Προκριματικά Euro; Το Nations League μας μπέρδεψε. Ήταν κάτι καινούργιο, πρωτόγνωρο. Η κλασική ερώτηση: «και τα προκριματικά»; Ορίστε λοιπόν! Το απόγευμα της Πέμπτης στην «Αστάνα Αρένα» του Καζακστάν γίνεται η πρώτη σέντρα για τη διαδικασία που θα σχηματίσει το παζλ των ομάδων για το Euro 2020.
Θα ακολουθήσουν άλλες εννέα αγωνιστικές, πριν έχουμε τον επόμενο Νοέμβριο -μόλις σε διάστημα οκτώ μηνών- στα χέρια μας τις 20 από τις 24 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο πιο… πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (διεξάγεται σε 12 χώρες).
Και οι τελευταίοι τέσσερις; Εκεί είναι που παίζει μπάλα το Nations League. Αγγλία, Ελβετία, Πορτογαλία και Ολλανδία έχουν κλείσει θέση για τα πλέι οφ του Μαρτίου του 2020, όμως εάν έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο από τα προκριματικά (το πιθανότερο), η «δεύτερη ευκαιρία» πηγαίνει σε ομάδες που ακολουθούν στην κατάταξη της νεοσύστατης διοργάνωσης και δεν κατάφεραν πάρουν μια από δύο πρώτες θέσεις στα προκριματικά. Γι’ αυτό χτυπάει το «καμπανάκι» για τη δική μας εθνική, αφού έχει χάσει το μαξιλαράκι ασφαλείας και τα προκριματικά είναι ο μόνος δρόμος.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των 10 ομιλών, εστιάζοντας στα όσα αξίζει να αναμένουμε στο δρόμο για το Euro 2020.
Προκριματικά Euro | Τι περιμένουμε να δούμε…
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Αγγλία, Τσεχία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο
Τις βαλκανικές μονομαχίες και την Αγγλία να κάνει περίπατο. Τα «τρία λιοντάρια» κέρδισαν τον όμιλο του «θανάτου» του Nations League με Ισπανία και Κροατία, συνεπώς αυτός των προκριματικών φαντάζει ευκολάκι. Η ανανεωμένη Τσεχία είναι το αμέσως επόμενο φαβορί, περιμένοντας από τον Σικ να την οδηγήσει. Θα διεκδικήσει μαζί με Μαυροβούνιο και Βουλγαρία τη δεύτερη θέση. Την προσοχή μας και στο Κόσοβο που συμμετέχει για πρώτη φορά σε προκριματική φάση για Euro, μετά από εκείνη για το Μουντιάλ.
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Πορτογαλία, Ουκρανία, Σερβία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο
Πώς θα εκμεταλλευτεί την τρομερή μίξη ταλέντου δύο γενεών που διαθέτει στα χέρια του ο ευτυχισμένος Φερνάντο Σάντος. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επιστρέφει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί το στέμμα της. Με τη βοήθεια των τρομερών φέτος Αντρέ Σίλβα, Κανσέλο και του next big thing Ζοάο Φέλιξ της Μπενφίκα. Απέναντί της δύο σκληρές ομάδες, η Ουκρανία του Σεφτσένκο και η ταλαντούχα Σερβία που έχει… ζηλέψει τη δόξα της Κροατίας. Λουξεμβούργο και Λιθουανία θα ανταγωνιστούν για να αποφύγουν την τελευταία θέση.
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Ολλανδία, Γερμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Εσθονία, Λευκορωσία
Το κλασικό και αγαπημένο ντέρμπι της κεντρικής Ευρώπης μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι «οράνιε» υπερκέρασαν τα «πάντσερ» στο Nations League και ανέκτησαν κάτι από χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Εχει ενδιαφέρον αν ο Λεβ θα καταφέρει να κάνει ότι ο Κούμαν, ανανεώνοντας την Γερμανία. Η παρουσία των δύο υπερδυναμέων αφήνει μηδαμινές ελπίδες σε Βόρεια Ιρλανδία, Λευκορωσία και Εσθονία. Λιγότερο συμπληρωματική η ομάδα του Μάικλ Ο’Νιλ, αλλά ο υποβιβασμός από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας του Nations League, μετατρέπει το Euro σε (μακρινό) όνειρο.
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Ελβετία, Δανία, Ιρλανδία, Γεωργία, Γιβραλτάρ
Αν η Ελβετία έχει κάνει όντως το βήμα στο κορυφαίο επίπεδο. Γκρουπ-πρόκληση για την ομάδα του Πέτκοβιτς, αφού η Δανία είναι άκρως ανταγωνιστική και η Ιρλανδία έρχεται ως αουτσάιντερ για να σπάει τη δυάδα τους. Οι Ελβετοί έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Nations League, αφήνοντας εμφατικά εκτός το Βέλγιο (με θρίαμβο 5-2) και προέρχονται από πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ. Χτίζουν παράδοση, ανοίγει η όρεξή τους για το Euro 2020. Γεωργία και Γιβραλτάρ θα αγωνιστούν για… την τιμή των όπλων.
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Κροατία, Ουαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν
Πώς η Κροατία θα καταφέρει να διαχειριστεί το βάρος της δεύτερης θέσης στο πρόσφατο Μουντιάλ. Η παρουσία της στο Nations League ήταν προβληματική, καθώς υποβιβάστηκε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Ο Μόντριτς δεν κάνει την καλύτερή του σεζόν, ενώ το κενό το Μάντζουκιτς είναι δυσαναπλήρωτο. Τις αδυναμίες της θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν Σλοβακία και Ουαλία. Οι «δράκοι» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2016, αλλά ούτε στη Ρωσία βρέθηκαν και στο Nations League υποβιβάστηκαν. Ο Γκιγκς έχει δύσκολη πρώτη προπονητική αποστολή. Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν οι αδύναμοι κρίκοι του ομίλου.
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Νησιά Φερόε, Μάλτα
Την πολλά υποσχόμενη Ισπανία του Λουίς Ενρίκε. Ακόμα κι είναι πλέον ένατη στην κατάταξη της ΦΙΦΑ και έχουν αλλάξει τα περισσότερα πρόσωπα που κατέκτησαν Euro και Μουντιάλ, η «φούρια ρόχα» παραμένει φόβητρο. Η αρχή της στο Nations League ήταν ένα ξέσπασμα μετά την ντροπή του Μουντιάλ, αλλά «ξεφούσκωσε», χάνοντας την πρωτιά. Η ομάδα που πρέπει παρακολουθήσεις είναι η Νορβηγία, καθώς κέρδισε την άνοδο στο Γκρουπ Β του Nations League και φιλοδοξεί να επιστρέψει σε Euro μετά το 2000. Διόλου απλή υπόθεση βέβαια έχοντας να ανταγωνιστεί κοτζάμ Σουηδία των «8» του κόσμου και τη Ρουμανία. Παίζει και η Μάλτα για τη χαρά της συμμετοχής.
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Πολωνία, Αυστρία, Ισραήλ, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Λετονία
Τον όμιλο της δεύτερης ευκαιρίας. Η πρόκριση λογικά θα παιχτεί μεταξύ Πολωνίας, Αυστρίας και Ισραήλ. Καμία εκ των τριών τους δεν ανέβηκε γκρουπ μέσω Nations League, αντιθέτως οι Πολωνοί υποβιβάστηκαν από το πρώτο. Είναι το μεγάλο φαβορί και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με δίδυμο των πιο καυτών στράικερ στην Ευρώπη (Λεβαντόφσκι, Πιάτεκ). Η Αυστρία διαθέτει ταλέντο, ενώ για τους Ισραηλινούς η πρεμιέρα με τη Σλοβενία θα πει πολλά ως προς τις δυνατότητές τους. ΠΓΔΜ και Λετονία δεν εμπνέουν για υπέρβαση.
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Γαλλία, Ισλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Μολδαβία, Ανδόρα
«Σφαγή» για την ομάδα που θα ακολουθήσει τη Γαλλία στην τελική φάση. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μπορεί να προέρχονται από την πρώτη τους ήττα έπειτα από 16 ματς (από την Ολλανδία), αλλά Ισλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Μολδαβία και Ανδόρα δεν μπορούν να την απειλήσουν. Οι «βίκινγκς» απογοήτευσαν στη Ρωσία, δεν έχουν νίκη από τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και οι Τούρκοι μοιάζουν φτωχοί. Στηρίζονται ακόμα στον 38χρονο Εμρέ Μπελόζογλου και τον 33χρονο Γιλμάζ. Ο Γκιουνές πρέπει να βγάλει «λαγούς» από το καπέλο του. Στον αντίποδα, ο Πανούτσι δεν δείχνει να μπορεί να γίνει Ντι Μπιάζι για τους Αλβανούς. Γενικώς, λοιπόν, όλοι εναντίον όλων!
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Βέλγιο, Ρωσία, Σκωτία, Κύπρος, Καζακστάν, Σαν Μαρίνο
Τη Σκωτία να επιστρέφει σε Euro μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Ολο το Νησί γιόρταζε στην προηγούμενη διοργάνωση και οι Σκωτσέζοι ήταν στην απέξω. Οχι πια! Κερδίζοντας τον όμιλο στο Nations League η ομάδα του ΜακΚλιτς έκανε το πρώτο βήμα, όμως ίσως δεν αρκεί λόγω χαμηλής κατάταξης στην ΦΙΦΑ (40η). Οφείλει λοιπόν να τερματίσει πίσω από το (δικαιωματικά πρώτο) Βέλγιο. Φόρεστ, Φρέιζερ, ΜακΤόμιναϊ, Ρόμπερτσον, ΜακΜπέρνι συνθέτουν μια εξαιρετικά υποσχόμενη γενιά. Μεγάλος ανταγωνιστής τους η Ρωσία του υπερβατικού «δικού της» Μουντιάλ. Κύπρος, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο -με αυτή τη σειρά- έπονται.
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Αρμενία, Λιχτενστάιν
Ελπίζουμε, προσδοκούμε (και άλλα ρήματα δηλωτικά ευχής) την Ελλάδα να επιστρέφει σε μια μεγάλη διοργάνωση. Η εθνική μας με νέο προπονητή, τον Αγγελο Αναστασιάδη, επιχειρεί να ξεχάσει την τραυματική εμπειρία του Nations League. Η παρουσία της Φιλανδίας δεν βοηθά ιδιαίτερα, όμως υπάρχουν μεγαλύτερες «σκοτούρες». Η Βοσνία των Πιάνιτς, Τζέκο και φυσικά η Ιταλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» παρουσιάζει ομοιότητες με την εθνική μας, έχει νέο προπονητή (Μαντσίνι) και ρόστερ που δεν προκαλεί αισιοδοξία πως η αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ ήταν κάτι παροδικό. Αρμενία και Λίχτενσταϊντ τα ματς που υπολογίζουν άπαντες έξι βαθμούς.
Θυμηθείτε το πρόγραμμα της εθνικής Ελλάδας.