Μετά τον Παναγιώτη Μαστροθύμιο, ένας ακόμη δικηγόρος, ο Αργύρης Λίβας εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ δικαίωσε τον Παναγιώτη Κοντοβά κατά της ΠΑΕ Άρης.
Ο Άρης καλείται να πληρώσει το ποσό 13.500 ευρώ (δηλαδή το 50% του αρχικού ποσού της οφειλής που ήταν 27.460 ευρώ) και ο Αργύρης Λίβας κάνει λόγο για παρερμηνεία του νόμου Κοντωνή από τους δικαστές.
Αναλυτικά όσα είπε ο νομικός αθλητικού δικαίου κ. Λίβας στον Yellow Radio 101,7:
Για την υπόθεση Κοντοβά: Θα κάνω μία ιστορική αναδρομή αν μου επιτρέπετε. Ο Άρης το 2011-12 έκανε κάποια μεγάλα ανοίγματα σε ποδοσφαιριστές. Προσπάθησε η τότε διοίκηση με τον τεχνικό διευθυντή τον Κόντη να μαζέψει την κατάσταση όσο μπορούσε, που σε ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.
Αργότερα, σε ένα μεταβατικό στάδιο, όταν άλλαξε η διοίκηση και η νοοτροπία, αποφασίστηκε, λόγω οικονομικής στενότητας, να ενταχθεί η ομάδα σε πτωχευτικούς νόμους. Τότε κάποιοι ποδοσφαιριστές τακτοποιήθηκαν και κάποιοι όχι. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και κάποιοι άλλοι όχι.
Ο Άρης υποβιβάστηκε για χρέη. Αγωνίστηκε 2 χρόνια στη Γ’ Εθνική ως ερασιτεχνικό σωματείο, ενώ κατόρθωσε να προβιβαστεί σε επαγγελματική κατηγορία το 2016.
Διαχρονικά οι αποφάσεις της FIFA που αφορούσαν προσφυγές ποδοσφαιριστών κατά μίας ΠΑΕ, η οποία έχει υποβιβαστεί, εκκαθαριστεί και έχει προβιβαστεί ξανά σε επαγγελματική κατηγορία, δεν δικαιώνονταν. Ο Άρης είχε πολλές οφειλές σε ξένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν προσφύγει ή μπορούσαν να προσφύγουν στην FIFA. Αυτό ήταν το δεδομένο που ευνοούσε την ΠΑΕ Άρης.
Το δεύτερο δεδομένο ήταν πως οι Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν προσφύγει στην ΕΠΟ, σε όλες τις ΠΑΕ όχι μόνο στον Άρη, δεν είχαν δικαιωθεί ποτέ σε αντίστοιχη περίπτωση. Μία περίπτωση υπάρχει μόνο, αυτή του Βούλγαρου Τσίπεφ, του Μακεδονικού. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε τότε, ότι το σωματείο Μακεδονικός δεν οφείλει. Αυτή η απόφαση πήγε στην FIFA, η οποία αποδέχθηκε πλήρως τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν είχε καμία επίπτωση ούτε η ομοσπονδία, ούτε και το σωματείο.
Με αυτά τα δεδομένα, το 2016 η ΠΑΕ Άρης εξασφάλισε φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, όπως και βεβαίωση από τον ΠΣΑΠ και την ΕΠΟ με καμία απολύτως οφειλή. Ο Άρης κατάφερε και πήρε βεβαιώσεις από οργανισμούς, στους οποίους η παλιά ΠΑΕ χρωστούσε πολλά χρήματα.
Την ίδια χρονιά βγαίνει ένας νόμος του ελληνικού κράτους που είναι σαφέστατος. Ο νόμος Κοντωνή λοιπόν λέει: Όποια ομάδα μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, υποβιβαστεί, αποκτήσει το δικαίωμα να επανέλθει σε επαγγελματική κατηγορία και ιδρύσει νέα ΠΑΕ, δεν απαλλάσσεται από τις οφειλές της προηγούμενης, υπό εκκαθάριση ΠΑΕ. Ο Άρης υποβιβάστηκε το 2014 όμως!
Φτάνουμε στο σήμερα. Ο ποδοσφαιριστής Κοντοβάς προσφεύγει. Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει όσα έχει υποστηρίξει η ΠΑΕ Άρης, αλλά ως δια μαγείας δικαιώνει τον ποδοσφαιριστή!
Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει νομικές γνώσεις, αλλά να μιλάει απλά ελληνικά. Ο νόμος αναφέρεται για υποβιβασμό ομάδων μετά το 2016, όμως ο Άρης υποβιβάστηκε το 2014!
Για το τι ερμηνεία δίνει ο ίδιος για την εν λόγω απόφαση: Είδα την ημερομηνία έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης και σοκαρίστηκα! Έφτασα στο σημείο να πιστέψω ότι τόσο διάστημα, εγώ κι όλοι οι νομικοί δεν διαβάζαμε καλά τον νόμο και πως δεν έγραφε για υποβιβασμό μετά το 2016. Κατά την άποψη μου έχει γίνει παρερμηνεία.
Για το τι θα συμβεί αν κάποιος ποδοσφαιριστής που έχασε την υπόθεση, επανέλθει με νέα προσφυγή: Η διαδικασία έχει τελειώσει, ω γέγονε γέγονε. Οι αποφάσεις είναι δεδικασμένα.
Για την αναψηλάφηση ο κ. Λίβας σχολίασε: Για τυπικούς λόγους έκρινε η επιτροπή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναψηλάφησης, επιτρέψτε μου να μην μπούμε σε περαιτέρω νομικά.
Για το θέμα της FIFA: Ο Άρης έλαβε άδεια πέρσι για να παίξει στην Ευρώπη από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ σε συνεργασία με τις επιτροπές της UEFA. Δεν πρόκειται για μία άδεια, η οποία εκδίδεται από έναν υπάλληλο, τυπικά. Περνάει από μία μεγάλη διαδικασία. Η υπόθεση του Ντουρμισάι εκκρεμεί και είμαστε σε μια διαδικασία αναμονής.
Για τις υποθέσεις Ίμπε και Οριόλ, που έχουν εκδικαστεί αλλά δεν έχουν βγει αποφάσεις: Και σε αυτές τις υποθέσεις είμαστε σε αναμονή. Κάθε υπόθεση κρίνεται διαφορετικά.
Για το αν πιστεύει πως θα έβγαιναν αυτές οι αποφάσεις τύπου Κοντοβά, αν ο Άρης δεν είχε καλή πορεία αγωνιστικά: Πιστεύω πως ούτε η FIFA, ούτε το Διαιτητικό Δικαστήριο, παρακολουθούν κάτι τέτοιο. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν υπάρχει κάποιο σενάριο συνωμοσίας.
Επιτρέψτε μου να διαχωρίσουμε κάτι. Κάποιος θα έρθει και θα πει: «Εγώ δούλεψα και θέλω τα λεφτά μου». Σεβαστό 100%. Να τα πάρει, όμως από εκεί που πρέπει να τα πάρει», κατέληξε ο κ. Λίβας.