Η Παρτιζάν δεν ξέχασε το ταξίδι της ΑΕΚ, πριν 21 χρόνια όταν οι βόμβες των Αμερικάνων σκότωναν ανθρώπους…
7 Απριλίου του 1999 έγραφε, όταν η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αγωνιστεί φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν, στην Γιουγκοσλαβία που δεχόταν βομβιστική επίθεση από το ΝΑΤΟ. Η ΑΕΚ κόντρα στις συνθήκες, πήγε στο Βελιγράδι και έδωσε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. «Σταματήστε τον πόλεμο». Ενα μήνυμα ειρήνης, που δεν ξεχνούν οι Σέρβοι.
Μάλιστα, η Παρτιζάν εξέδωσε και ανακοίνωση για την σημερινή ημέρα, όπου τονίζει ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ το ταξίδι της ΑΕΚ. Παρότι οι οπαδοί της σέρβικης ομάδας έχοντας αδελφοποιηθεί με τους οργανωμένους του ΠΑΟΚ, έκαναν δολοφονική επίθεση στους φίλους της Ενωσης στον τελικό του Κυπέλλου στο Βόλο το 2017.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Παρτιζάν:
Η ΑΕΚ και το ποδοσφαιρικό σωματείο της Παρτιζάν γιορτάζουν τη μνήμη ενός από τα πιο ιστορικά επιτεύγματα του συλλόγου, που ξεπερνά το αθλητικό πλαίσιο, στις 7 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 1999, η ΑΕΚ έπαιξε φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι στις 7 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου 1999. Ο ευεργέτης αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο κ. Δημήτρης Μελισανίδης, ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, με τη συγκατάθεση του ποδοσφαιρικού τμήματος και, ειδικότερα, του αρχηγού της ομάδας, Ντέμη Νικολαΐδη. Ήταν ένας επικίνδυνος δρόμος επειδή οι λεγόμενες «έξυπνες» βόμβες που έριξαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία ήταν υπεύθυνες για πολλούς θανάτους.
Οι Αθηναίοι ταξίδεψαν μέσω της Ουγγαρίας προς το Βελιγράδι και κατά τη διάρκεια της διαδρομής είδαν όλες τις φρίκες του κατεστραμμένου, Νόβι Σαντ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ ξεκίνησαν μια μέρα πριν την ομάδα σε μια συνοδεία πέντε λεωφορείων, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, έναν Έλληνα συμπατριώτη, ο οποίος απομάκρυνε την φασιστική σημαία από την Ακρόπολη το 1941. Ο αγώνας διεξήχθη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας από δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, μπροστά από 15.000 οπαδούς, οι δύο ομάδες βγήκαν στο γήπεδο στο γήπεδο, τρέχοντας με ένα σύμβολο στόχο στα μπλουζάκια τους και με ένα πανό με το εξής μήνυμα: «ΝΑΤΟ, τερματίστε τον πόλεμο, σταματήστε τον βομβαρδισμό». Ο
Ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι ξεχνούν, αλλά αυτή η χειρονομία των φίλων από την Ελλάδα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Είναι λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Τους ευχαριστούμε για όλα όσα έκαναν για εμάς…».
Λίγα λόγια για τον Μανώλη Γλέζο
Στην Αθήνα, στις 30 Μαρτίου 2020, στην ηλικία των 98 ετών, ο Μανώλης Γλέζος πέθανε ως ήρωας της ελληνικής αντίστασης στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του 1941, κατέβασε γενναία και προκλητικά τη φασιστική σημαία της Ακρόπολης. Στο τέλος του πολέμου ήταν βουλευτής των αριστερών κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, στο 92ο έτος του, εξελέγη βουλευτής του αριστερού κόμματος του Συρίζα, όπου και έγινε το γηραιότερο μέλος του κοινοβουλίου. Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία κατά τη διάρκεια της επιθετικότητας κατά της Γιουγκοσλαβίας, συμμετείχε στο φιλικό παιχνίδι Παρτιζάν – AEK, που έπαιξε στις 7 Απριλίου 1999.