Το γήπεδό του, οι τίτλοι του, μα κυρίως η φανέλα του προκαλεί στην πιο… light των περιπτώσεων δέος. Ο Άγιαξ θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί εξάρει την περιέργεια κάθε ποδοσφαιρόφιλου.
Το δόγμα το οποίο ακολουθούσαν κατά γράμμα και χωρίς να παρεκκλίνουν τα τελευταία χρόνια οι Ολλανδοί, συνδύαζε νεανικό ταλέντο και αυτόματη πώληση, μόλις οι κάτοχοί του ανδρώνονταν ποδοσφαιρικά. Μια παράδοση είκοσι και πλέον χρόνων, στην οποία οι ιθύνοντες του «Αίαντα» έμειναν φέτος λιγότερο πιστοί.
Η απόφαση
Ο λόγος για την παρακάτω απόφαση, συνυφασμένος με την ανάγκη του συλλόγου να πρωταγωνιστεί και εκτός συνόρων: ένας ευρωπαϊκός τίτλος. Σύμφωνοι, το Τσάμπιονς Λιγκ φαντάζει αρκετά μακρινό με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά ποιος μπορεί να τους στερήσει το όνειρο;
Το πωλητήριο μπήκε σε παίκτες όπως οι Σιμ Ντε Γιονγκ, Κλούιφερτ και Γιούνες, αλλά μέχρι εκεί. Παράλληλα με την άρνηση για περαιτέρω «διαρροή», ο Άγιαξ επιστράτευσε δυο μέλη από τις… παλιές του φουρνιές (Χούντελαρ, Μπλιντ), αγόρασε αδρά νέους (Τάντιτς, Λαμπιάντ) και μαζί με αρκετούς ποδοσφαιρικά οργισμένους 20αρηδες φαίνεται έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο με αχαρτογράφητο ταβάνι.
Η φιλοσοφία
Ο Έρικ Τεν Χαγκ, από τα πρώτα δείγματα της σεζόν, έχει γίνει αντιληπτό πως επιθυμεί να δημιουργήσει ένα δυναμικό κράμα νεανικού ενθουσιασμού και εμπειρίας που θα προχωρήσει σε μια από τις δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι Ολλανδοί διέπονται από ταχύτητα, είτε σε σετ παιχνίδι, είτε όταν βγουν στην κόντρα. Παρότι κυνηγούν την κατοχή της μπάλας με το ασταμάτητο πρέσινγκ τους, δεν το «ψυρίζουν» πολύ με τις πάσες. Ούτε με τα τελειώματα, τα οποία δοκιμάζουν όπου βρεθεί ελεύθερος χώρος.
Μια συνήθεια την οποία οι παίκτες της ΑΕΚ θα πρέπει να κόψουν «μαχαίρι» από τα πρώτα λεπτά βγαίνοντας γρήγορα πάνω στην μπάλα. Επίσης δύσκολα αποδεικνύονται «φιλέσπλαχνοι», καθώς σπανίως συγχωρούν τα όποια λάθη του αντιπάλου.
Η γενιά των 97άρηδων και οι… παλιοσειρές
Αναφορικά με τους σταρ, στο συγκεκριμένο κλαμπ, εντοπίζονται σε κάθε θέση διαμάντια. Ο αρχηγός της ομάδας, Ματάις Ντε Λιχτ είναι ένας από αυτούς. Φυσικά, το παιδί- θαύμα είναι αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται απόψε στη μεσαία γραμμή. Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ αποτελεί πρότζεκτ για τους Ολλανδούς. Παρομοίως και ο ασταμάτητος Βραζιλιάνος, Ντέιβιντ Νέρες . Όλοι τους ανήκουν στη γενιά των 97ρηδων (προσθέστε και τον Ντόλμπεργκ) που έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.
Το…χαλινάρι βέβαια το κρατούν οι λίγο έως αρκετά πιο παλιοί σε ηλικία. Οι τρεις παλιοσειρές, ο 35χρονος πια Κλάας Γιαν Χούντελααρ, ο 32χρονος Σένε και ο 28χρονος Ντάλει Μπλιντ και είναι εκείνοι που κρατούν τις ισορροπίες στα αποδυτήρια έχοντας παράλληλα αξιοσημείωτη συνεισφορά σε κάθε αναμέτρηση.
Η αδυναμία στους «αιθέρες»
Πέρα από τα θετικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν σε πλεόνασμα στο ρόστερ του Άγιαξ, μοιραία παρατηρούνται και αδυναμίες, τις οποίες οι «κιτρινόμαυροι» μπορούν να εκμεταλλευθούν. Η πιο τρανταχτή σχετίζεται με τις στατικές φάσεις, από τις οποίες οι αντίπαλοι του «Αίαντα» έχουν είτε παράξει κίνδυνο για την εστία του Ονανά, είτε την έχουν παραβιάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ντινάμο Κιέβου, που πέτυχε τέρμα στο Άμστερνταμ από φάουλ.
Όσο ταλαντούχα είναι με την μπάλα κάτω, άλλο τόσο εμφανίζει προβλήματα στους «αιθέρες». Γι’αυτό και κάθε κόρνερ ή φάουλ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την πρωταθλήτρια Ελλάδος.