Η εικόνα που μας δείχνει ο Άρης στο πρώτο κομμάτι της σεζόν δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που περιμέναμε. Ωστόσο προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να μας πιάσει «πανικός» γιατί η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Αρκεί ο Θόδωρος Καρυπίδης να κάνει μερικές κινήσεις προκειμένου να προστατέψει την επένδυση που έκανε για μία ακόμη χρονιά.
Θα ανησυχούσα αν ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Άρης ανακοίνωνε μείωση του μπάτζετ συνεπώς η ποιότητα της ομάδας μοιραία θα έπεφτε. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.
Ίσως κάποιοι παίκτες να μην έπρεπε να φύγουν, όμως στόχος της διοίκησης ήταν να έρθουν ισάξιοι και καλύτεροι τους. Αυτό σε κάποιες θέσεις έγινε (πχ ο Μανού Γκαρσία είναι σαφώς καλύτερος του Μπερτόγλιο) σε άλλες δεν έγινε. Κάποιοι δεν βγήκαν, κάποιοι δεν ήταν στην επιθυμητή κατάσταση (ανέτοιμοι, τραυματίες), άλλοι ίσως δεν παίζουν στην φυσική τους θέση. Οπως πχ ο Νταμπό που είναι 8άρι και αν είχε δίπλα του ένα κανονικά 6άρι πιθανότητα θα έδειχνε πολύ καλύτερο πρόσωπο.
Τέλος πάντως δεν έχει σημασία να αναλύσουμε τώρα τι δεν έγινε αλλά τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Εφόσον οι στόχοι παραμένουν υψηλοί και εφόσον υπάρχει ένας προπονητής-κεφάλαιο όπως ο Άλαν Πάρντιου, ο Καρυπίδης οφείλει να διορθώσει τις αστοχίες που υπάρχουν.
Αν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης δεν θέλει να στελεχώσει την ομάδα με περισσότερα άτομα όπως χρειάζεται, ας πάει τότε σε ένα ένα μοντέλο προπονητή – τεχνικού διευθυντή. Έχεις έναν προπονητή με τόσες περγαμηνές στο βιογραφικό του. Άκου ευλαβικά τις εισηγήσεις του για το πώς μπορούν να διορθωθούν τον Ιανουάριο τα κενά που υπάρχουν. Να μην έρθει κανένας παίκτης που δεν τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεως του Βρετανού τεχνικού.
Αν οι εισηγήσεις του δεν βγουν και ο Άρης αποτύχει, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο προπονητής (όπως είναι το σωστό) και όχι ο πρόεδρος που η κεφαλή. Σαν ιεραρχία όμως θα είναι το σωστό.
Επίσης η ομάδα οφείλει να βάλει τον Πάρντιου στο κλίμα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο άνθρωπος έχει συνηθίσει σε έναν «άλλο κόσμο» όπως είναι η Αγγλία. Όμως η Super League είναι… άλλο φρούτο. Σάπιο. Πρέπει να μάθει τι αντιμετωπίζει κάθε χρονιά ο Άρης αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.
Θυμάστε τον Λούμπος Μίχελ που διετέλεσε σε διάφορα κορυφαία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από κορυφαίος διαιτητής του σε Champions League και Μουντιάλ, στην Ελλάδα μετατράπηκε σε «ταλιμπάν»! Κι αυτό γιατί στον δικέφαλο του έκαναν… ταχύρρυθμα μαθήματα ελληνικού πρωταθλήματος. Θα τολμούσε ποτέ να κάνει όσα έκανε στο ελληνικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη; Έτσι λοιπόν και ο Πάρντιου πρέπει να «μπει στο κλίμα».
Από εκεί και πέρα ο Άρης φαίνεται πως έχει ανάγκη για τρεις προσθήκες τον Ιανουάριο. Με την ευχή ο Ετεμπό να αποτελέσει το αμυντικό χαφ που χρειάζεται, οι κιτρινόμαυροι έχουν ανάγκη από ένα ακόμη «καθαρόαιμο» 6άρι. Ας είναι και… άμπαλος. Αρκεί να τρέχει παντού και να «δαγκώνει». Το μεσοεπιθετικό κομμάτι ο «Θεός του πολέμου» έχει παίκτες να το καλύψει.
Δεύτερη προσθήκη είναι ένας ακόμη επιθετικός, έστω συμπληρωματικός του Γκρέι και τρίτη προσθήκη ένας στόπερ. Ακόμη και σε επίπεδο Μπεναλουάν ή Δεληζήση. Ο Ενκουλού άφησε θετικές εντυπώσεις με την ΑΕΚ, όμως χρειάζεται ένας ακόμη παίκτης εκεί. Φυσικά αυτές είναι δικές μου διαπιστώσεις και αυτό που μετράει είναι τι θα πει ο Πάρντιου.
Αν τώρα θέλω να καταλογίσω κάτι στον Βρετανό είναι ότι μετά τη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού και ενώ είχε τη διακοπή μπροστά του η εικόνα της ομάδας δεν παρουσίασε καμία βελτίωση. Δεν κατάφερε να «καμουφλάρει» τις αδυναμίες που υπάρχουν.
Επίσης στο ματς με την ΑΕΚ δεν προχώρησε καμία αλλαγή με την έναρξη του Β’ μέρους κι ενώ μετά το 20λεπτο ο Άρης «παραπατούσε». Το σκορ ήταν μόλις στο 0-1 και ίσως κάτι μπορούσε να σωθεί.
Πέρα από αυτά όμως ο Πάρντιου έχει δεδομένη αξία. Απλά είναι εμφανές ότι δεν ξέρει καλά την ομάδα του ακόμη και το ελληνικό πρωτάθλημα όπως είπαμε. Τίποτα δεν χάνεται όμως από την 7η αγωνιστική άλλωστε, συν του ότι φέτος έχουμε και τη διακοπή του Μουντιάλ που δίνει χώρο για ανασύνταξη.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης έκανε και φέτος μια καλή επένδυση (οικονομικά μιλάω) και είναι κρίμα για 2-3 αστοχίες που διορθώνονται να πετύχει αυτά που μπορεί.
ΥΓ: Η επιλογή του τεχνικού διευθυντή δεν είναι εύκολη, ούτε αποτελεί πανάκεια για επιτυχία. Θέλετε να μετρήσουμε πόσους τεχνικούς διευθυντές άλλαξαν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός τα τελευταία 7-8 χρόνια; Τα λίγα που πέτυχαν οφείλονται περισσότερο στα λεφτά που ξοδεύουν και την «εξυγίανση» που επιβάλλει και πολύ λιγότερο στο ποδοσφαιρικό μοντέλο που έχουν παρουσιάσει.
ΥΓ1: Ναι ο Καρυπίδης είναι εγωκεντρικός, συγκεντρωτικός και θα πρέπει να το αλλάξει γιατί οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές σε διάφορα επίπεδα. Από την άλλη όμως με αυτόν ο Άρης έφτιαξε ομάδες value for money και με πολύ μικρότερα μπάτζετ και ανελέητο πόλεμο βγαίνει πέντε σερί φορές στην Ευρώπη, τις δύο τελευταίες ως τρίτος. Αυτός κατατρόπωσε το παρασκήνιο με τις τρεις εξωφρενικές υποθέσεις της ΕΠΟ, Ντουρμισάι, Λάσκοφ και Μπεοσαράκηδες.
ΥΓ2: Ας πει κάποιος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι όταν βγάζεις ανακοίνωση για τη διαιτησία για «ξεκάρφωμα», υπάρχουν και όρια.