«Ανοιχτό» άφησε το θέμα της νέας αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Υποστήριξε ότι δύσκολα θα ολοκληρωθούν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και κράτησε αποστάσεις από τις προτάσεις της ΕΠΣ Ηρακλείου στο κομμάτι που αφορά τις στοιχηματικές εταιρείες.
Επίσης, παρουσιάστηκε αντίθετος με τη στάση της UEFA απέναντι στο Βέλγιο, που πήρε απόφαση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματός του.
Ακολουθούν αποσπάσματα των δηλώσεων στην ιστοσελίδα «athlitiko.gr»
Για το μέλλον του φετινού πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο:
«Η UEFA ως γνωστόν έχει κάποιες απόψεις. Στην αρχή ήταν λίγο πιο επιθετική, μετά μαζεύτηκαν γιατί κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αποβάλουν και να κουνάνε και το δάκτυλο εν μέσω κορωνοϊού. Οπότε, καλώς έκαναν κι ανέδειξαν πρωτίστως την αξία της ανθρώπινης ζωής και μετά του πρωταθλήματος και των οικονομικών ζημιών που θα έχουν».
Για το παράδειγμα του Βελγίου και τη στάση της UEFA:
«Νομίζω ότι αντέδρασε άκομψα η UEFA και ίσως να βιάστηκε και το Βέλγιο. Παρ’ όλα αυτά όμως η κάθε ομοσπονδία, το κάθε κράτος κάνει το πρόγραμμά του κι αξιολογεί τα δεδομένα που έχει υπόψιν. Εμένα δεν μου άρεσε η αντίδραση της UEFA στην απόφαση του Βελγίου. Θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει διαφορετικά, πιο παρασκηνιακά. Στη λογική ελάτε να συνεννοηθούμε, να το συζητήσουμε, αλλά όχι κουνάω το δάκτυλο και επιβάλλω ή κατευθύνω διαφορετικά. Σε αποβάλλω και τελείωσες. Δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε χώρες που έχουν υποστεί μία δοκιμασία και δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξουν. Μην είμαστε και τόσο αυστηροί θα έλεγα εγώ στην UEFA.
Η δική μου αίσθηση είναι ότι στο ποδόσφαιρο επιθυμούν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, έστω με πλάνο “κουτσά στραβά” έχει περιγράψει η UEFA. Δηλαδή με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ένα πρόγραμμα πιο συνεπτυγμένο. Δηλαδή Ιούλιο, αρχές Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Αλλά αυτό θα καθοριστεί βάσει των συμβουλών των ειδικών, μέχρι στιγμής τους ακούσαμε και δεν χάσαμε. Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο, εγώ ανακοίνωσα επίσημα μία διάταξη βάση της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα τη διακοπή του πρωταθλήματος και μετά να το επικυρώσω εγώ ως υπουργός. Να πάρουν δηλαδή την ευθύνη».
Για τη φετινή τύχη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της χώρας:
«Εγώ βάζω έναν όρο μονάχα. Αυτός είναι η υγεία, η ζωή. Εάν οι ειδικοί, οι επιστήμονες, μας συμβουλέψουν για κάποια πράγματα όπως το κάναμε από την πρώτη στιγμή σαν Υπουργείο Αθλητισμού τότε δεν έχω κανένα λόγο να αρνηθώ και να επικροτήσω ή να μη συνηγορήσω σε μία απόφαση ενός συλλογικού οργάνου. Για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο την απόφαση θα την πάρει το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ. Η εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου. Αυτή η εκτίμηση προέρχεται βάσει του κόσμου που συναναστρέφομαι, των μηνυμάτων που εισπράττω και ακούω, είμαι μέσα στο χώρο, μέσα στην αθλητική οικογένεια. Αλλά, αυτό είναι εκτίμηση και δεν είναι θέση. Ν’ ακούσουμε πρώτα τι θα πουν οι ειδικοί και μετά θα πάρω εγώ θέση. Δεν πρόκειται να πρωτοπώ εγώ, αλλά ας μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί, που είναι τα συλλογικά όργανα και μετά ακολουθεί ο υπουργός. Το καταλαβαίνω ότι αν διακοπούν ξαφνικά τα πρωταθλήματα θα υπάρξουν αδικίες, γι’ αυτό το λόγο οι άμεσα εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι που είναι τα συλλογικά όργανα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου καλό θα είναι να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους πριν αποφασίσουν και καταλήξουν σε μένα σε μια απόφασή τους».
Για την αναδιάρθρωση Βασιλειάδη:
«Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, ποιος είναι ο ρόλος τους τελικά και ποιο είναι το θετικό αποτέλεσμα, εάν υπάρχει. Γιατί εγώ προσπαθώ να καταλάβω κάποια πράγματα και δυσκολεύομαι. Χρήματα πολλά δεν υπάρχουν και ειδικά μετά την κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ περιορισμένα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αναδιάρθρωση η περιβόητη και περισπούδαστη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Άποψή μου είναι ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να επεμβαίνει τόσο πολύ στο ποδόσφαιρο όσο υπάρχουν όργανα και προσωπικότητες στα όργανα αυτά να δώσουν υπεραξία. Όσο τα όργανα ατονούν και οι αθλητικές ομοσπονδίες κατ’ επέκταση υπολειτουργούν, άλλο τόσο βρίσκει έδαφος η πολιτεία. Η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη ήταν ένα τέχνασμα και απέτυχε παταγωδώς. Δυστυχώς, ενίσχυσε το θολό τοπίο, την ομιχλώδη κατάσταση που υπήρχε μεταξύ ομάδων, στοιχηματικών εταιρειών και όλα αυτά».
Για το αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση φέτος:
«Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, είναι ανοιχτό. Άποψη έχω για το πώς μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι της παρούσης. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή η περιβόητη αναδιάρθρωση που επικαλέστηκε ο κ. Βασιλειάδης έχει πάει στο βρόντο, έχει αποτύχει παταγωδώς. Το να έχουμε ένα κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο τριών κατηγοριών το οποίο θα τροφοδοτεί και θα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ, σαφώς δε μας βρίσκει σύμφωνους. Από ‘κει και πέρα, το τι θα κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πράγμα, είναι ένα ανοιχτό θέμα, το οποίο φυσικά και θα συζητήσω με τα συλλογικά όργανα του ποδοσφαίρου, είτε αυτό είναι η Σούπερ Λιγκ, είτε η Σούπερ Λιγκ 2, η Φούτμπολ Λιγκ, ή η ΕΠΟ. Προς το παρόν όμως η διαπίστωση και άποψή μου είναι ότι δεν έχει πετύχει αυτό το σχέδιο το οποίο διαφημίστηκε, υπηρετήθηκε και μάλιστα με πολύ πάθος από τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος είχε βγει στα κανάλια και έλεγε τα δικά του. Εάν είναι να στήνουμε κρατικά μαγαζιά, πες το ξεκάθαρα ότι θέλω να στείλω κρατικά μαγαζιά, “φύτεψε” σε κάθε περιοχή από ένα, πες ότι κάθε χρόνο θα παίρνεις από τόσα χιλιάρικα να παίζεις ποδόσφαιρο και τελείωσε, αλλά όχι αυτό το ήξεις-αφίξεις και στο τέλος το λογαριασμό θα τον πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ. Σε αυτό είμαστε ενάντια, είναι ξεκάθαρο».
Για την επιστολή της ΕΠΣ Ηρακλείου:
«Εστάλη σε μένα η επιστολή, αλλά είμαι ο λάθος αποδέκτης. Δεν έχω αρμοδιότητα σ’ αυτό, είναι θέμα της ΕΠΟ. Σε αυτό το πράγμα είναι ξεκάθαρο, είναι αδιανόητο να εμπλέξουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, νόμιμα γιατί παράνομα έχει μπλεχτεί, ένα μέρος, όχι όλο, με το στοίχημα… Σε αυτό, είμαι κάθετα αντίθετος και δεν πρόκειται να συνηγορήσω. Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά το χορηγικό πρόγραμμα, δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα, αλλά θέμα της ΕΠΟ. Καλό θα είναι ν’ αποφανθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και εδώ είμαστε εμείς να το κρίνουμε ώστε να το επικυρώσουμε ή να το απορρίψουμε».