Εθνική Ελλάδας: «Πλάνο Κατάρ» με ρίσκο
Το Sportime βάζει στη ζυγαριά τα συν και τα πλην στην απόφαση του Τζον Φαν’τα Σχιπ να προβεί σε ριζικές αλλαγέςΕθνική Ελλάδας: Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του και οι ποδοσφαιριστές που επιλέγει κάθε φορά θα πρέπει να το εφαρμόσουν πιστά.
Διαφορετικά, ο Ολλανδός κόουτς δεν έχει μέλλον στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το πρώτο δείγμα της πρώτης μέρας του «Πλάνου Κατάρ» είναι θετικό και δείχνει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη «γαλανόλευκη».
Η εικόνα της εθνικής μας στο «Ολίμπικο» της Ρώμης ήταν ενθαρρυντική, άπαντες εξέλαβαν ελπιδοφόρα μηνύματα, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν εν όψει των αγώνων που θα ακολουθήσουν για τις επόμενες διοργανώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Επέστρεψε ο Ρέτσος και υπολογίζεται για Βοσνία
Δηλαδή, το Nations League και τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ το 2022. Γιατί τα όποια συμπεράσματα ήρθε κόντρα σε έναν αντίπαλο μεγαλύτερης δυναμικότητας από την Ελλάδα. Και το πρόβλημα των τελευταίων χρόνων εντοπίζεται κυρίως απέναντι στους αδύναμους. Στα συγκεκριμένα ματς η εθνική μας θα πρέπει να πάρει νίκες, να γίνει πιο επιθετική και πιο δημιουργική. Εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία που είδαμε στην Ιταλία.
ΣΥΝ
*Ο Ολλανδός παρέταξε την ομάδα με μία περίεργη… πατέντα. 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου στην επίθεση. 4-3-3 στην άμυνα. Οι στράικερ γίνονται εξτρέμ, ο επιτελικός μέσος γίνεται φορ και αντιστρόφως ανάποδα. Τρία αμυντικά χαφ που δίνουν βοήθειες στα μπακ. Αλληλοκαλύψεις και σωστά μαρκαρίσματα. Οι διεθνείς ανταποκρίθηκαν πλήρως, απέναντι σε μία ισχυρή ομάδα και έτσι μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα κόντρα σε ανάλογου τύπου αντιπάλους.
*Η χρησιμοποίηση του Μπακασέτα στην συγκεκριμένη θέση μοιάζει ως η καταλληλότερη. Ο Τάσος μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί στον ρόλο του ελεύθερου πίσω από τους δύο επιθετικούς, αλλά και μπροστά από τρία τρεχαντήρια χαφ. Να κινείται σε μικρούς χώρους, να μοιράζει τη μπάλα όσο πιο γρήγορα μπορεί και να κερδίζει φάουλ με το κράτημα της μπάλας. Ουσιαστικά ο άσος της Αλάνιασπορ μπορεί να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό.
*Οι διεθνείς βγήκαν από το «Ολίμπικο» γνωρίζοντας ότι επιτέλους πάλεψαν ξανά ο ένας για τον άλλον. Επαιξαν με πάθος για τη φανέλα και έμειναν πιστοί στο πλάνο που είχε εκπονήσει ο προπονητής τους. Τήρησαν τις οδηγίες του, δεν έκαναν περιττές κινήσεις, δεν ξέφυγαν από το σχέδιο και μετά από πολύ καιρό είδαμε μία εθνική συγκροτημένη, χωρίς μουρμούρα και με διάθεση να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.
ΠΛΗΝ
*Στο επιθετικό κομμάτι του πλάνου Φαν’τ Σχιπ, υπάρχει λογική γρήγορης μεταβίβασης και ατομικών προσπαθειών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εξτρέμ, τα μπακ θα πρέπει να προωθηθούν και να βοηθήσουν στη δημιουργία. Κάτι που δεν έγινε στη Ρώμη, δεν μπορεί να γίνει άμεσα και χρειάζεται χρόνος. Αλλά και ικανότητα των ποδοσφαιριστών που θα καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις.
*Το γεγονός ότι ξεκίνησε ο Πασχαλάκης και όχι ο Βλαχοδήμος ξένισε πολλούς. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ολλανδός πήρε μία απόφαση που δεν δικαιολογείται ούτε κατά το ήμισυ. Ναι μεν ο κόουτς έχει αποφασίσει να κάνει δοκιμές, εντούτοις αυτές θα πρέπει να διακατέχονται από το αίσθημα της δικαιοσύνης. Ως έναν βαθμό. Διαφορετικά θα… βρει και άλλους δυσαρεστημένους σε ένα, ήδη, περίεργο κλίμα.
*Το πλάνο με Ιταλία λειτούργησε σε εξαιρετικό βαθμό, αλλά το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί με τους λεγόμενους μικρούς. Μοιάζει αδύνατο να υπάρξει ανάλογο επιτυχημένο σχέδιο με ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς και σε ματς που η νίκη θα είναι υποχρεωτική. Δεν θα αρέσει σε κανέναν αν η Ελλάδα κόντρα σε Αρμενία και Φινλανδία παραταχθεί με τρία αμυντικά χαφ και χωρίς εξτρέμ.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram