ΑΓΓΛΙΑ

Μουρίνιο στην Τότεναμ: Επιλογή εκτός χαρακτήρα, εντός εποχής

Στην Τότεναμ κάνουν πολύ λόγο για δόξα, η οποία όμως έχει λείψει τόσο που την ανάγκασε να κάνει προσλάβει τον Ζοσέ Μουρινίο μετατρέποντάς την πλέον σε αυτοσκοπό

Μουρίνιο
Συντάκτης: Άγγελος Ρουχωτάς Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η ατάκα ανήκει σε έναν από τους προπονητές που χάρισαν ένα από τα (μετρημένα) τρόπαια στην ιστορία της Τότεναμ. «Κάποτε υπήρχε ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος εδώ», είχε πει ο Κιθ Μπάρκινσοου αποχωρώντας από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» παρότι είχε κατακτήσει στο Κύπελλο UEFA. Για τα «σπιρούνια» το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες εδώ και τρεις δεκαετίες. Τότε έγιναν η πρώτη ομάδα που μπήκε στο χρηματιστήριο. Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση του Ντάνιελ Λίβι να αντικαταστήσει τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο με τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Ακόμα όμως και ο πιο σκληρός επικριτής, οι παίκτες που λέγεται πως «έφαγαν» τον Αργεντινό, δεν γίνεται να μη νιώσει πως κάτι δεν πάει καλά στην ανακοίνωση της πρόσληψης του Special One.

«Ενας από τους πιο πετυχημένους προπονητές, που έχει κατακτήσει 25 τρόπαια…». Δεν έχει νόημα η συνέχεια της απαρίθμησης των κατορθωμάτων του Μουρίνιο. Ολος ο πλανήτης και ειδικά οι Αγγλοι τα γνωρίζουν. Οι αλγόριθμοι όμως του σάιτ των Λονδρέζων έπαιξαν περίεργο παιχνίδι έχοντας ως προτεινόμενο άρθρο το «ο Μαουρίσιο αποχωρεί από το κλαμπ», κάτω από τον τίτλο «μπορεί να σας αρέσει κι αυτό». Απευθυνόμενο στους φίλους της Τότεναμ, μπορεί να είναι από τις σπάνιες αλλαγές προπονητών στις οποίες η συντριπτική πλειονότητα είναι αντίθετη. Και πώς να γίνει διαφορετικά; Ο Ποτσετίνο έβαλε την Τότεναμ στον χάρτη της Premier League ως διεκδικήτρια, στο Champions League με πορείες που θα μνημονεύονται. Το έργο αυτό έρχεται να συνεχίσει ως το 2023 ο Μουρίνιο.

 

Μουρίνιο – Ένα φρέσκο, παλιό πρόσωπο

Είναι ο κατάλληλος; Σίγουρα είναι διαφορετικός, αμφίβολο όμως αν παραμένει ο Special One. Μπορεί στο τηλεοπτικό στούντιο του SkySports να έσκιζε χάρη στο φλεγματικό του χιούμορ, όμως η τελευταία ανάμνησή του από τους πάγκους ήταν τραυματική. Ειδικά για την εικόνα του. Ο «σεβασμός» που απαίτησε τρις από τους δημοσιογράφους μετά από την «τριάρα» από την Τότεναμ (του Ποτσετίνο) δεν είναι τόσο μακρινό περιστατικό, μόλις τον Αύγουστο του 2018. Φανταστείτε λοιπόν τον ίδιο άνθρωπο, περσόνα ασύγκριτη με οποιονδήποτε παίκτη της Τότεναμ (ίσως και το ίδιο κλαμπ) να μπαίνει στα αποδυτήρια με τα τρία δάχτυλα υψωμένα. Χειρονομία με την οποία στην ίδια συνέντευξη Τύπου υποδείκνυε τις Premier League που έχει κατακτήσει.

Κάποιος λοιπόν οφείλει να αλλάξει. Πέρα από τον Χάρι Κέιν, που είναι το κλασικό στιλ επιθετικού σημείου αναφοράς που είχαν οι ομάδες του Μουρίνιο, είναι αμφίβολο αν οι υπόλοιποι του ρόστερ είναι παίκτες που θα αγόραζε ο ίδιος. Ο Ποτσετίνο πλήρωσε την έλλειψη κινήτρου, την διαφορετικότητα που δεν προστέθηκε στην ομάδα μέσω φρέσκων προσώπων. Έρικσεν, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν πιθανότατα θα αποχωρήσουν ελεύθεροι το καλοκαίρι. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί που καλείται να αντικαταστήσει ο Μουρίνιο.

 

Η δική του φιλοσοφία

Οταν έπαιρνε τη θέση του Φαν Χάαλ στο «Ολντ Τράφορντ» πετούσε το «καρφί» του για φιλοσοφίες πίσω από τις οποίες δεν πρόκειται να κρυφτεί. Η φιλοσοφία λοιπόν του Ποτσετίνο έφερε την Τότεναμ στο επίπεδο που είναι σήμερα. Το «λατρεύω να δουλεύω με τις ακαδημίες», είναι αυτό που έπρεπε να πει για μια ομάδα που βασίζεται σε Ντέλι Αλι, Γουίνκς, Ρόουζ, Ντάιερ, Κέιν και τόσους άλλους που εξέλιξε σε πρωταγωνιστές ο προκάτοχός του. Τον ποδοσφαιρικά μεταλλαγμένο Σισοκό, τον Λαμέλα, τον Σον που είναι το τρανότερο παράδειγμα μιας εποχής που… πέρασε.

Ο Μουρίνιο γκρίνιαζε πολλάκις και επανειλημμένα για την οικονομική στήριξη που δεν είχε από τον Εντ Γούντγουορντ στην προσπάθειά του να ανταγωνιστεί Σίτι και Λίβερπουλ. Αλίμονο να θεωρεί πώς θα χαίρει τέτοιων προνομίων στην Τότεναμ. Το νέο γήπεδο αποτελεί τροχοπέδη. Ο Λέβι ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβρη πως ο σύλλογος έχει δανειστεί 700 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερσή του. Τα οικονομικά όμως έσοδα της παρουσίας στο Champions League και η συνεπαγόμενη εκτόξευση του brand name των «σπιρουνιών» εγγυώνται άμεση  στροφή στον ίσιο (οικονομικά) δρόμο.

 

Εκτός χαρακτήρα, εντός εποχής

Για τα υπόλοιπα επιλέχθηκε ο Μουρίνιο. Ο άνθρωπος που όπως λέει η ανακοίνωση του κλαμπ «έχει κατακτήσει 25 τρόπαια». Το τελευταίο της Τότεναμ χρονολογείται πριν από 11 ολόκληρα έτη. Γιατί μπορεί το ποδόσφαιρο του Πορτογάλου να κατακρίνεται ως αναχρονιστικό, αλλά δεν παύει να έχει το αποτέλεσμα ως πρωταρχικό μέλημα. Και περιέργως αυτό ταιριάζει με τον χαρακτήρα της εποχής, που είναι μανιακός με τον νικητή. Ξεχάστε λοιπόν την Τότεναμ του… μπιελσικού στυλ, του επικού γκολ του μασκοφόρου Κέιν στο ντέρμπι με την Αρσεναλ. Της πρόκρισης επί της Σίτι, της μίας ανά 100 χρόνια ανατροπής στο Άμστερνταμ. Αυτή που έρχεται (θα) έχει στον πάγκο έναν προπονητή 17,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ο οποίος κατακτά και κρίνεται από τα τρόπαια. Ο Ποτσετίνο άφησε φεύγοντας την φιναλίστ του Champions League. Ο Μουρίνιο επιλέχθηκε με σκοπό την συλλογή χρυσού κι ας είναι και το πιο άσημο Κύπελλο.

«Glory glory Tottenham Hotspur, and the spurs go marching on». Στην Τότεναμ κάνουν λόγο για δόξα στο μότο της, αλλά η έλλειψή της έκανε τον Λέβι να στραφεί σε μια εκτός χαρακτήρα του κλαμπ επιλογή. Ο Μουρίνιο επιστρέφει για να κάνει αυτό που αρέσει περισσότερο. Να βάλει επιδεικτικά το δάχτυλο μπροστά στα χείλη και να απαιτήσει ησυχία, καθώς κάνει αυτό η «φιλοσοφία» απέτυχε: να σηκώσει τρόπαια.

Exit mobile version