Ο Αλμπέρ Σαμπί Λοκονγκά αφήνει την Άντερλεχτ για την Άρσεναλ. Τι παίκτη απέκτησαν οι «Κανονιέρηδες»; Παρουσίαση.
Δαντελένιος μέσος, ο ορισμός του box to box. Κολλάει την μπάλα στα πόδια, βλέπει γήπεδο, σκέφτεται γρήγορα, παίζει γρήγορα. Παίρνει ρίσκα, αλλά το κάνει με τέτοιο τρόπο που μειώνει την πιθανότητα λάθους, άρα και την περίπτωση να φέρει σε δύσκολη θέση την ομάδα του. Κλασικό είδος τεχνίτη παίκτη, απ’ αυτούς που βγάζει με ζηλευτή συνέπεια η Άντερλεχτ. Ο Αλμπέρ Σαμπί Λοκονγκά διαθέτει το «μοβ DNA», καταπώς το θέτουν εκεί στο Βέλγιο. Το ιδανικό γι’ αυτόν θα ήταν να παίζει 6άρι στο α’ μέρος και… 10άρι στο β’. Με τα δικά του λόγια: «Πριν την ανάπαυλα, όλοι έχουν ενέργεια και οι χώροι στο κέντρο είναι περιορισμένοι, οπότε προτιμώ να έχω το τερέν μπροστά μου. Στο δεύτερο μέρος, με την κούραση να έρχεται, δημιουργούνται χώροι και ως 10άρι έχω περισσότερη ελευθερία να βγάλω μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας».
Αδελφός και ατζέντης
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ταλέντο δεν κρύβεται για τον αδελφό του Πολ Ζοσέ Εμποκού. Ναι, ναι, του άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού! Ο οποίος μάλιστα, ένα φεγγάρι εκτελούσε άτυπα χρέη ατζέντη του «μικρού». Κάπως έτσι είχε γίνει το εξής παράδοξο. Όταν ο Αλμπέρ υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2023 με τους «μοβ» (γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα το εξαντλήσει….), στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο Εμποκού, ο οποίος τότε έπαιζε στη… Σταντάρ Λιέγης. Της μεγάλης εχθρού δηλαδή της Άντερλεχτ, μαζί με την Κλαμπ Μπριζ! Σουρεαλιστικό. Ο Εμποκού είναι και κάτι σαν μέντοράς του. Εξ αρχής του δίδαξε να μην μπλέκει το συναίσθημα με τη δουλειά, επειδή ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον τι θα φέρει. «Στο ποδόσφαιρο δεν έχω όνειρα. Στο ποδόσφαιρο έχω μόνο στόχους», έμαθε να λέει ο νέος παίκτης της Αρσεναλ, που ως πρότυπο έχει τον Σέρχιο Μπουσκέτς, αλλά πρώτα και κύρια προσπαθούσε πάντα να φτιάξει το δικό του στιλ.
Λοκονγκά: Η Άρσεναλ ήταν το… ριζικό του
Μπορούσε να είχε φύγει από πιο νωρίς από τις Βρυξέλλες, δεν του έλειπαν οι προτάσεις – κάθε άλλο. Όμως έχοντας το (αντί)παράδειγμα του αδελφού του, ο οποίος βιάστηκε να πάει στην Τότεναμ, αποφάσισε συνειδητά να πάρει το χρόνο του. Η Άρσεναλ ήταν της μοίρας του γραφτό, αν σκεφτούμε ότι το παρατσούκλι του είναι «Γουέλμπεκ» επειδή είχε το ίδιο κούρεμα με τον άλλοτε ποδοσφαιριστή των «Κανονιέρηδων». Το μικρό του όνομά πάλι, το Αλμπέρ δηλαδή, το διάλεξε η μητέρα του και της το… κρατάει ακόμα. «Θα μπορούσε να είχε καλύτερη έμπνευση – Αν και είναι όνομα που είχαν αρκετοί βασιλιάδες στην ιστορία», όπως είχε πει παλιότερα, χαριτολογώντας.
Είναι κολλητός φίλος με τον Αλέξις Σάλεμακερς της Μίλαν, επίσης προϊόν της Άντερλεχτ. Ήταν επίσης στην προεπιλογή της εθνικής Βελγίου για το Euro 2020, θα ήταν στην αποστολή αν ο Αξέλ Βιτσέλ δεν είχε κάνει το «θαύμα» να ξεπεράσει σε 5 μήνες ρήξη αχίλλειου. Θεωρείται, πάντως, το μέλλον των «κόκκινων διαβόλων» στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Το κόστος της μεταγραφής του στους «Κανονιέρηδες» εκτιμάται ανάμεσα στα 17 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ το βελγικό κλαμπ κρατάει ένα σημαντικό ποσοστό μεταπώλησης. Πρόκειται για την 4η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Άντερλεχτ μετά τους Ζερεμί Ντοκού (27 εκατ. ευρώ), Γιούρι Τίλεμανς (25) και Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (18).
Κομπανί, Αρτέτα και το επόμενο βήμα
Στα 21 του και με δύο φουλ σεζόν στην α’ ομάδα των «μοβ», ο Λοκονγκά έχει βάλει γερές βάσεις, δεν είναι τυχαίο ότι φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Από τα 10 του στις Βρυξέλλες, ποτέ δεν ξέχασε την πόλη του. Το Βερβιέ. Γι’ αυτό άλλωστε φορούσε το Νο48, έμμεση αναφορά στον εκεί ταχυδρομικό κώδικα (4800). Στην Άρσεναλ πάντως, θα φοράει το Νο23. Στο Λονδίνο επίσης, θα συναντήσει μια ομάδα που δεν θα έχει την Ευρώπη και που βρίσκεται σε πλήρη διαδικασία ανοικοδόμησης. Θα έχει σίγουρα την ευκαιρία να συνεχίσει να «μεγαλώνει», σωστά και αρμονικά.
Ακόμα άλλωστε έχει πολλά να διορθώσει, ενώ θα χρειαστεί καιρό να προσαρμοστεί στο τοπ επίπεδο που λέγεται Premier League. Πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός σε αυτά που μετράνε (γκολ+ασίστ) ώστε να φαίνεται ακόμα περισσότερο πόσο καλό κάνει στο παιχνίδι της ομάδας. Πάντα, το κύριο μέλημά του ήταν να φτιάχνει τις προϋποθέσεις για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του Οι προπονητές που τον τσιγκλάνε. Ο Βενσάν Κομπανί κατάφερε να τον κάνει να γίνει πιο «εγωιστής». Ο Μικέλ Αρτέτα, φίλος με τον προπονητή της Άντερλεχτ και έχοντας την ίδια φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο (σχολής Πεπ Γκουαρντιόλα), καλείται να συνεχίσει αυτήν την εκπαίδευση, να την πάει στο επόμενο στάδιο. Του αρέσει του Ισπανού να δουλεύει με νεαρούς παίκτες, ειδικά σαν αυτούς που έχουν το προφίλ του Λοκονγκά. Φουλ υποσχόμενο…
Διαβάστε επίσης:
Μπραΐμ Ντίαθ: Ξανά δανεικός στη Μίλαν μέχρι το 2023
Τόλης Βοσκόπουλος: Το… αντίο της ΑΕΚ στον ανεπανάληπτο τραγουδιστή!