Κάρτα Υγείας: Πέντε χρόνια κάθειρξη σε Γκαγκάτση, Πιλάβιο, Γκιρτζίκη
Με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και 2 έτη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, η ποινή για τους 5 καταδικασθέντες για απιστία στην υπόθεση της ΕΠΟΜε πέντε χρόνια κάθειρξη στην οποία δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι ως την έφεση, καταδικάστηκαν οι πέντε που κρίθηκαν ένοχοι για απιστία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Με αφορμή την σκανδαλώδη υπόθεση της Κάρτας Υγείας της ΕΠΟ.
Πρόκειται για τους Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Γκιρτζίκη που έχουν διατελέσει πρόεδροι της ομοσπονδίας και τους Γιώργο Σιντόρη και Γιάννη Οικονομίδη που υπήρξαν μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ.
Και οι πέντε καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κάνοντας χρήση του δικαιώματος που είχαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Αλλά τους επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 2 έτη.
Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, αν και ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τον Βασίλη Γκαγκάτση.
Αθώοι κρίθηκαν οι Ευάγγελος Τοπολιάτης, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Καραμελίδης και Νίκος Προύντζος για τους οποίους ο Εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή τους.
Αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, πρώην μέλη της ΕΠΟ:
Γιώργος Σαρρής, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Νίκος Ανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος, Σπύρος Καλογιάννης, Σωκράτης Παπαδόπουλος καθώς επίσης και οι οχτώ κατηγορούμενοι από τις δύο εταιρείες, οι: Παντελής Κύρκας, Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, Ιωσήφ Αβραμίδης, Κωνσταντίνος Βουρδάκης. Ιωνας Χατζηιωνάς, Γιώργος Λυγεράκης, Αθανάσιος Ισμαήλος, Αριστείδης Σταυρόπουλος.
«Προέβλεψαν την πρόκληση της ζημιάς και την αποδέχτηκαν»
Εξηγώντας προς τους κατηγορούμενους την απόφασή του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Στ. Κακαβιάς είπε πως η ζημία που προκάλεσαν στην ΕΠΟ αποδείχτηκε από το γεγονός ότι γνώριζαν πως η νομοθεσία δεν επέτρεπε σταθμούς τηλεμετρίας και παρ’ όλα αυτά προχώρησαν στην υλοποίηση της σύμβασης και στη χρηματοδότηση της.
«Τέτοια άδεια δίνεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε φορείς, ενώ ήταν γνωστό στους κατηγορούμενους ότι αυτό δεν θα αντιμετωπιζόταν με νομοθετική παρέμβαση. Το γεγονός ότι, η ΕΠΟ το χαρακτήρισε αυτοχρηματοδοτούμενο με τη συνδρομή των αθλητών, δεν την εμπόδισε να εγγυηθεί το δυνατό χαμηλότερο – είναι αλήθεια- πόσον, ωστόσο χρηματοδότησε τουλάχιστον 250.000 τηλεμετρίες», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ως προς το θέμα της ζημίας, ότι ακόμη και η διακινδύνευση συνιστά περιουσιακά βλάβη.
«Ο δόλος των κατηγορουμένων προέκυψε από το γεγονός ότι, προέβλεψαν την πρόκληση της ζημιάς και την αποδέχτηκαν. Είναι αδιάφορα τα κίνητρα και ο σκοπός τους. Η ευθύνη που έχουν οι κατηγορούμενοι δεν αλλάζει από το την επικαλούμενη έγκριση της πράξης τους».
Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων, ο πρόεδρος του δικαστηρίου την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν προέκυψε πως τελούνταν σε γνώση όλων των περιστάσεων, ενώ για τους εκπροσώπους των εταιριών που κρίθηκαν αθώοι, ο κ. Κακαβιάς είπε ότι «η ηθική δανειστή και οφειλέτη επιτρέπει να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και να επιδιώκουν την μεγιστοποίηση του οφέλους τους».