Η Κλαμπ Μπριζ έκανε επίσημη πρόταση στη Νόριτς, θα γίνει άραγε ο Χρήστος Τζόλης κάτοικος Βελγίου; Θα ‘ταν, λέμε, μια εξαιρετική προοπτική.
Χαμένος χρόνος δεν ήταν. Πώς θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο το να παίζεις στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη; Κάθε στιγμή στην Premier League ζυγίζει χρυσάφι και αποτελεί ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης που πολλοί ποδοσφαιριστές θα… πλήρωναν για να συμμετάσχουν.
Προς υπεράσπιση του νεαρού ποδοσφαιριστή, η μετάβαση από την Ελλάδα στην Αγγλία είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Να, δείτε και τον Κώστα Τσιμίκα. Πόσο ζορίστηκε στην πρώτη του χρονιά στη Λίβερπουλ. Όμως δεν το έβαλε κάτω και αυτή τη στιγμή απολαμβάνει καθολικής αναγνώρισης – λίγο έλειψε να γίνει και πρωταθλητής Ευρώπης – ας όψεται ο ανίκητος Κουρτουά!
Ο Τζόλης (φαίνεται ότι) προσπέρασε ένα στάδιο
Από την άλλη, είναι αλήθεια πως επί προσωπικού ο Τζόλης υπέστη ισχυρό ταρακούνημα. Στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης, κατά βάση. Δεν έπαιξε πολύ και όσο το έκανε, ήταν αναγκασμένος να προσπαθεί να λειτουργήσει σε μια κακή ομάδα. Τη χειρότερη της Κατηγορίας, τα «καναρίνια» ήταν τελευταία με τα… όλα τους (ή πιο σωστά, με τις ελλείψεις τους), δικαιότατα υποβιβάστηκαν στην Championship. Αν το σύνολο δεν λειτουργεί σωστά, ένας νεαρός παίκτης και δη «ρούκι», είναι πρακτικά αδύνατο να ξεχωρίσει.
Εκ του αποτελέσματος, ίσως το πάλαι ποτέ παιδί-θαύμα του ΠΑΟΚ να βιάστηκε να κάνει το ταξίδι στο Νησί. Ενδεχομένως να ήταν πιο σοφό αν είχε ξεκινήσει από ένα άλλο, μεταβατικό στάδιο, την πορεία του στο εξωτερικό. Ένα πρωτάθλημα δεύτερης ταχύτητας, «ψηστήρι» για το top level.
Αυτό που δεν έγινε τον Ιανουάριο του 2021
Η βελγική λίγκα είναι ακριβώς αυτό. Δεν το λέμε, προφανώς, στην τύχη. Η Κλαμπ Μπριζ είχε ως βασικό μεταγραφικό στόχο τον συμπατριώτη μας. Τον Ιανουάριο του 2021 μάλιστα, έκανε πρόταση που θα μετέτρεπε τον Τζόλη στην ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της – σαφές δείγμα του πόσο τον ήθελε. Είχε επίσης προσπαθήσει να παίξει, συμπληρωματικά, και το χαρτί της τράμπας με τον Κρμέντσικ, που ‘ταν δικός της και έπαιζε τότε δανεικός στην Τούμπα.
Τελικά το πράγμα πήγε ψηλότερα οικονομικά απ’ αυτό που ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν οι Φλαμανδοί και όταν παρουσιάστηκε η Νόριτς, γρήγορα έγινε σαφές τι τελικά θα γινόταν. Η Μπριζ, όμως, δεν ξέχασε. Συνέχισε να κοιτά. Να παρατηρεί. Διατήρησε γέφυρες επικοινωνίας. Και μετά τον υποβιβασμό των «καναρινιών» και την κακή πρώτη σεζόν του 20χρονου εξτρέμ, ψάχνει μήπως αξιοποιήσει υπέρ της τα δεδομένα και καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσε πριν από 1,5 χρόνο.
Η επιλογή της βελγικής ομάδας μοιάζει εξαιρετική προοπτική για τον Έλληνα διεθνή. Είναι μια ομάδα που συμμετέχει στους ομίλους του Champions League. Είναι μια ομάδα που έχει κατακτήσει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα της χώρας της – winner δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο της φετινής Νόριτς. Είναι, επίσης, ένα σπουδαίο και φημισμένο εκκολαπτήριο ταλέντων. Είτε δικών της (από τις Ακαδημίες) είτε όσων εντοπίζει σε διάφορες γωνιές του κόσμου.
Και είναι, βεβαίως, top selling club. Με το εμπνευσμένο και ωδή στο «έτσι γίνονται οι μπίζνες» μάνατζμεντ του γενικού δερβέναγα Βίνσεντ Μάναρτ, ο οποίος δουλεύει σε αγαστή σύμπνοια με το αφεντικό, Μπαρτ Βεράγκε.
Το ΤΟΠ-5 των ακριβότερων πωλήσεων της Κλαμπ Μπριζ
- Γουέσλεϊ (Άστον Βίλα/25 εκατ. ευρώ)
- Οντιλόν Κοσονού (Λεβερκούζεν/23 εκατ. ευρώ)
- Κρεπέν Ντιατά (Μονακό, 16,7 εκατ. ευρώ)
- Αρνό Νταντζούμα (Μπόρνμουθ, 16,5 εκατ. ευρώ)
- Χοσέ Ισκιέρδο (Μπράιτον, 14,5 εκατ. ευρώ)
Η άνωθεν κατάταξη για πολύ λίγο θα ‘ναι ακόμα έτσι. Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να πουληθούν οι Σαρλ ντε Κέτελαρε και Νόα Λανγκ με τη βελγική ομάδα να υπολογίζει σε έσοδα αθροιστικά της τάξης των 60 εκατ. ευρώ – κάλλιστα μπορεί να φτάσει εκεί το πράγμα. Μιλάμε για άκρως υποσχόμενους παίκτες. Όπως έμαθε ο πολύς κόσμος στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των ομίλων του Champions League, όταν οι δύο άνωθεν εκλεκτοί κύριοι επισκίασαν την τριάδα Μέσι-Νεϊμάρ-Εμπαπέ που περιμέναμε τότε πώς και πώς να δούμε για πρώτη φορά μαζί στο Champions League. Πού να φανταζόμασταν…
Ο Χούφκενς στον πάγκο, ο Τζόλης μόνο να κερδίσει θα μπορεί
Το ότι στην Μπριζ θα υπάρχει νέος προπονητής δεν αλλάζει τη γενικότερη φιλοσοφία, η οποία είναι μακροχρόνια και συνοψίζεται στη σωστή μίξη πείρας και νιάτων. Ο Αλφρεντ Σρόιντερ είναι ο πρώην, μόλις πήγε στον Άγιαξ. Δεν έκατσε καιρό στη Βενετία του βορρά. Τον περασμένο Ιανουάριο αντικατέστησε τον Φιλίπ Κλεμάν (πήγε στη Μονακό). Το project υπεράνω προσώπων.
Μία ή άλλη, την επόμενη μέρα θα «μανουβράρει» ο Καρλ Χούφκενς. Παιδί του συλλόγου και με ισχυρή προοπτική, παίρνει προαγωγή, παίρνει την ευκαιρία. Εμπεριέχει ρίσκο σαφώς ως επιλογή, αλλά ο νεαρός κόουτς θα έχει, δεδομένα, όση στήριξη χρειάζεται ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του.
Ο Τζόλης, σε τέτοιο περιβάλλον πλήρους άνθισης, μόνο να κερδίσει μπορεί. Να θυμηθεί ξανά ποιος είναι, να πιστέψει στον εαυτό του. Κι αν τα πάει καλά, το είδαμε, η Μπριζ συνιστά μια εκλεκτή βιτρίνα για να τον ξαναθυμηθούν και πιστέψουν στην Premier League – ή άλλου. Πολύ πιο προσιτή και ανθρώπινη από τον σκληρό κόσμο της Championship, επί παραδείγματι.