ΑΕΚ

Κριχόβιακ: Ο Ξυλοκόπος που έρχεται για να αλλάξει την ΑΕΚ όπως άλλαξε τον εαυτό του

Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία και τώρα Ελλάδα, καταγράφουμε τα «τι και πώς» της πορείας του Πολωνού νέου σταρ της Ένωσης.
Κριχόβιακ: Ο Ξυλοκόπος που έρχεται για να αλλάξει την ΑΕΚ όπως άλλαξε τον εαυτό του

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να ζήσει ημέρες Γκρεκόρζ Κριχόβιακ, αποκτώντας έναν παίκτη που ξυπνά έντονο ενδιαφέρον με όσα κάνει εντός και εκτός γηπέδου.

Μακριά από μας στερεότυπα και κλισέ, αλλά ξέρετε πολλούς του αθλήματος που τους αρέσει η όπερα; Που πηγαίνουν να δουν παράσταση των μπαλέτων του Μπολσόι; Ο Πολωνός μέσος δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που έχεις συνηθίσει. Συνιστά μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση. Γοητευτική και πολυσχιδής προσωπικότητα, δεν εξαντλείται σε μία προσέγγιση.

Ιδιοκτήτης μπουτίκ ρούχων στη Βαρσοβία. Επενδυτής σε start-up. Διαθέτει επίσης δική του εταιρεία βιολογικών προϊόντων (BioGol) και απεχθάνεται το αλκοόλ – δεν πίνει σταγόνα! Την ίδια στιγμή, είναι ζευγάρι με τη γυναίκα του, την εντυπωσιακή Σέλια Ζονό εδώ και 12 χρόνια, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα που θέλει τους αθλητές να είναι… άστατοι πολύ. Πώς θα μπορούσε βέβαια να ‘ναι αλλιώς όταν μιλάμε για έναν τύπο που το προπόνηση-σιέστα συνιστά απαράβατο «Ευαγγέλιο» του.

Καμαρώνει επίσης για το πτυχίο στο μάνατζμεντ αθλητικών επιχειρήσεων που διαθέτει καθώς, για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά του, λόγια «είχα ανάγκη να κάνω κι άλλα πράγματα μέσα στη μέρα πέρα από το να κλωτσάω μια μπάλα. Είναι σούπερ ενδιαφέρον να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του γηπέδου, στα γραφεία». Στο ίδιο πλαίσιο αγάπης για το «αει διδασκομένος», του αρέσει να διαβάζει βιβλία για αρχιτεκτονική, για μαγειρική.

Το συνεχές κυνήγι της (αυτό)βελτίωσης

Η γνήσια και συνεχής θέληση για (αυτό)βελτίωση τον χαρακτηρίζει από τα μικράτα του. Όρισε την πορεία του. Προσωπική, επαγγελματική.  Στα βορειοδυτικά της Πολωνίας, όχι μακριά από τα σύνορα της Γερμανίας και τις ακτές της Βαλτικής, ακούμπησε για πρώτη φορά μπάλα. Μέσα από τοπικές ομάδες των οποίων τα ονόματα δεν είναι για να.. προφέρεις, έφτασε ως την Άρκα Γκίνια, το 2004.

Δύο χρόνια αργότερα, θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στη Γαλλία, στο Στρασβούργο. Επ’ ευκαιρία ενός αγώνα ανάμεσα στην Κ16 της Πολωνίας με την αντίστοιχη των «τρικολόρ». Δεν το ήξερε τότε, αλλά μόλις είχε γνωρίσει τη δεύτερη πατρίδα του. Στις εξέδρες, ο Φιλίπ Ζουμπέ είχε καρφώσει τα μάτια του πάνω του. Παλιός παίκτης της Μπορντό, από το 1980 ως το 1990 και σκάουτ, αναζητούσε παίκτες ικανούς να στελεχώσουν το μέλλον. Λίγες μέρες αργότερα, ο Κριχόβιακ περνούσε, επιτυχώς, από δοκιμαστικό.

Η Μπορντό επέλεξε τον Κριχόβιακ, αλλά δεν τον πίστεψε

Παρότι αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στις Ακαδημίες των «Γιρονδίνων» πρακτικά δεν έπαιξε ποτέ εκεί. Για να «ψηθεί» δόθηκε δανεικός στη Ρεμς. Εκεί έζησε την άνοδο στη Ligue 2, έμαθε επίσης τι σημαίνει να είσαι βασικός σε ένα επαγγελματικό κλαμπ. Θα πάρει επίσης τις πρώτες του κάρτες (8 κίτρινες και 2 κόκκινες). Θα έπαιρνε πολλές περισσότερες στη συνέχεια.

Επιστρέφοντας στους «Γιρονδίνους» ήθελε να διαδραματίσει ρόλο. Αντ’ αυτού κατάλαβε γρήγορα πως δεν τον υπολογίζουν στα σοβαρά. Ξανά δανεικός. Στη Ναντ αυτή τη φορά, που τότε έπαιζε στη Β’ Κατηγορία. Στη Ρεμς δεν τον ξέχασαν και το 2012 κάνουν πρόταση στην Μπορντό για να τον αγοράσουν. Το deal ολοκληρώνεται και έτσι, σε ηλικία 22 ετών, θα γνωρίσει για πρώτη φορά πραγματικά τον κόσμο της ελίτ.

Ξεχωρίζει. Δεν είναι αντίπαλος που θες να έχεις. Ένα… νταμάρι. Αδύνατον να τον σπρώξεις, μια δύναμη της φύσης με αστείρευτη ενέργεια και τρεξίματα. Σκληρός, με εντυπωσιακή μυϊκή δύναμη. Δεν χτυπούσε κανέναν επίτηδες, γέμιζε ωστόσο πολλούς με μώλωπες καθώς αυτό ήταν το παιχνίδι του.

Από Ξυλοκόπος,  «μπαλαδόρος» στη Σεβίλλη

Ένα στιλ παρεξηγήσιμο. Που του κόστισε μερικά όχι ιδιαίτερα κολακευτικά προσωνύμια. Τον έλεγαν «Bucheron». Ξυλοκόπο. Ένας (συμπαίκτης) το πε, έμεινε.  Σπανιότερα άκουγε και το «Υδραυλικός» επειδή έκανε τη βρώμικη δουλειά στον γήπεδο. Αργότερα τον είπαν «Εξολοθρευτή», στη Ρωσία οι συμπαίκτες του αρκούνται στο «Κρίχα», απλά επειδή δυσκολεύονταν να πουν σωστά το επώνυμό του.

Το πρώτο πράγμα που σου έβγαζε όταν τον έβλεπες ήταν αυτή η σκληράδα. Ήταν εντυπωσιακό πώς μεταλλάχθηκε πηγαίνοντας στη Σεβίλλη, το 2014. Πολλοί απόρησαν τότε τι του βρήκε η ισπανική ομάδα, αλλά ο Μόντσι (όπως πάντα) ήξερε, είχε δει νωρίτερα και καθαρότερα από όλους τους άλλους. Η απάντηση ήταν αποστομωτικά εκκωφαντική.

Στην Ανδαλουσία, ο Κριχόβιακ άλλαξε επίπεδο. Πρόσθεσε στην «παλέτα» του στοιχεία που κανείς δεν του είχε. Φοβερό το πόσο βελτιώθηκε με την μπάλα στα πόδια. Πόσο δούλεψε για να διορθώσει αυτήν του την έλλειψη. Χάρη στον Ουνάι Έμερι.

Η προδοσία του Ουνάι Έμερι, άλλοτε γκουρού του 

Δεν είναι τυχαίο πως ήταν από τους πρώτους παίκτες που ο Βάσκος κόουτς ζήτησε όταν πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, το 2016. Ένιωσε πως πήγαινε σε πόλεμο και ήθελε πλάι του και «μαχητές» πέρα από τους σταρ που τον περίμεναν στο Παρίσι. Και έτσι, αντί 27,5 εκατ. ευρώ, έγινε η μεγάλη μεταγραφή. Με τον Πολωνό χαφ να υπογράφει 5ετές συμβόλαιο με απολαβές 500.000 ευρώ το μήνα. Προβάλλοντας ως αυτός που θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Τιάγκο Μότα.

Οι οιωνοί ήταν καλοί, ενώ προερχόταν από ένα καταπληκτικό Euro 2016. Όλα έμοιαζαν καλώς καμωμένα. Μόνο που το όνειρο, συμβαίνει, έγινε εφιάλτης. Προβλήματα. Προβλήματα. Προβλήματα. Με τους συμπαίκτες του, σταδιακά και με τον Έμερι – ποιος να το λεγε, αλλά με τον κάποτε «γκουρού» του τα έσπασαν εντελώς. Ένιωσε προδομένος.

Στο Νησί… χάλια, η Ρωσία έδωσε τη λύση στον Κριχόβιακ

Μόλις 19 ματς θα παίξει με τους Παριζιάνους. Πριν πάει δανεικός στη Γουέστ Μπρομ σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό του και μαζί ρυθμό, ήταν τότε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στο στόχαστρο του. Ούτε στην Αγγλία, πάντως, είδε φως. Κατά τα δικά του λόγια: «Έπαιζα χάλια, χάναμε συνέχεια».

Του καλάρεσε όμως στη Ρωσία και μόλις βρήκε άκρη, έμεινε εκεί μόνιμα. Με τη Λοκομοτίβ Μόσχας να δίνει 12,5 εκατ. ευρώ στην Παρί για να τον αποκτήσει. Στη «Λόκο» εμφάνισε μια εντελώς διαφορετική πτυχή του αγωνιστικού του χαρακτήρα. Ανακαλύπτοντας εκ νέου τον εαυτό του. Αυτός που έβαζε γκολ μια στο ποτέ, έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων δύο συνεχόμενες σεζόν.

Επειδή πήρε περισσότερες ευθύνες. Επειδή του δόθηκε μεγαλύτερη ελευθερία και άρχισε να παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο. Κυρίως, καθώς ήταν ο σταρ της ομάδας και αυτό τον όπλιζε με αυτοπεποίθηση. Του ταίριαζε και το σύστημα, που ήταν αρκετά δομημένο πάνω του. Και βεβαίως, μην κρυβόμαστε, το πρωτάθλημα ήταν πολύ πιο εύκολο από τα προηγούμενα της καριέρας του.

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε, καλώς τον νέο κύκλο

Από τη Λοκομοτίβ έφυγε το καλοκαίρι μετά από τρία χρόνια, μετακόμισε στην Κράνσονταρ αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Δεν άλλαξε χώρα, συνεπώς. Και ούτε θα είχε αλλάξει, μια χαρά τα πήγαινε, αν δεν ερχόταν ο πόλεμος. Η ΑΕΚ συνιστά γι’ αυτόν μια διέξοδο, αλλά και για μια ευκαιρία να μάθει νέα πράγματα, όπως τόσο του αρέσει. Σκληρό παλικάρι ήταν, είναι και θα είναι, αλλά σε βάθος χρόνου περιγράφεται ορθότερα ως πολύτιμος, έξυπνος και ευπροσάρμοστος.

Και περισσότερο από όλα, με μια λέξη: Μαχητής. Από τους παίκτες που λατρεύουν οι προπονητές. Πάντα έτοιμος να θυσιαστεί για το καλό του συνόλου. Στην καριέρα του ο Κριχόβιακ κατέκτησε τίτλους (2 Europa League, Κύπελλο Γαλλίας, Κύπελλο Ρωσίας μεταξύ άλλων), έγινε σημείο αναφοράς στην Εθνική του ομάδα, με 85 συμμετοχές ως παράσημο. Ξεπέρασε εν τέλει τον εαυτό του. Ένας Ξυλοκόπος να δημιουργεί ποδοσφαιρικά έργα τέχνης, δεν το λες δα και λίγο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΑΕΚ: Πρόβλημα για την ΑΕΚ που δε θα παίξει μάλλον ο Μαρσιάλ

Πρόβλημα για την ΑΕΚ που δε θα παίξει μάλλον ο Μαρσιάλ

Η ΑΕΚ όλα δείχνουν πως δε θα έχει τον Μαρσιάλ στην πρεμιέρα των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι πρόβλημα

ΑΕΚ
Έλληνες του εξωτερικού: ΑΕΚ: Το μεγάλο λάθος του Αλμέιδα

ΑΕΚ: Το μεγάλο λάθος του Αλμέιδα

Η ΑΕΚ θα έπρεπε να διαχειριστεί διαφορετικά αυτήν την περίπτωση και φυσικά και ο ίδιος ο Αλμέιδα με τον χρόνο συμμετοχής

Έλληνες του εξωτερικού
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Τι λέει ο Ριμπάλτα για τον Βίντα;

ΑΕΚ: Τι λέει ο Ριμπάλτα για τον Βίντα;

Η πρόθεση ανανέωσης του συμβολαίου του Βίντα και οι ενστάσεις του Ριμπάλτα.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Επιστολή ο Ηλιόπουλος στην ΕΠΟ: Έτσι θα καταβληθεί το 1.5 εκατομμύριο ευρώ!

Επιστολή ο Ηλιόπουλος στην ΕΠΟ: Έτσι θα καταβληθεί το 1.5 εκατομμύριο ευρώ!

Πολλά έχουν ακουστεί και ο Μάριος Ηλιόπουλος θέλησε να δώσει απαντήσεις!

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Super League: Ομπρένοβιτς στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Μπριχ στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ!

Super League: Ομπρένοβιτς στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, Μπριχ στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ!

Πρεμιέρα σε play off και play out στη Super League. Ο Σλοβένος Ομπρένοβιτς θα σφυρίξει το Oλυμπιακός - Παναθηναϊκός και ο Γερμανός Μπριχ το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ. Με goal line technology και ημιαυτόματο οφσάιντ τα play off.

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: ΑΕΚ: Η μεταγραφή δεν έπιασε και μπορεί να φύγει

ΑΕΚ: Η μεταγραφή δεν έπιασε και μπορεί να φύγει

Η ΑΕΚ περίμενε περισσότερα από αυτόν τον παίκτη, δεν τα έχει πάρει και δεν αποκλείεται να αποχωρήσει άμεσα

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: Τι είπε ο αδερφός του Μιχάλη Κατσούρη για την υπόθεση δολοφονίας!

Τι είπε ο αδερφός του Μιχάλη Κατσούρη για την υπόθεση δολοφονίας!

Ο αδερφός του Μιχάλη Κατσούρη μίλησε για όλους και για όλα!

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: ΑΕΚ: Το πλάνο του Αλμέιδα με Ολυμπιακό

ΑΕΚ: Το πλάνο του Αλμέιδα με Ολυμπιακό

Η ΑΕΚ θα παίξει ακόμα τρία ματς με τον Ολυμπιακό, κρίσιμα και σημαντικά και ήδη ο Αλμέιδα έχει πλάνα για αυτά

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: Η οικογένεια της ΑΕΚ είναι άρρωστη!

Η οικογένεια της ΑΕΚ είναι άρρωστη!

Τι αναφέρθηκε για την ΑΕΚ και τη φετινή χρονιά!

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: ΑΕΚ: Όλα καλά με Στρακόσα

ΑΕΚ: Όλα καλά με Στρακόσα

Ηρέμησαν στην ΑΕΚ, δεν έχει κάτι ο Στρακόσα

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός και ΑΕΚ παίζουν για το δικό τους «πρωτάθλημα»!

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ παίζουν για το δικό τους «πρωτάθλημα»!

Άτιτλοι θα μείνουν φέτος Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αλλά η 2η θέση είναι ένα «τρόπαιο».

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Ηλιόπουλος δίνει 200 χιλιάρικα πριμ στην Εθνική ομάδα

Ο Ηλιόπουλος δίνει 200 χιλιάρικα πριμ στην Εθνική ομάδα

Ο Μάριος Ηλιόπουλος δίνει 200.000 ευρώ πριμ στην Εθνική ομάδα για την άνοδο στη πρώτη κατηγορία του Nations League

Ποδόσφαιρο
Εθνική Ομάδα: Τελείωσε και το δίλημμα Βαγιαννίδης ή Ρότα…

Τελείωσε και το δίλημμα Βαγιαννίδης ή Ρότα…

Η Εθνική Ελλάδας έχει δύο εξαιρετικούς δεξιούς μπακ, αλλά ξεκάθαρα ο Βαγιαννίδης είναι ο πρώτος και ο Ρότα ο δεύτερος…

Εθνική Ομάδα
ΑΕΚ: ΑΕΚ: Τα ταξίδια του Ριμπάλτα για το ρόστερ

ΑΕΚ: Τα ταξίδια του Ριμπάλτα για το ρόστερ

Η ΑΕΚ θα κάνει πολλά στο ρόστερ της επόμενης σεζόν και ο Ριμπάλτα φαίνεται να έκανε και τα πρώτα του ταξίδια εκτός Ελλάδας

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: Ηλιόπουλος: Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση!

Ηλιόπουλος: Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση!

Ξεκάθαρος, λακωνικός και απόλυτος ο Μάριος Ηλιόπουλος αν η ΑΕΚ δεν βγει 2η στα play off.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ και Πινέδα έχουν απόσταση!

ΑΕΚ και Πινέδα έχουν απόσταση!

Υπάρχει απόσταση σε πρώτη φάση με τον Πινέδα για το νέο του συμβόλαιο.

Ποδόσφαιρο
ΑΕΚ: ΑΕΚ: Αυτό ζήτησε ο Αλμέιδα για την επόμενη σεζόν

ΑΕΚ: Αυτό ζήτησε ο Αλμέιδα για την επόμενη σεζόν

Η ΑΕΚ συνεχίζει με τον Ματίας Αλμέιδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και εκείνος ζήτησε κάτι συγκεκριμένο για του χρόνου

ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο: Η υπόθεση Νους, τα «θέλω» του Αλμέιδα και το μέλλον του Ντραγκόφσκι!

Η υπόθεση Νους, τα «θέλω» του Αλμέιδα και το μέλλον του Ντραγκόφσκι!

Φουλ δράση στα Παρασκήνια του Sportime, με πρωταγωνιστές του Τιάγκο Νους, Ματίας Αλμέιδα και Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι

Ποδόσφαιρο