Μάνταλος στο Sportime: «Έκανε λάθος ο Σιδηρόπουλος – Θέλουμε να επιστρέψουν οι Έλληνες στα ντέρμπι – Ποιοτικές αλλαγές στον πίνακα – Το διαιτητικό λάθος που δεν διορθώθηκε»!
Σταύρος Μάνταλος, αποκλειστικά στο Sportime. Η δυσαρέσκεια για Σιδηρόπουλο, το λάθος του Ζαμπαλά, οι πίνακες διαιτησίας και τα όσα έγιναν στον τελικό Κυπέλλου. Το πλάνο της ΚΕΔ για να σφυρίξουν ξανά και άμεσα, ντέρμπι οι Ελληνες διαιτητές!Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Sportime o Σταύρος Μάνταλος. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας εκτός από τον απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώθηκε στο Πανθεσσαλικό με τον τελικό Κυπέλλου, αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Πίτερ Φρόιντφελντ, στη σχέση του με τους παράγοντες.
Μίλησε για όσα συνέβησαν με τον ίδιο και την Φραπάρτ στον τελικό Κυπέλλου, για το επεισόδιο που γράφτηκε οτι είχε με τον Θόδωρο Καρυπίδη, για την κατάσταση της Γαλλίδας ρέφερι όταν την επισκέφθηκε η ΚΕΔ στα αποδυτήρια, αλλά και για το πρωτάθλημα.
Δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο θέμα των ξένων διαιτητών. Πως ξεκίνησε το αναγκαίο «κακό» με την έλευση τους που παγιώθηκε την τελευταία εξαετία και την πρόθεση της ΚΕΔ να το αλλάξει σπό την επόμενη κιόλας σεζόν, προσπαθώντας να κάμψει και τις… αντιστάσεις του ΒΙG 4.
Απάντησε στην ερώτηση για το ποιο θεωρεί ο ίδιος και η Επιτροπή οτι ήταν το μεγαλύτερο διαιτητικό λάθος τη φετινή σεζόν που δεν διορθώθηκε, ενώ κουβέντα έγινε και για τους νέους πίνακες, οι οποίοι θα βγουν προς επιβεβαίωση του Sportime μετά τις εκλογές για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, καθώς και για τις…ποιοτικές και όχι ποσοτικές αλλαγές που θα γίνουν στον πίνακα της Super League.
Toποθετήθηκε και με αφορμή τα όσα είπε ο Τάσος Σιδηρόπουλος, τα οποία όπως αποκάλυψε το Sportime προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Πίτερ Φρόιντφελντ, χαρακτηρίζοντας λάθος τις δηλώσεις του Έλληνα ρέφερι για τον οποίο όπως είπε «ίσως έχει ωριμάσει η σκέψη να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να αναλάβει επικεφαλής στην ΚΕΔ».
«Η Φραπάρτ, η ένταση που είχαν Μάνταλος – Καρυπίδης και το λάθος του Σιδηρόπουλου»
-Να ξεκινήσουμε από το τέλος. Τελικός Κυπέλλου. Η διαιτησία της Φραπάρτ. Η ΚΕΔ παρούσα στο Πανθεσσαλικό. Δικαιολογείται η φασαρία που προκλήθηκε στο φινάλε;
«Κανείς μας στην κερκίδα δεν μπορούσε να διανοηθεί, να καταλάβει και στο τέλος να δικαιολογήσει την όλη συμπεριφορά τόσο των ποδοσφαιριστών του Άρη όσο και των αξιωματούχων της ομάδας. Ο κύριος Φρόιντφελντ με κοιτούσε απορημένος».
-Γράφτηκε μέχρι και οτι η Φραπάρτ έβαλε τα κλάματα. Εσείς ως ΚΕΔ την επισκεφτήκατε στα αποδυτήρια. Ποια ήταν η κατάσταση της;
«Συνοδεύοντας τον Κύριο Φρόιντφελντ μαζί και με την κυρία Λαμπαδαρίου αμέσως μετά την λήξη, βρεθήκαμε στα αποδυτήρια για να στηρίξουμε και να διασφαλίσουμε και εμείς από την πλευρά μας την ασφάλεια της Κυρίας Φραπαρτ. Εκεί την συναντήσαμε ήρεμη και με διάθεση να συζητήσει τόσο τα του αγώνα όσο και τα γεγονότα που ακολουθήσαν μετά τη λήξη του. Είχε καλή διάθεση και σε όλη την διάρκεια της συνομιλίας της με την παρατηρητή διαιτησίας όσο και με τον Αρχιδιαιτητή, δεν την είδα να κλαίει».
-Για το επεισόδιο με τον κύριο Καρυπίδη, θέλετε να πείτε κάτι;
«Έχω ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ήμουν διαιτητής που έχω παίξει πολλά και σημαντικά παιχνίδια.Ο κύριος Καρυπίδης στεναχωρήθηκε και έβγαλε μια επιθετική διάθεση. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει επειδόδιο. Απλά εκτονώθηκε η δυσαρέσκεια και η στεναχώρια του στο πρόσωπό μου.Εγω σκέφτηκα «Καλύτερα σε εμένα παρά στην κυρία Φραπαρτ». Τα είπαμε διαφωνήσαμε και έμεινε εκεί».
– Πριν λίγες μέρες, ακούσαμε έναν από τους κορυφαίους διαιτητές, τον κ. Σιδηρόπουλο, να δηλώνει δημόσια οτι θα έβαζε χαμηλό βαθμό στην Φραπάρτ η οποία κατά τον ίδιο πάντα, δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή για να σφυρίξει τον τελικό. Συμφωνεί η ΚΕΔ;
«Ο κύριος Σιδηρόπουλος έκανε ένα λάθος. Έκρινε τη συνάδελφο του και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν το έκανε όμως μόνο για την κύρια Φραπάρ για το πως σφύριξε τον τελικό κυπέλλου. Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο σχολίασε αρνητικά και την απόδοση του κυρίου Μαρτσίνιακ σε πρόσφατο παιχνίδι του για το Champions League. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό απαγορεύεται. Ίσως να έχει ωριμάσει η σκέψη του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να αναλάβει επικεφαλής στην κεντρική επιτροπή διαιτησίας».
«Η συνεργασία με τον Φρόιντφελντ, το διαιτητικό λάθος που δεν διορθώθηκε και το ταμείο της φετινής σεζόν»
-Το πρωτάθλημα κρίθηκε τελευταία αγωνιστική. Λίγες στροφές πριν το φινάλε είχαμε τέσσερις διεκδικητές. Επηρεάσε η διαιτησία τον φετινό τίτλο;
«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση αλλά μια τέτοιου είδους ερώτηση δεν θα μπορούσα να την απαντήσω εγώ γιατί δεν θα ήμουν αντικειμενικός. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η εικόνα των διαιτητών και φέτος έδειξε να βελτιώνεται κατά πολύ».
-Πως είναι η συνεργασία σας με τον Φρόιντφελντ:
«Ο κύριος Φρόιντφελντ είναι ένας πάρα πολύ έμπειρος πρώην διαιτητής. Η πορεία που έχει κάνει στα γήπεδα της Ευρώπης μάρτυρα την εμπειρία του. Αποτέλεσε άλλωστε την επιλογή της UEFA το 2020 ως έναν εκ των δύο υποψηφίων για την ανάληψη της προεδρίας της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα έσκυψε στα προβλήματα, ενημερώθηκε, φρόντισε να μάθει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαιτητών, παρακολουθώντας τους αγώνες από την τηλεόραση. Μετά το τέλος κάθε αγώνα ανέλυε στον διαιτητή τα θετικά και τα αρνητικά της εμφάνισης που προηγήθηκε. Είχα τη χαρά να τον έχω μέντορα στο πρόγραμμα CORE της UEFA που συμμετείχα το 2013. Η συνεργασία μου μαζί του από την πρώτη μέρα είναι άριστη και θα έλεγα εξαιρετική, είναι άνθρωπος ανοιχτός στο να μάθει και να ανταλλάξει απόψεις. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί του καθώς μου μεταδίδει την γνώση και την εμπειρία του».
-Αν σας ζητούσαμε ως μέλος της Επιτροπής διαιτησίας, να αξιολογήσετε ένα ή τελοσπάντων όσα πιστεύετε, διαιτητικά λάθη τα οποία δεν διορθώθηκαν ούτε μέσω VAR, ποιο θα αναφέρατε;
«Θεωρώ το μεγαλύτερο λάθος που έγινε σε αγώνα και η χρήση του VAR δεν έγινε με τον σωστό τρόπο είναι μεταξύ των ομάδων Βόλος – Πανσερραϊκός για τα play out. Σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε ένα τόσο σημαντικό λάθος. Aναφέρομαι στο πέναλτι που καταλογίστηκε».
– Υπήρξαν διαιτησίες που σας απογοήτευσαν ως Επιτροπή, εσάς ή τον κύριο Φρόιντφελντ;
«Σίγουρα υπάρχουν αγώνες που η απόδοση των διαιτητών, οποιαδήποτε επιτροπή διαιτησίας θα ένιωθε μια απογοήτευση, όμως ο ρόλος μας είναι κάπως διαφορετικός πρέπει να διακρίνουμε τα σημαντικά λάθη να μεταδίδουμε στους αξιωματούχους αγώνα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσουν για να μην ξαναγίνουν τέτοιου είδους λάθη.
– Αν είχατε την πολυτέλεια να γυρίσετε το χρόνο πίσω και εκ του αποτελέσματος πλέον, θα αλλάζατε κάποιον ορισμό;
«Όχι είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Εμείς στην επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαι άνθρωπος που κάνω λάθη, δουλεύω στα λάθη μου και προσπαθώ μέσα από αυτά να μάθω ώστε να αποφεύγω στο μέλλον να ξανακάνω τα ίδια.
-Η χρονιά τελείωσε. Το ταμείο που έκανε η ΚΕΔ όσον αφορά στις επιδόσεις των διαιτητών τι έβγαλε;
«Για την επιτροπή διαιτησίας και για εμένα προσωπικά ο τελευταίος χρόνος ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς υπήρχε μια μεγάλη αλλαγή στην αρχή της χρονιάς. Η αλλαγή του επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να χειριστώ προσωπικά πολλά και βασικά ζητήματα της ΚΕΔ, να πάρω αποφάσεις, να κρατήσω ψύχραιμους και ήρεμους τους διαιτητές και παράλληλα να προσπαθήσω να μεταφέρω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τα δεδομένα στο νέο αρχιδιαιτητή. Θεωρώ ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εικόνα του Έλληνα διαιτητή και αυτό φάνηκε. Το πρόσημο είναι θετικό αλλά υπάρχουν φυσικά πολλά περιθώρια βελτίωσης».
Μάνταλος: «Αυτό είναι το πλάνο για να επιστρέψουν οι Έλληνες στα ντέρμπι τη νέα χρονιά»
– Ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας ουκ ολίγες και φέτος και δεν αποτελεί είδηση.Υπήρξε κάποια που ως ΚΕΔ, να είπατε οτι είχε δίκιο κάποιο κλαμπ που διαμαρτυρήθηκε;
«Υπήρχαν όντως αρκετές διαμαρτυρίες και εμείς ως ΚΕΔ είναι κάποιες που δικαιολογούμε αλλά οι περισσότερες δεν μπαίνουν καν στο τραπέζι της συζήτησης καθώς κρίνονται υπερβολικές».
– Οι «μεγάλοι» αδικήθηκαν φέτος;
«Θεωρώ πως οι μεγάλοι πήραν αυτό που τους αναλογούσε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».
– Πολύ κουβέντα για τους ξένους διαιτητές. Ποια είναι η πρόθεση της ΚΕΔ για την επόμενη χρονιά, αν παραμείνετε ως μέλος της; Μπορείτε να επιβάλλετε τους Έλληνες. Φέτος στην προσπάθεια αυτή, έφυγε ο κύριος Μπένετ και οι ξένοι έμειναν;
«Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας και γιατί όχι με το νέο πρόεδρο της λίγκας θα έκανα την πρόταση ώστε σε όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου να αγωνίζονται Έλληνες διαιτητές στο χορτάρι και στα σημαντικά παιχνίδια ο VAR να είναι από το εξωτερικό. Ο στόχος της ΚΕΔ και είτε είμαι μέλος της είτε όχι, θα πρέπει να είναι η επανένταξη των Ελλήνων διαιτητών στα σημαντικά παιχνίδια».
– Είναι διατεθειμένοι οι «μεγάλοι» την επόμενη χρονιά να αποδεχθούν Έλληνες διαιτητές στα μεταξύ τους παιχνίδια, έστω με ξένο VAR;
«Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης με τη νέα ΚΕΔ. Να αναλυθούν τα θετικά και τα αρνητικά και στο τέλος να είναι αυτό που εν τέλει θα επικρατήσει».
-Εφόσον οι μεγάλοι προχωρήσουν και πάλι σε συμφωνία για ξένους στα μεταξύ τους παιχνίδια είστε υποχρεωμένοι ως επιτροπή να την αποδεχθείτε;
«Η επιτροπή διαιτησίας είναι αυτή που αποφασίζει για το ποιον διαιτητή θα ορίσει και σε ποιο παιχνίδι. Αναφέρεται στον κανονισμό διαιτησίας και αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει όμως να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και κάτι τέτοιο να γίνει σταδιακά. Θέλω να πιστεύω πώς οι παράγοντες όλων των ομάδων αλλά κυρίως των μεγάλων στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της χρονιάς κάνουν την κριτική τους και μπορούν να δουν τον διαιτητή ως μέρος του παιχνιδιού».
«Ο Μπορμπαλάν και η… τούμπα των διαιτητών το 2018»
– Και επειδή οι ξένοι είναι μεγάλη κουβέντα και η κολώνια αυτή κρατάει χρόνια. Πως ξεκίνησε για πολλούς το «αναγκαίο» κακό με την έλευση τους. Ήσασταν εν ενεργεία όταν ήρθε ο πρώτος. Θέλετε να μας πείτε λίγο το στόρι και γιατί τελικά οι Έλληνες τότε έκαναν πίσω;
«Αν δεν κάνω λάθος το 2018 ήταν ο κύριος Μπορμπαλάν ο οποίος ήρθε να διαιτητεύσει τον τελικό μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Τότε έγιναν σημαντικά λάθη από πολλούς. Θα μιλήσω από την πλευρά των ενεργών διαιτητών καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόμουν στους πίνακες και ήμουν εν ενεργεία διαιτητής. Ευθυνόμαστε και εμείς γιατί ως άτυπο σωματείο διαιτητών αλλά συμφωνήσαμε κι άλλα κάναμε».
«Πίνακες τον Αύγουστο και ποιοτικές αλλαγές»
– Και επειδή το καλοκαίρι είναι πάντα θερμό όσον αφορά την διαιτησία και τους πίνακες. Ποιο είναι το πλάνο της επιτροπής για τους επόμενους, δεδομένο οτι υπάρχουν και εκλογές για πρόεδρο της ΕΠΟ στα τέλη του Ιουλίου. Πάμε για Αύγουστο;
«Για τον Έλληνα διαιτητή πάντα τα καλοκαίρια είναι λίγο πιο θερμά από ότι για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Αυτό το καλοκαίρι η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει εκλογές στις 22 Ιουλίου. Η διάρκεια της τωρινής ΚΕΔ λήγει στις 30 Ιουνίου. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι καθώς γνωρίζουμε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης των αξιωματούχων διαιτησίας. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε και τα πλάνα της επόμενης χρονιάς. Όμως δεν θα διασφαλίσει καμία ηρεμία σε καμία διαδικασία, αν ανακοινωθούν πίνακες αξιωματούχων διαιτησίας πριν από τις εκλογές».
– Υπάρχει νέο «αίμα» διαιτητών που μπορεί να σταθεί στην Super League ή θεωρείτε οτι η Επιτροπή πρέπει να είναι «μετρημένη» στις όποιες αλλαγές για να έχει και το κεφάλι της όσο το δυνατόν πιο ήσυχο ενόψει της επόμενης χρονιάς;
«Ναι, πιστεύω πως υπάρχει νέο αίμα, αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος κάθε επιτροπής, να δημιουργεί την επόμενη γενιά διαιτητών, όμως είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε ποσοτικές αλλαγές και όχι ποιοτικές».
«Οι διαφωνίες με τους παράγοντες, οι τηλεκριτικοί και τα ΜΜΕ»
– Έχοντας επικοινωνία και ενίοτε και τριβές με τους παράγοντες. Ποια είναι η αίσθηση σας. Ξέρουν κανονισμούς;
«Δεν έχω επικοινωνήσει με παράγοντες που να διακρίνω οτι έχουν άγνοια κανονισμών. Οι περισσότεροι γνωρίζουν, γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για να μάθουν. Πριν φτάσουν στην ΚΕΔ, θεωρώ ότι έχουν συμβουλευτεί κάποιον για να μάθουν κάτι περισσότερο. Το σημαντικότερο που θέλω να σας κάνω γνωστό, αν έβγαζα ένα συμπέρασμα από την επικοινωνία μου με τους παράγοντες, είναι οτι είναι ανοιχτοί στο να μάθουν και να συζητήσουν το σωστό και το λάθος».
– Τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στους διαιτητές και στις επιλογές της ΚΕΔ, γνωρίζουν από κανονισμούς;
«Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω πέραν των ΜΜΕ και τους πρώην συναδέλφους μου οι οποίοι καλούνται να σχολιάσουν τις επιλογές της ΚΕΔ. Όχι μόνο δεν γνωρίζουν καλά τους κανονισμούς, αλλά δεν φροντίζουν και να ενημερώνονται για τον τρόπο λειτουργίας. Η επιτροπή διαιτησίας δουλεύει αυτόνομα αλλά κάτω από την ομπρέλα της επιτροπής διαιτησίας της UEFA. Η συνθήκη, η συμφωνία «το CONVENTION» μεταξύ της UEFA και της Ελλάδας άλλωστε δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό».
-Τέλος, τι γίνεται με αυτή την περίφημη ένωση διαιτητών;
«Έίναι ένα πρότζεκτ που εδώ και ενάμιση χρόνο η UEFA έχει δείξει τον τρόπο για το πως πρέπει να λειτουργήσει και αυτός δεν είναι άλλος από τον παρακάτω. Η ένωση διαιτητών πρέπει να δημιουργηθεί από τους εν ενεργεία διαιτητές που βρίσκονται στο πίνακα της ΕΠΟ, να συνταχθεί μια προσωρινή διοίκηση, η οποία θα καλέσει όλους τους ενεργούς και μη ενεργούς διαιτητές να συμπεριληφθούν ως μέλη. Τέλος να γίνουν εκλογές και να αναδειχθεί ο πρόεδρος και εκπρόσωπος της ένωσης διαιτητών στην Ε.Ε της Ε.Π.Ο».