότητα.
Το γενικό κάδρο δείχνει μια ΑΕΚ που προσπαθεί να λειτουργήσει πιο ευρωπαϊκά. Ο Ηλιόπουλος χειρίζεται τα θεσμικά μέτωπα, ο Ριμπάλτα τρέχει το αγωνιστικό σχέδιο και η ομάδα επιχειρεί να μπει στη νέα χρονιά με καθαρότερες αποφάσεις.
Το γήπεδο θα κρίνει την επιτυχία όλων αυτών. Η πρώτη εικόνα, πάντως, δείχνει πως στην ΑΕΚ δεν θέλουν να συρθούν πίσω από τις εξελίξεις. Θέλουν να τις προβλέψουν, να κινηθούν πρώτοι και να χτίσουν το καλοκαίρι με δικές τους επιλογές.
Μεταγραφές: Ο Έλληνας στόπερ που θα απασχολήσει τις μεγάλες ομάδες
