Η παραμονή στο εξωτερικό έμοιαζε δεδομένη παρόλο που υπήρξε τηλεφώνημα από Ελλάδα. Το θέμα ήταν το πού θα πάει ο Παναγιώτης Ρέτσος και το πότε. Από τη Λεβερκούζεν θα αποχωρούσε. Μόνο το Copa Africa τρέναρε κάπως τα πράγματα.
Ωστόσο, ούτε η συγκεκριμένη διοργάνωση στάθηκε τελικά δυνατή για να τον κρατήσει έως το φινάλε της σεζόν στη Γερμανία. Ο Έλληνας στόπερ περίμενε όσο χρειαζόταν και όταν ήρθε η στιγμή, πακέταρε για Ιταλία. Η Ακτή Ελεφαντοστού αποκλείστηκε, ο Οντιλόν Κοσουνού παίρνει τον δρόμο της επιστροφής και το ίδιο θα συμβεί και με τον Έντμοντ Ταπσόμπα προσεχώς.
Μέχρι να γυρίσουν αμφότεροι στο Λεβερκούζεν, ο Παναγιώτης Ρέτσος είχε ήδη ανακοινωθεί από την Ελλάς Βερόνα. Τον ήθελε, επέμεινε, τον πήρε η ιταλική ομάδα. Οι «ασπιρίνες» κράτησαν ένα 10% και ο παίκτης υπέγραψε για 1,5 χρόνο με οψιόν επέκτασης για άλλα τρία. Το θέμα της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου ήταν ένα από αυτά που λύθηκαν πλήρως την τελευταία στιγμή. Ο λόγος είναι πως καμία εκ των δύο πλευρών δεν είχε ιδιαίτερη επιθυμία/αντίρρηση.
Οι λόγοι του deal
Από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου η Ελλάς Βερόνα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον 23χρονο. Δεδομένα θα αποκτούσε κεντρικό αμυντικό από τη στιγμή που ο Πάβελ Νταβίντοβιτς ήταν τραυματίας, ενώ δόθηκαν δανεικοί τόσο ο Μερτ Τσετίν στην Καϊσέρισπορ όσο και ο Τζαντζαμόκο Μανιάνι στη Σαμπντόρια.
Οι βασικοί λόγοι που επιλέχθηκε ο Παναγιώτης Ρέτσος έναντι κάποιου άλλου ήταν τρεις. Ο πρώτος είχε να κάνει με την άποψη του Ιγκόρ Τούντορ. Ο άλλοτε προπονητής του ΠΑΟΚ τον ήθελε πολύ εξ αρχής. Ήταν από τις βασικές του επιλογές. Μπορεί να μην τον πρόλαβε στα μέρη μας ως αντίπαλο, αλλά τα στοιχεία που συνέλεξε, τον έπεισαν.
Ο δεύτερος είχε να κάνει με τις μανατζερικές άκρες του γραφείου του. Η Lian Sports διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της Ελλάς Βερόνα. Πάντα αυτά παίζουν τον δικό τους ρόλο. Πελάτης του εν λόγω γραφείου για παράδειγμα είναι μεταξύ άλλων και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές των Βερονέζων, ο Νίκολα Κάλινιτς με κασέ κοντά στα 2.000.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, στα υψηλά συμβόλαια θα είναι και αυτό του Ρέτσου, έστω και εάν «έπεσε» λίγο συγκριτικά με όσα έπαιρνε στη Γερμανία.
Ο τρίτος λόγος που προκρίθηκε η περίπτωση του συμπατριώτη μας, έχει να κάνει και με το προφίλ του. Γενικότερα ως κλαμπ η Βερόνα προτιμάει να επενδύει σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να της φέρουν μελλοντικά χρήματα. Νεαρούς, δηλαδή, που έχουν περιθώρια να πουληθούν στην πορεία.
Παναγιώτης Ρέτσος: Το restart
Κλείνοντας, είναι δεδομένο πως δεν έχουν πάει όλα όπως θα τα περίμενε κανείς στον άλλοτε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Οι λόγοι είναι πολλοί. Υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι τόσοι όσοι πιστεύουν κάποιοι. Το πώς εξελίχθηκαν για παράδειγμα τα πράγματα στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν έχουν καμία σχέση με τραυματισμό, αλλά με τον κορονοϊό και την αλλαγή δεδομένων.
Ωστόσο, ήταν εμφανές πως για να κάνει μία επανεκκίνηση ο Ρέτσος, θα έπρεπε να αλλάξει και περιβάλλον. Η Βερόνα, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Λάτσιο για να πουλήσει τον Νίκολο Καζάλε, δίνει ευκαιρίες και βοηθάει παίκτες να αναδειχτούν. Ο 23χρονος Ιταλός που αναφέραμε, πρώην συμπαίκτης του Δημήτρη Νικολάου στην Έμπολι, αποτελεί απλώς ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Το αν τα καταφέρει και ο Ρέτσος να βρεθεί στον ίδιο δρόμο, θα φανεί. Στο πίσω μέρος όλων των πλευρών, υπάρχει και αυτό. Για αρχή πήρε το νούμερο «45», το οποίο ήταν και το πρώτο νούμερο που είχε ως επαγγελματίας παίκτης στον Ολυμπιακό. Λέτε να του φανεί γούρικο όπως τότε;