Νικολά Πεπέ: Ο ακριβότερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής!
Επίσημο, πια. Με πάσα λαμπρότητα, με μεγάλη χαρά. Νικολά Πεπέ, παίκτης της Αρσεναλ. Αντί 80 εκατ. ευρώ. Κάτι που τον κάνει τη μεταγραφή-ρεκόρ στην ιστορία των «κανονιέρηδων». Από μόνος του ένας τίτλος τιμής (και ευθύνης), γίνεται ένα «τικ» περισσότερο καθώς ο 24χρονος Ιβοριανός έγινε παραλλήλως ο πιο ακριβός Αφρικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Μπορεί κάλλιστα...Επίσημο, πια. Με πάσα λαμπρότητα, με μεγάλη χαρά. Νικολά Πεπέ, παίκτης της Αρσεναλ. Αντί 80 εκατ. ευρώ. Κάτι που τον κάνει τη μεταγραφή-ρεκόρ στην ιστορία των «κανονιέρηδων». Από μόνος του ένας τίτλος τιμής (και ευθύνης), γίνεται ένα «τικ» περισσότερο καθώς ο 24χρονος Ιβοριανός έγινε παραλλήλως ο πιο ακριβός Αφρικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.
Μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν η τιμή του εκτοξεύτηκε λόγω τάσης των ποδοσφαιρικών καιρών ή/και εξαιτίας του hype γύρω από την περίπτωσή του. Αλλά ας τον αφήσουμε πρώτα να εγκλιματιστεί στο νέο του περιβάλλον και ας μείνουμε προς ώρας στο οικονομικό σκέλος. Φρεσκάροντας τη μνήμη μας αναφορικά με το ποιοι ήταν οι «πρόγονοι» του Νικολά Πεπέ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Νικολά Πεπέ: «Κανονιέρης» με… σπασμένα φρένα
Εκλεκτός κόσμος, κάτι που εντείνει την πίεση στον πρώην πια επιθετικό της Λιλ να δείξει ότι «τα αξίζει τα λεφτά του». Δεν είναι τυχαίο, το ακριβώς αντίθετο, ότι τρεις εξ αυτών (Σαλάχ, Μανέ, Ομπαμεγιάνγκ) αναδείχτηκαν κορυφαίοι σκόρερ στο κατά τεκμήριο κορυφαίο πρωτάθλημα (Πρέμιερ Λιγκ) τη σεζόν που μας πέρασε.
Ριγιάντ Μαχρέζ (Λέστερ – Μάν. Σίτι)
Μέχρι και ανταρσία έφτασε να κάνει, αρνούμενος να συμμετάσχει στις προπονήσεις της Λέστερ, θέλοντας έτσι να πιέσει για να πάει στη Μάντσεστερ Σίτι. Αλγερινός γαρ ο Ριγιάντ Μαχρέζ, βράζει το αίμα τους δαυτών! Οι «αλεπούδες» πάντως, δεν υπέκυψαν. Το έκαναν έξι μήνες αργότερα, με τους δικούς τους όρους. Αντί δηλαδή 70 εκατ. ευρώ. Μέχρι να εμφανιστεί ο Πεπέ, αυτός ήταν ο ακριβότερος των Αφρικανών.
Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ – Άρσεναλ)
Ήταν απορίας άξιο το γιατί οι μεγαλύτεροι (και πλουσιότεροι) ευρωπαϊκοί σύλλογοι δίσταζαν να κάνουν κίνηση για έναν παίκτη που σκόραρε ακατάπαυστα στην Μπουντεσλίγκα. Τελικά και αφού πρώτα ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έφτασε να γίνει 29 ετών, η Αρσεναλ πείστηκε ότι ο Γκαμπονέζος ωρίμασε επαρκώς ώστε να «σηκώσει» το πιο πάνω επίπεδο. Κάτι που αποτίμησε 63 εκατ. ευρώ, τόσα έδωσε στην Ντόρτμουντ. Δεν το μετάνιωσε. Διόλου.
Ναμπί Κεϊτά (Λειψία – Λίβερπουλ)
Μεγάλος καημός του Γιούργκεν Κλοπ ο Ναμπί Κεϊτά. Τόσο που ο Γερμανός κόουτς δέχτηκε να βγουν 52 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Λίβερπουλ καθώς και κάνει ένα χρόνο υπομονή (επιτρέποντάς του να συνεχίσει στη Λειψία) μέχρι να τον υποδεχθεί στο «Ανφιλντ». Συζητήσιμο το κατά πόσο ο μέσος από τη Γουινέα άξιζε τόσο κυνήγι. Προς υπεράσπισή του, οι τραυματισμοί δεν τον έχουν αφήσει σε ησυχία.
Μοχάμεντ Σαλάχ (Ρόμα – Λίβερπουλ)
Από τα μεγαλύτερα ever μεταγραφικά deal. Γιατί «μόλις» 42 εκατ. ευρώ για τέτοιον παίκτη, είναι… κλοπή! Η Λίβερπουλ ευτύχησε να πετύχει τον ιδανικό συνδυασμό timing και περιστάσεων. Ο Σαλάχ κουβαλούσε το βάρος της αποτυχίας στην Τσέλσι και αυτό, όσο να το πεις, τον έριχνε στο ζύγι. Με τη μία όμως, με εκείνη την αλησμόνητη πρώτη του χρονιά στο «Ανφιλντ», έδειξε ακριβώς τι κελεπούρι ήταν.
Σαντιό Μανέ (Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ)
Λέει πολλά για το πόσο έχουν εκτοξευτεί οι τιμές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το γεγονός ότι δεν πάνε παρά μόλις τρία χρόνια από την ημέρα που ο Σαντιό Μανέ παρουσιαζόταν από τη Λίβερπουλ με τον τίτλο που έχει πια ο Πεπέ, δηλαδή του ακριβότερου ever Αφρικανού. Η Σαουθάμπτον είχε πει το «ναι» αντί «μόλις» 41 εκατ. ευρώ. Κάθε σεντ το έχει ήδη «ξεχρεώσει» ο Σενεγαλέζος!
Σεντρίκ Μπακαμπού (Βιγιαρεάλ – Γκουάν Πεκίνου)
Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και λίγο Κίνα στην υπόθεση! Το «κενό» καλύπτει ο Σεντρίκ Μπακαμπού, η Βιγιαρεάλ ακόμα γελάει για τα 40 εκατ. ευρώ που πήρε. Δεν είναι ότι ο Κονγκολέζος επιθετικός είναι «άμπαλος», μακριά από μας τέτοια σχόλια για έναν αυθεντικό γκολτζή που δίνει πάντα το 100%. Ποτέ δεν φανταζόταν όμως τέτοια υπεραξία όταν τον απέκτησε από την Μπούρσασπορ.