Άρης Θεσσαλονίκης γενέθλια: Όταν πριν από 111 χρόνια 22 «μικροί» δημιούργησαν κάτι τόσο μεγάλο (vids+pics)
Ο Άρης κλείνει 111 χρόνια ζωής και η κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική προσφορά του στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητη.
Άρης Θεσσαλονίκης γενέθλια: Ο «Θεός του πολέμου» έχει γενέθλια κλείνοντας τα 111 και έχει… 111 λόγους να νιώθει περήφανος και ξεχωριστός. Άλλωστε η προσφορά στα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας είναι τεράστια και ανεκτίμητη.
Είναι εντυπωσιακό το πώς από μια ιδέα 22 μαθητών (μόνο ο Μινως Κυδωνάκης αναφέρεται ως ενήλικας) που τον ίδρυσαν στην περιοχή Βότση, ο Άρης εξελίχθηκε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο. Κοινωνικό φαινόμενο και για τις επιτυχίες και τις πρωτοπορίες που είχε ως σύλλογος, αλλά και για τις απίστευτες δυσκολίες που έχει περάσει και όμως πάντα καταφέρνει να βγαίνει αναλλοίωτος και να διατηρεί μια μεγάλη μάζα οπαδών εδώ και 111 χρόνια.
Και αυτά τα παιδιά, γιατί παιδιά ήταν ήταν αρκετά σοφά για να επιλέξουν ως μέρα γέννησης του Άρη την 25η Μαρτίου (1914) μια μέρα σταθμό για την Ελλάδα (Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τη θρησκεία μας (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου). Αρκετά σοφά για να επιλέξουν ως όνομα τον Άρη, δηλαδή τον Θεό του πολέμου από την ελληνική μυθολογία γιατί θέλαν η ομάδα τους να είναι ανίκητη στις μάχες που θα έδινε. Να σημειώσουμε οτι ως νονός του συλλόγου αναφέρεται ο Τηλέμαχος Καραγιαννίδης.
Άρης: Πρώτος πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο, Αυτοκράτορας στο μπάσκετ και πρώτος πρωταθλητής στο βόλεϊ εκτός των «αιωνίων»
Στο ποδόσφαιρο Άρης ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας (το 1927) και γενικότερα η πρώτη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου με τρία πρωταθλήματα την πρώτη 20ετία. Επίσης ήταν πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε σε διεθνείς αγώνες (νίκη με με 3-1 την Μπεογκράτσκι Σπορτ Κλουμπ στην Ελλάδα το 1923), ήταν πρώτη ελληνική ομάδα που ταξίδεψε στο εξωτερικό για να πάρει μέρος σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση (ήττα με 2-1 από την Πέλιστερ στην περιοχή Μπίτολα στις 5/4/1925), αλλά και ο πρώτος ελληνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που απέκτησε Αφρικανό ποδοσφαιριστή (τον Αιθίοπα Γίλμα Κατάμα το 1964).
Ποιες μορφές να πρωτοξεχωρίσει κανείς μέσα στα χρόνια: Τα αδέλφια Βικελίδη, τον Αγγελάκη, τον Κίτσο, τον Παναγούλια, τον Αλεξιάδη, τον Κούη, τον πρωταθλητή Ευρώπης Άγγελο Χαριστέα κ.α.
Δεν μπορεί βεβαίως κάποιος να μην κάνει αναφορά και στην μεγαλύτερο εκδρομή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν το 2010 στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό έγινε sold out και στα 26.000 εισιτήρια που διατέθηκαν.
Οπως δεν μπορεί να ξεχάσει το Ευρωπαϊκό αήττητο το 28 εντός έδρας αγώνων κατά το οποίο οι κιτρινόμαυροι υποδέχθηκαν μεγαθήρια της Ευρώπης και όμως δεν λύγισαν.
Στο μπάσκετ που θεωρείται δικαίως ως η «Ναυαρχίδα» του συλλόγου ο Άρης ονομάστηκε από τους ειδικούς του αθλήματος ως ο «Αυτοκράτορας» του αθλήματος στην Ελλάδα και ψηφίστηκε ως «Ομάδα του Αιώνα». Κι αυτό καθώς ήταν ο σύλλογος που εκτόξευσε το άθλημα και το έκανε εθνικό σπορ των Ελλήνων, ενώνοντας μια ολόκληρη χώρα όποτε έπαιζε αγώνα.
Το «Ένα Έθνος μια ομάδα» που αναφέρει χαρακτηριστικά ένα πανό της εποχής, αποτυπώνει ακριβώς αυτό που συνέβαινε τότε μιας και ο Άρης κατάφερε να αλλάξει τους νόμους του εμπορίου μιας και κάθε Πέμπτη που έπαιζε στο Κύπελλο πρωταθλητριών «νέκρωνε» Ελλάδα.
Το κορυφαίο δίδυμο στην ελληνική καλαθόσφαιρα Γκάλης – Γιαννάκης «μάγεψε» ολόκληρη την Ευρώπη και ήταν αυτό ουσιαστικά οδήγησε και την Εθνική στην θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ το 1987. Ποιος όμως μπορεί να λησμονήσει κι άλλες θρυλικές μορφές του αθλήματος, όπως οι Ανέστης Πεταλίδης και Γιάννης Ιωαννίδης;
Αν και η Αυτοκρατορία δεν διήρκεσε πάνω από 5-6 χρόνια τα ρεκόρ που καταγράφηκαν ήταν αμέτρητα με χαρακτηριστικότερο αυτό των 80 σερί αήττητων αγώνων στην Ελλάδα.
Και στο βόλεϊ όμως ο Άρης ήταν πρωτοπόρος καθώς η 19η Απριλίου 1997 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο τόσο για την ομάδα του Άρη όσο και για το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα: Κι αυτό καθώς για πρώτη φορά αγωνίστηκαν στον τελικό του πρωταθλήματος δύο ομάδες από την περιφέρεια (Άρης και Ορεστιάδα).
Τελικά ο Άρης, μέσα στο κατάμεστο από ένθερμους οπαδούς του κλειστό γήπεδο της Μίκρας, στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας επικρατώντας πανηγυρικά με 3-0 σετ (15-8, 15-9, 15-6) κι έγινε η πρώτη ομάδα πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος.
Από εκεί και πέρα ο κιτρινόμαυρος σύλλογος έχει διακρίσεις και σε άλλα μικρότερα ομαδικά και ατομικά αθλήματα μέσα στις δεκαετίες σε άνδρες και γυναίκες. Όπως για παράδειγμα στο πόλο που ήταν ο πρώτος πρωταθλητής το 1928 και επιπλέον κατέκτησε ακόμη τρία από τα επόμενα τέσσερα πρωταθλήματα.
Το 2025 βρίσκει τον Θεό του πολέμου σε ένα «σταυροδρόμι»: Σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ο Άρης έχει «συμμαζευθεί» από το οικονομικό «χάος» προηγούμενων ετών και έχει γίνει ανταγωνιστικός και αξιοπρεπές. Δεν έχει καταφέρει όμως να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο κόσμος του και να διεκδικεί τίτλους. Σε επίπεδο ΑΣ ο Άρης αριθμεί μερικές χιλιάδων τακτοποιημένων μελών κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα όμως και πάλι τα τμήματά του δεν είναι όσο ενεργά θα άξιζε σε έναν τέτοιο σύλλογο.
Γενικότερα αναζητούνται οι άνθρωποι ή ο τρόπος που θα δώσουν τη δυνατότητα στα δύο μεγάλα τμήματα, αλλά και τον Ερασιτέχνη να έχει το όραμα που αξίζει.
Άρης: Οι 269 τίτλοι του σε όλα τα αθλήματα
ΑΝΔΡΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
*Στους παραπάνω τίτλους δεν αναγράφονται οι ατομικές διακρίσεις των αθλητών-τριών μας σε όλα τα αθλήματα σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.** Στους παραπάνω τίτλους δεν αναγράφονται οι δεύτερες και τρίτες θέσεις σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο των αθλητών-τριών μας σε Πανελλήνια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
*** Στους παραπάνω τίτλους δεν αναγράφονται οι πρώτες θέσεις του Συλλόγου μας από τη συμμετοχή του σε Τουρνουά.