Χρυσόγονος: «Κλειστές οι υπηρεσίες το Σαββατοκύριακο για να κάνει την καταγγελία ο Σιαμπάνης»
Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην Ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα το της προθεσμίας στην οποία ο Μάριος ΣιαμπάνηςΟ καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην Ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα το της προθεσμίας στην οποία ο Μάριος Σιαμπάνης και η ΠΑΕ Άρης είχαν ώστε να καταθέσουν την καταγγελία απόπειρας δωροδοκίας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν.
Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει καταγγελία το σαββατοκύριακο, ενώ πρόσθεσε ότι ο νόμος έχει θεσπιστεί έτσι ώστε να αποτρέπει την δωροδοκία και όχι να την… προμοτάρει και να την νομιμοποιεί σε περίπτωση που περάσουν οι πρώτες 48 ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Κωτάκης: Ο Άρης που «μιλάει» με ποδόσφαιρο και o σπάνιος κύριος Ουαγκέ
Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio
Για το τι ακριβώς ισχύει στους ισχυρισμούς του ΠΑΟΚ περί τιμωρίας του Σιαμπάνη:
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διαστρεβλώνει τον κώδικα. Η παράγραφος ένα λέει ότι πρέπει να υπάρχει καταγγελία στο 48ωρο. Λένε ότι εφόσον τα πρόσωπα παραλείψουν να ενημερώσουν την ΕΠΟ επιβάλλεται αποκλεισμός. Δεν λέει όμως ότι επιβάλλεται ο αποκλεισμός εάν παραλείψουν να καταγγείλουν εντός της προθεσμίας της παραγράφου 1.
Αλλά δεν λέει πουθενά ότι η υπέρβαση της προθεσμίας συνεπάγεται τιμωρία δύο ετών για έναν ποδοσφαιρική. Το 48ωρο είναι για να προτρέψει τους ποδοσφαιριστές να δράσουν άμεσα.
Η ερμηνεία που προσπαθεί να δώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ -αν και ερμηνείες δεν μπορούν να γίνουν μέσω ανακοινώσεις- είναι εντελώς αβάσιμη. Αν δεχόμασταν κάτι τέτοιο θα ευνοούσαμε τις δωροδοκίες. Το πνεύμα των διατάξεων είναι να αποτρέψει τις δωροδοκίες.
Έτσι όπως το ερμηνεύουν είναι σαν να λέει ο νόμος ότι ευνοεί τις δωροδοκίες. Σαν να λέμε ότι η δωροδοκία μετά τις 48 ώρες είναι σωστή.
Αλλιώς ο παίκτης δεν θα έκανε την καταγγελία μετά τις 48 ώρες γιατί θα φοβόταν.
Ακόμη το Σάββατο και η Κυριακή είναι εξαιρετέες μέρες από τον νόμο. Δεν υπάρχουν ανοιχτές υπηρεσίες.
Επίσης η παράγραφος 1 δεν ορίζει ότι πρέπει η καταγγελία πρέπει να γίνει άμεσα. Μπορεί να γίνει και έμμεσα.
Σημαντικό είναι ότι και πάλι η ποινή είναι για αδικήματα που τελούνται εκ δόλου. Από την στιγμή που ο αθλητής ενημέρωσε την ΠΑΕ Άρης προφανώς δεν υπάρχει δόλος.
Για να καταλήξουμε, τον νόμο δεν τον ερμηνεύουμε μόνο με το γράμμα, αλλά με το πνεύμα. Για αυτό χρειάζονται οι νομικοί, αλλιώς θα ήμασταν καλά με τους φιλόλογους. Τα πνεύμα είναι να μην γίνονται δωροδοκίες.
Για το ότι αλλάζουν οι νόμοι σε εν εξελίξει υποθέσεις:
Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για τα περιστατικά που έχουν γίνει μετά το ξεκίνημα του. Οι νόμοι έχουν μελλοντικοί ισχύ. Αλλά όταν ένας νόμος επεμβαίνει σε εν εξελίξει υποθέσει υπάρχει θέμα με το κράτος δικαίου.
Για τις καταθέσεις που διέρρευσαν:
Θα πρέπει να υπάρχει ένορκη εξαίρεση για να διαπιστωθεί με ποιανού υπαιτιότητα διέρρευσε σε τηλεοπτικό σταθμό η κατάθεση ενός ανθρώπου.
Και σε συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η αστυνομία πρέπει να ενεργεί με την ίδια προσέγγιση προς όλους. Δεν πρέπει να δίνει προνομιακή πληροφόρηση, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν υπόγειες διαδρομές.
Για το ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δημοσίευσε τα προσωπικά δεδομένα του Σιαμπάνη:
Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων από την στιγμή που αυτό γίνεται χωρίς συναίνεση και μπορεί να έχει επιπτώσεις, κατέληξε ο κ Χρυσόγονος.