Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο project manager της ανέγερσης της “Αγιά Σοφιάς”, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5, o κ. Ανδριόπουλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κρύβονται πίσω από την κατασκευή νέων γηπέδων στην Ελλάδα, στο εγχείρημα του ΠΑΟΚ για τη “Νέα Τούμπα”, αλλά και τη διαφορά στις συνθήκες κάθε περίπτωσης.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για τις δυσκολίες που μπορεί να κρύβει η ανακατασκευή της Τούμπας:
«Η κατασκευή ενός νέου γηπέδου είναι ένα πολύ σύνθετο έργο, διότι εμπλέκεται τεράστιος αριθμός φορέων. Όταν ξεκινά ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να είναι όλοι προετοιμασμένοι για χρονικό ορίζοντα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το 2013 αναλάβαμε την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει το 2016, είμαστε στα μέσα του 2018 και ακόμη βρισκόμαστε σε διαδικασία κατασκευής. Είναι οι χρονικές συγκυρίες, οι ιδιαιτερότητες του κάθε έργου και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα. Άρα μιλάμε για μακροχρόνια έργα».
Για το αν η πρόθεση του ΠΑΟΚ για ανακατασκευή διαφοροποιεί τα δεδομένα ως προς τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου:
«Δεν ξέρω τι αποφάσισε ο ΠΑΟΚ. Δεν γνωρίζω αν θα γίνει βελτίωση της υφιστάμενης κατασκευής ή γκρέμισμα του υφιστάμενου γηπέδου και χτίσιμο νέου στην ίδια θέση. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Η ΑΕΚ ξεκίνησε επίσημα και οργανωμένα το καλοκαίρι του 2013 και το γήπεδο θα τελειώσει μέσα στο 2020. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2003 και τέλειωσε τον Αύγουστο το 2004. Η Λάρισα ξεκίνησε το 2006 και τέλειωσε στα τέλη του 2009. Είναι εντελώς διαφορετικά έργα με διαφορετικές συνθήκες και δυσκολίες. Ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να πέσει στην συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων και πολλά θέματα λύθηκαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος. ΑΕΚ και Λάρισα τα δικά τους θέματα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει τα δικά του».
Για τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ:
«Μπορεί να αντιμετωπίσει πολεοδομικά ζητήματα, ιδιοκτησιακά. Είναι πολλών ειδών ζητήματα».
Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση:
«Δεν το ξέρω. Ο κ. Φάμελλος έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη. Η Πολιτεία το γνωρίζει καλύτερα αυτό».
Για τις τοποθετήσεις Τσίπρα:
«Είναι σωστές διαδικασίες αυτές. Αντίστοιχα στην ΑΕΚ παραχωρήθηκαν επιπλέον στρέμματα από το άλσος και σε αυτό συμφώνησε και το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να γίνει αυτό το εθνικής σημασίας έργο. Αντίστοιχα εθνικής σημασίας έργο είναι να αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις ο ΠΑΟΚ. Άρα αυτός ο περιβάλλων χώρος που χρησιμοποιείται, έτσι κι αλλιώς, από το γήπεδο δεν είναι σωστό να παραχωρηθεί στον ΠΑΟΚ;»
Για τον κίνδυνο εύρεσης αρχαίων:
«Στην Ελλάδα ο πρώτος κίνδυνος είναι να βρεθούν αρχαία. Είτε πας να κάνεις σπίτι, είτε λοτζίστικς, είτε ξενοδοχεία, γήπεδα υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αρχαία. Το ίδιο ισχύει θεωρητικά και για την Τούμπα. Το να βρεις αρχαία δεν το θεωρώ κίνδυνο. Είναι απλά ένα ενδεχόμενο. Αν έχεις ένα τέτοιο εύρημα, πρέπει να αξιολογηθεί. Δεν σημαίνει ότι σταματούν όλα».
Για τη σύμπραξη Πολιτείας, ομάδας και τοπικής κοινωνίας που είναι απαραίτητη για την κατασκευή ενός γηπέδου:
«Από την πρώτη εμπειρία που είχαμε ως εταιρεία με το γήπεδο Καραϊσκάκη, δεν έχω σταματήσει να λέω σε κάθε ομάδα με την οποία κλήθηκα να μιλήσω για κατασκευή γηπέδου πως είναι απαραίτητη η σύμπραξη, συνεννόηση και ομόνοια μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, κεντρικής κυβέρνησης, ερασιτεχνικού σωματείου, ΠΑΕ και φιλάθλων. Έχετε δει πόσες φορές μια ΠΑΕ έχει πει “θέλω γήπεδο εκεί” και διαφωνούν οι οπαδοί; Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν συνεννοηθεί. Η τοπική κοινωνία πρέπει επίσης με κάποιο τρόπο να ερωτηθεί και να συμφωνεί, για να μην το πολεμήσει. Όπου υπήρξε αντίδραση ταλαιπωρήθηκαν τα έργα.
Ο ΠΑΟΚ είναι σε μια ισχυρή θέση, έχει ομόνοια μεταξύ του και δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος φορέας δεν θα θέλει το γήπεδο της Τούμπας. Όπου υπάρχουν γηρασμένες εγκαταστάσεις, το γήρας συνδέεται με την ασφάλεια. Είναι μονόδρομος για τον ΠΑΟΚ η κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων. Δεν μπορείς να είσαι ευρωπαϊκό κλαμπ, να διεκδικείς διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και να παίζεις σε απαρχαιωμένα γήπεδα».