Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία! Μπορεί σε όλο το Euro 2020 να ακούγαμε ότι… it’s coming home, αλλά το τρόπαιο πήγε στη Ρώμη!
Μία τρομερή διοργάνωση όπως το Euro 2020, δεν θα τελείωνε χωρίς θρίλερ. Είδαμε τόσες παρατάσεις στα νοκ άουτ, που Ιταλία και Αγγλία δεν μας τη στέρησαν ούτε τώρα. Έως τα πέναλτι έφτασε ο τελικός και εκεί χτύπησε η κατάρα των «τριών λιονταριών» ή εάν θέλετε μέτρησε η ψυχραιμία των Ιταλών και η κλάση του Ντοναρούμα.
Η τρομερή «σκουάντρα ατζούρα», που το 2018 δεν είχε πάει στο Μουντιάλ, όχι μόνο εντυπωσίασε, όχι μόνο έμεινε αήττητη για 34η αναμέτρηση, αλλά δίκαια ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης νικώντας στα πέναλτι με 3-2 (1-1 κ.δ.). Διευρύνθηκε και ένα εντυπωσιακό σερί. Για τρίτο διαδοχικό τελικό Euro όπου συμμετείχε διοργανωτής, έχασε. Είχαν προηγηθεί η Πορτογαλία (2004) και η Γαλλία (2016). Το Euro 2020 ήταν μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που είδαμε και τελείωσε με τους πανηγυρισμούς των Ιταλών και τους Άγγλους να φεύγουν από το «Γουέμπλεϊ» με σκυμμένα κεφάλια.
Ιδανικά ξεκίνησε το ματς για την Αγγλία. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έκανε το τρικ με την τριάδα στην άμυνα και κατευθείαν του βγήκε. Το συγκεκριμένο σύστημα το είχαμε δει και στο παρελθόν από εκείνον και το επανέφερε για να έχει μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια η ομάδα του και ταυτόχρονα να μπορούν τα μπακ του να ανεβαίνουν ελεύθερα.
Μόλις στο 2′, λοιπόν, έγινε το 1-0 από τη συνεργασία των δύο μπακ. Ο Τρίπιερ σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι και ο αμαρκάριστος Σο με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Για μεγάλο μέρος του πρώτου ημιχρόνου οι δυο τους πονοκεφάλιασαν την ιταλική άμυνα. Φαινόταν να μην ξέρουν οι Ιταλοί ποιος πρέπει να πάει πάνω σε ποιον. Χάνονταν τα μαρκαρίσματα και ειδικά από την πλευρά του Έμερσον.
Η Ιταλία πήρε την μπάλα, κλήθηκε να κάνει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κάπου δυσκολευόταν. Ο Ινσίνιε δεν ήταν καλός, στον Ιμόμπιλε δεν έφτανε η μπάλα και κάπως έτσι οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι παρουσιάζονταν πλήρως ακίνδυνοι. Μόνο θετικό ότι ο τραυματισμός του Ζορζίνιο τελικά δεν ήταν σοβαρός.
Στο ημίχρονο τα γκάζια του Μαντσίνι μάλλον έπιασαν και αυτό γιατί η Ιταλία στο δεύτερο μπήκε αποφασισμένη να το γυρίσει το ματς. Είχε τελικές με τον Ινσίνιε, πήρε μέτρα στο γήπεδο, έχασε μία σημαντική ευκαιρία με τον Πίκφορντ και χωρίς κλασικό φορ (σ.σ. καθώς βγήκε ο Ιμόμπιλε), έδειξε καλύτερη. Στο 67′ ήρθε και η ισοφάριση με τον Μπονούσι μετά από φάση διαρκείας.
Οι Άγγλοι πήγαν σε 4-3-3 με την είσοδο του Σάκα, ο Μαντσίνι απάντησε βάζοντας κλασικό φορ (Μπελότι) και το ματς πήγαινε καρφί για παράταση. Αφού δεν σκόραρε και ο Μπεράρντι στο 82′, το έξτρα μισάωρο ήταν αναπόφευκτο. Εκεί η Ιταλία ήταν καλύτερη, αλλά οι δύο ομάδες γενικά δεν θέλησαν να ρισκάρουν. Αναμενόμενα, λοιπόν, τη λύση θα έδιναν τα πέναλτι.
Εκεί Μπεράρντι και Κέιν ευστόχησαν, ενώ Μπελότι δεν νίκησε τον Πίκφορντ. Ο Μαγκουάιρ έκανε το 1-2 και στη συνέχεια ο Μπονούτσι ισοφάρισε. Ο Ράσφορντ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Μπερναρντέσκι σκόραρε και ο Σάντσο νικήθηκε από τον Ντοναρούμα. Ο Ζορζίνιο το έχασε, αλλά το ίδιο έπαθε και ο Σάκα και οι Ιταλοί αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ευρώπης!
ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118′ Φλορέντσι), Ντι Λορέντσο, Βεράτι (96′ Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54′ Κριστάντε), Κιέζα (85′ Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91′ Μπελότι), Ιμόμπιλε (55′ Μπεράρντι)
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ (120′ Σάντσο), Σο, Ράις (74′ Χέντερσον, 120′ Ράσφορντ), Τρίπιερ (71′ Σάκα), Μάουντ (99′ Γκρίλις), Φίλιπς, Στέρλινγκ, Κέιν.