Η Μάντσεστερ Σίτι απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμέν και για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται στον τελικό του Champions League.
Χρειάστηκε να κάνουν υπομονή 13 χρόνια τα αφεντικά από το Άμπου Ντάμπι, αλλά ο ουρανός έγινε (πιο) γαλανός – κατά το χρώμα του κλαμπ που επέλεξαν να επενδύσουν. Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται για πρώτη φορά στα χρονικά στην στον τελικό του Champions League. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε πιο ισχυρό-ικανό. Κατά βάση, πρόκειται για επαλήθευση της προφητείας του χρήματος. Όταν έχεις απεριόριστους πόρους, έχεις και τη δύναμη να προσπαθείς ξανά και ξανά, να πληρώνεις ακριβά το πάθος και την εμμονή σου. Από το 2010 και έπειτα, η Σίτι έχει ξοδέψει τα περισσότερα για μεταγραφές στην Ευρώπη: 1,71 δισεκατομμύρια ευρώ!
Δεν είναι, όμως, σωστό να τα αποδώσουμε όλα εκεί. Το ποδόσφαιρο, στο υψηλότερο επίπεδο, είναι σπορ πλουσίων. Άρα αυτός που ξεχωρίζει, το κάνει για άλλους λόγους. Συνεπώς είναι κατανοητό που πρόσφατα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αναμειγνύοντας ειρωνεία με εκνευρισμό, απάντησε ότι «έχουμε πολλά λεφτά και μπορούμε να αγοράσουμε πολλούς απίστευτους παίκτες – μόνο αυτό» όταν τον ρώτησαν για το «μυστικό» της επιτυχίας. Άλλωστε, εξήγησε το πραγματικό σκεπτικό του: «Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τα λεφτά, την τακτική, τους παίκτες και το προσωπικό. Εξαρτάται από όλα αυτά μαζί και κυρίως τη γενική νοοτροπία ενός συλλόγου».
Η άλλη… Μάντσεστερ Σίτι
Μετά την περσινή «πτώση», ο Καταλανός κόουτς βρήκε τρόπο να εφεύρει ξανά τον εαυτό του και μαζί, την ομάδα του. Όλο αυτόν τον καιρό έχει γίνει τιτάνια δουλειά εξέλιξης από αυτόν και τους συνεργάτες του. Καθ’ οδόν πως αυτό που ορίζαμε ως «η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του» όταν το φθινόπωρο υπέγραψε νέο συμβόλαιο. Αυτή η βερσιόν της Σίτι διαθέτει περισσότερο ουσία και λιγότερο ρομαντισμός. Δείχνει ευελιξία, προσαρμοστικότητα, ρεαλισμό, αλλά και… φαντασία. Στοιχεία δηλαδή που περιμένεις από μία (εν δυνάμει) πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Εμμονικός με το ποδόσφαιρο κατοχής, απόστολος του περίφημου tiki-taka, ο Γκουαρντιόλα κατάλαβε ότι το σύστημά του είχε φτάσει στα όρια του. Αντιλήφθηκε ότι η επιμονή του για την αισθητική τελειότητα μπορεί να ήταν τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός του. Θυσίασε λοιπόν τα «θέλω» και στράφηκε προς ένα παιχνίδι με βάση το γρήγορο transition. Η μπάλα με τη μία και γρήγορα μπροστά κι ας πάνε στην ευχή τα 70άρια της κατοχής. Η αποτελεσματικότητα έκανε τα υπόλοιπα. Η ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στα μετόπισθεν. Τομέας που για καιρό δεν ήταν προτεραιότητα του Πεπ, μετατράπηκε σε κολόνα του project. Κάτι που έγινε πολύ, μα πολύ, πιο εύκολο χάρη στον Ρούμπεν Ντίας. Εξαιρετικός. Ο διάδοχος του Βενσάν Κομπανί είναι «εδώ». Ο 24χρονος Πορτογάλος στόπερ έγινε το κομμάτι που έλειπε ώστε να υπάρχει αρμονία στην άμυνα.
Η ηρεμία που πηγάζει από την υπομονή
Για να δουλέψει καλά το σύστημα, ο Γκουαρντιόλα στηρίζεται σε δύο εργάτες πολυτελείας στο κέντρο (Γκιντογάν – Ρόντρι), οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να λάμψουν οι «μπροστά». Ο Κέβιν ντε Μπρόινε κυρίως, ως ο συνδετικός κρίκος και το (ιδιοφυές) μυαλό, που αξιοποιεί και εξυψώνει το ταλέντο άλλων εκλεκτών παλικαριών: Φιλ Φόντεν, Μπερνάρντο Σίλβα και Ριγιάντ Μαχρέζ. Μαζί, έρχεται η απόλυτη πίστη στο σχέδιο. «Η πείρα μου με έχει διδάξει ότι πρέπει πάντα να μένεις ο εαυτός σου, να μην προσπαθείς να υποδυθείς κάτι άλλο», κατά τα λόγια του Καταλανού προπονητή. Η Μάντσεστερ Σίτι, ακόμα και όταν το πράγμα στο Παρίσι είχε στραβώσει, ποτέ δεν λοξοδρόμησε του στόχου και της λογικής της. Ποτέ δεν έχασε τη συνοχή και τη ψυχραιμία της. Η ηρεμία που αποπνέει αυτός που ξέρει τι (να) κάνει. Είχε πίστη στη μέθοδό της και κυρίως υπομονή. «Αυτή είναι η βάση του παιχνιδιού μας», όπως το έθεσε ο Κέβιν ντε Μπρόινε.
Αποθέωση και δικαίωση
Το καλό κλίμα ήταν επίσης, σταθερά «εκεί». Βοήθησε τα μέγιστα το «επιστημονικό» rotation, κάτι που στην COVID χρονιά που διανύουμε, ήταν περισσότερο απαραίτητο από ποτέ. Από ρόστερ 33 παικτών, μόνο 4 (2 εκ των οποίων τερματοφύλακες) δεν έχουν παίξει ως τώρα. Φρεσκάδα, σωματική και πνευματική. Καλή εργασιακή ατμόσφαιρα. Ενίσχυση της ομαδικότητας. Σε όλα τα παραπάνω, μπήκε «τσεκ». Είναι μεγάλο πράγμα ότι οι Αραβες ιδιοκτήτες πείστηκαν πως η επιτυχία στο ποδόσφαιρο δεν έρχεται μόνο από τις δαπανηρές μεταγραφές, αλλά στηρίζεται κυρίως στις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικής προόδου. Ο Γκουαρντιόλα έχει ήδη διαθέσιμη επιταγή ύψους 225 εκατ. ευρώ για μεταγραφές το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως το πιο ισχυρό του όπλο είναι ότι έχει μπολιάσει όλο το κλαμπ με τις αρχές και τη φιλοσοφία του. Στην Πόλη, μπορεί να έρθει η αποθέωση, μαζί η δικαίωση αυτής της πορείας.