SPECIALS

Αγγλία 1966: Η χρονιά των «τριών λιονταριών»

Η μία και μοναδική φορά που η πατρίδα του ποδοσφαίρου έκανε τη διαφορά
Αγγλία 1966: Η χρονιά των «τριών λιονταριών»

Αφού υπέστη συντριπτικές ήττες από την Ουγγαρία και ταπεινώθηκε από τις ΗΠΑ, η Αγγλία σταμάτησε πια να σνομπάρει τις διοργανώσεις της FIFA.

Προς τιμήν της, μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της FA (1863), η παγκόσμια ομοσπονδία της έδωσε το χρίσμα για τη διεξαγωγή του Mundial 1966.

Υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής με 74 χώρες, ασχέτως αν 31 αφρικανικές μποϊκόταραν τη διοργάνωση, επειδή οι τρεις νικητές του β’ γύρου της προκριματικής φάσης θα έπρεπε να δώσουν πλέι-οφ με τους ομολόγους της ασιατικής ζώνης.

Η Εθνική Ελλάδας άρχισε ιδανικά με δύο νίκες (4-2 τη Δανία, 2-0 την Ουαλία), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, δεδομένου ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν αχτύπητη.

Τα αγγλικά γήπεδα γέμισαν, καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης με μέσο όρο άνω των 50.000 εισιτηρίων, αλλά το θέαμα ήταν φτωχό καθώς υπερίσχυσαν οι αμυντικές τακτικές.

Πρόκειται για τη διοργάνωση που έλαμψε ο Εουσέμπιο, τραυματίστηκε ξανά πρόωρα ο Πελέ (αυτή τη φορά η Βραζιλία το πλήρωσε) και η άρχισε η ποδοσφαιρική κόντρα των «τριών λιονταριών» με την Αργεντινή.

Ο νικητής

Η Αγγλία. Με θρύλους όπως ο Μπόμπι Μουρ, ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Τζεφ Χαρστ ή ο Γκόρντον Μπανκς, τα «τρία λιοντάρια» του σερ Αλφ Ράμσεϊ, διέθεταν ένα ισχυρό σύνολο, καθώς και τη βοήθεια της διαιτησίας. Προκρίθηκε ως πρώτη στον όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό, Γαλλία και μετά άρχισαν τα… ωραία. Η αντίσταση της Αργεντινής κάμφθηκε με πολλά παρατράγουδα, ομοίως και της Πορτογαλίας στον ημιτελικό, προτού φτάσει στον περίφημο τελικό κόντρα στη Δυτική Γερμανία.

Ο τελικός

Υπό το βλέμμα περίπου 100.000 θεατών στο «Γουέμπλεϊ», η Αγγλία ανέτρεψε το γκολ του Χάλερ, προτού οι Δυτικογερμανοί ισοφαρίσουν στο 89’ με τον Βέμπερ, σε μία φάση που οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ και χέρι αντιπάλου. Στο 101’ μπήκε το γκολ-«φάντασμα» του Χαρστ, ο οποίος στην εκπνοή έγραψε και το τελικό 4-2. «Και να έρχεται ο Χαρστ. Έχει… Υπάρχουν φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο, νομίζουν ότι όλα τελείωσαν. Τώρα τελείωσαν. Είναι τέσσερα». Έτσι μετέδωσε τη φάση ο Κένεθ Γούλστενχολμ.

ΑΓΓΛΙΑ: Μπανκς, Κόεν, Γουίλσον, Στάιλς, Τ. Τσάρλτον, Μουρ, Μπολ, Μ. Τσάρλτον, Χαρστ, Πίτερς, Χαντ.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόβσκι, Χέτζες, Σνέλινγκερ, Μπεκενμπάουερ, Σουλτς, Βέμπερ, Άλερ, Ζέελερ, Χελντ, Έμεριχ, Όβερατ.

Ο πρώτος σκόρερ

Ο Εουσέμπιο. Οδήγησε την Πορτογαλία μέχρι την κορυφαία θέση της ιστορίας της (3η), σημειώνοντας 9 γκολ σε 6 αναμετρήσεις. Το «μαύρο διαμάντι», ο Πελέ, τέθηκε νωρίς νοκ-άουτ από τη διοργάνωση, αλλά ο «μαύρος πάνθηρας» έκλεψε την παράσταση. Το highlight της παρουσίας του ήταν το ματς με τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε προηγηθεί 3-0, προτού ο θρύλος της Μπενφίκα απαντήσει με «καρέ»!

Η έκπληξη

Η πρώτη ήταν ο αποκλεισμός της δις πρωταθλήτριας Βραζιλίας στη φάση των ομίλων, η δεύτερη και πιο τρανταχτή η πρόκριση της Βόρειας Κορέας επί της Ιταλίας! Η ασιατική ομάδα νίκησε 1-0 την παρέα του Ματσόλα, του Ριβέρα και του Φακέτι, χάρη σε γκολ του Ντου Ικ Παρκ. Με αυτό το αποτέλεσμα πέρασε στην προημιτελική φάση και το 2002 δημιουργήθηκε το σχετικό ντοκιμαντέρ «Chollima Chookgudan» («Το Παιχνίδι της Ζωής τους»).

Το γεγονός

Τι άλλο από το τρίτο γκολ της Αγγλίας στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία. Ο διαιτητής Ντινστ απευθύνθηκε στον βοηθό, ο οποίος έδειξε τη σέντρα. Χρόνια αργότερα ο Ελβετός υποστήριξε ότι η μπάλα είχε χτυπήσει στα δίχτυα και πως δεν είχε σημασία σε ποιο σημείο του εδάφους αναπήδησε! Λίγο πριν από τον θάνατό του ξαναρωτήθηκε σχετικά και αρκέστηκε στη μονολεκτική απάντηση: «Στάλινγκραντ».

Η φωτογραφία

Αγγλία-Αργεντινή: O σερ Αλφ Ράμσεϊ εμποδίζει τον Τζορτζ Κόεν να ανταλλάξει φανέλες με τον Αλμπέρτο Γκονζάλες. Μία μεγάλη ποδοσφαιρική κόντρα έχει μόλις αρχίσει

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αγγλία 1966: Η χρονιά των «τριών λιονταριών»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάνος Ανδρουλάκης

Ο Μάνος Ανδρουλάκης σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και το 2006 έκανε την αρχή σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης. Από το 2009 μέχρι το 2015 εργάστηκε στην ιστοσελίδα Contra.gr. Στο Sportime επιμελείται τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και θέματα γύρω από την «πράσινη» επικαιρότητα.