Ματέο Γκαρσία Vs Γιάννης Φετφατζίδης: Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αποχώρησε από τον Άρη, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ένας άλλος ήρθε, ο Ματέο Γκαρσία. Και οι δύο εξτρέμ, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους όμως…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Κωτάκης: Μνημείο» αχαριστίας και αγνωμοσύνης απέναντι στον «Αυτοκράτορα» Άρη
Ο κόσμος του Άρη θα ήθελε να τους δει να αγωνίζονται μαζί, το ‘χει όμως η μοίρα όταν έρχεται ο ένας, ο άλλος να αποχωρεί. Στην πρώτη θητεία του Ματέο Γκαρσία στον «Θεό του πολέμου» (σεζόν 2018/19) ο Φετφατζίδης είχε έρθει μεσούσης της περιόδου (στις 2/2/2019) και ουσιαστικά αποτελούσε την αλλαγή του Αργεντινού.
Οι δυο τους δεν συνυπήρξαν για πολύ καθώς ο πρώτος αποχώρησε το καλοκαίρι (με πώληση από της Λας Πάλμας) για τον Ερυθρό Αστέρα.
Όταν πρόκειται για δύο τόσο ταλαντούχους και προικισμένους ποδοσφαιριστές είναι λογικό ο Άρης σε κάποια πράγματα να βγαίνει κερδισμένος και σε κάποια άλλα όχι.
Ματέο Γκαρσία Vs Γιάννης Φετφατζίδης: Πάμε να κάνουμε ένα Face to Face των δύο ποδοσφαιριστών
Θέση και πεδίο δράσης
Ο Γιάννης Φετφατζίδης απέδιδε κυρίως από το δεξί άκρο, ενώ Ματέο Γκαρσία έχει την ικανότητα να παίξει και στις δύο πτέρυγες. Επιπλέον ο Αργεντινός μπορεί να προσφέρει και ως δεύτερος (κρυφός) επιθετικός αν χρειαστεί.
Κάτι πολύ σημαντικό καθώς αν μια ομάδα τον περιορίσει πχ στη δεξιά πλευρά, μπορεί να μετατεθεί σε άλλη θέση και έτσι να ελευθερωθεί και να προσφέρει από αλλού.
Τα ατού
Ο «Φέτφα» είχε ως μεγάλο όπλο τη δημιουργία. Ήταν «μπουκαδόρος», μοίραζε απλόχερα τις ασίστ στους συμπαίκτες του (13 σε 56 ματς με τη φανέλα του Άρη), ενώ με τις εξαιρετικές του ντρίπλες, μπορούσε να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα. Γενικότερα «είχε» πολύ το ένας εναντίον ενός και αρκετές φορές μάλιστα το ένας εναντίον… τριών και τεσσάρων.
Αντιθέτως ο Γκαρσία δεν διαθέτει αυτή την «τέχνη» στον «οπλοστάσιό» του. Στον αντίποδα, είναι πιο γρήγορος από τον Έλληνα, σκοράρει με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα (11 γκολ σε 32 συμμετοχές με τον Αρη) και το σημαντικότερο; Παίρνει πιο γρήγορα τις αποφάσεις απόφαση και εκτελεί σε πρώτο χρόνο.
Τα μειονεκτήματα
Ο Ματέο Γκαρσία παρά την ποιότητα που διαθέτει δεν έχει ικανότητα στην τελική πάσα. Είναι χαρακτηριστικό στη θητεία στους «κίτρινους» μοίρασε μόλις 1 ασίστ, ενώ γενικότερα στην καριέρα του έχει δώσει συνολικά 5 σε 149 εμφανίσεις.
Οσο για τον Φέτφα πολλές φορές το «κούραζε». Αργή σκέψη και εκτέλεση ή παραπάνω ντρίπλα, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται από την αντίπαλη άμυνα. Επιπλέον στην τελική του προσπάθεια είχε εμφανή αδυναμία.
Game changer αμφότεροι
Σε αυτό τον τομέα ο 30χρονος Έλληνας κατείχε καλά το απρόβλεπτο. Δηλαδή με μια ενέργεια να αλλάξει ένα ματς. Την ικανότητα αυτή τη διαθέτει και ο Ματέο Γκαρσία έστω και σε μικρότερο βαθμό. Με διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα με το γκολ. Μπορεί να «πεταχτεί ξαφνικά» από κάπου και να σκοράρει. Όπως πχ κόντρα στον ΠΑΟΚ όταν μετά από κλέψιμο και ασίστ του Γιουνές… ξέρανε την Τούμπα με σουτ-«κανονιά». Ή όπως στην Ξάνθη όταν παίρνοντας ένα ριμπάουντ στην κίνηση, «κεραυνοβόλησε» τον τότε τερματοφύλακα των Ακριτών Ζίφκοβιτς.
Άμυνα
Στον τομέα αυτό ο 24χρονος Αργεντίνος υπερέχει ξεκάθαρα. Αρκετές φορές θα δούμε τον Ματέο Γκαρσία να γυρνάει πίσω και να βοηθάει την άμυνα. Έτσι ο εκάστοτε μπακ από την πλευρά του ξέρει ότι θα έχει πολύτιμες βοήθειες από εκείνον. Αντιθέτως η άμυνα δεν ήταν το δυνατό σημείο του Φετφατζίδη. Για να μην τον αδικούμε τελείως προσπαθούσε κάποιες φορές, δεν το έκανε όμως με την ίδια συνέπεια με τον «διάδοχό» του. Ο Ματέο καλύπτει περισσότερες περιοχές του γηπέδου, γενικότερα.
Σταθερότητα
Η αλήθεια είναι ότι το στοιχείο της σταθερότητας στην απόδοση δεν ήταν γνώρισμα ούτε του ενός ούτε του άλλου. Μπορεί να έκαναν μερικά καλά παιχνίδια στη σειρά και μετά να «χάνονταν» για κάποιες αγωνιστικές. Πλέον ο Ματέο καλείται να σταθεροποιηθεί και να μεγαλώσει το σύνολο των καλών ματς που κάνει σε μια σεζόν.
Χαρακτήρας
Ο Ματέο Γκαρσία είναι ένας άνθρωπος, χαμογελαστός και χαμηλών τόνων, ο οποίος δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα. Όχι πως ο Φέτφα έκανε κάτι ακραίο. Απλά σαν ποδοσφαιριστής ήταν ιδιαίτερα εγωιστής και αν κάτι τον ενοχλούσε θα το έδειχνε. Ακόμη και μέσα σε ένα κατάμεστο Βικελίδης. Χαρακτηριστική η αντίδρασή του στο πρόσφατο ματς του Βόλου στο οποίο παρότι ο Άρης ήταν «πληγωμένος» από τον αποκλεισμό από την Κόλος, «μανούριασε» όταν ο Τερζής τον έκανε αλλαγή.
Η τελική… ετυμηγορία
Θεωρώ βάσει των παραπάνω, αλλά και της μεγάλης διαφοράς ηλικίας πως ο Άρης βγαίνει κερδισμένος από αυτό το «φύγε εσύ, έλα εσύ». Ο «Θεός του πολέμου» μπορεί να κερδίσει και αγωνιστικά και οικονομικά στο μέλλον από τον Ματέο Γκαρσία ο οποίος όμως αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη.
Πλέον ξέρει πως η ομάδα αυτή θα είναι το «σπίτι» του για αρκετά χρόνια. Δεν είναι πια δανεικός όπως στην πρώτη του θητεία. Οι ευθύνες είναι μεγάλες καθώς ο ταλαντούχος εξτρέμ γνωρίζει ότι ο Άρης επένδυσε πάνω του. Έτσι ο ρόλος που αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής θα είναι καθοριστικός…
Tα στατιστικά του Ματέο Γκαρσία
Τα στατιστικά του Γιάννη Φετφατζίδη